سال گذشته و در اوج بحثهاي مربوط به برجام، وقتي رئيسجمهور حسن روحاني براي آغاز بهرهبرداري از 549پروژه آموزشي به دبيرستان «شهيدان سيدفاطمي و دبيريان» در خيابان شهيد عراقي نازي آباد رفت، هم اين مدرسه را افتتاح كرد و هم در كلاس درسي شركت كرد كه بعدها به «كلاس برجام» معروف شد. در يكي از كلاسهاي مدرسهاي كه تازه افتتاح شده بود و همه دانشآموزانش روپوش نو پوشيده بودند، زنگ تاريخ بر قرار بود و معلم كلاس هم در حال تدريس مبحث برجام بود. رئيسجمهور به اين كلاس رفت و وقتي فهميد دانشآموزان در حال ياد گرفتن مبحث برجام در درس تاريخ هستند، از يكي از آنها خواست كه درباره آنچه فرا گرفتهاست، توضيحاتي بدهد. او هم گفت: «ما در اين درس ياد ميگيريم كه ملت ايران چگونه تحت هدايتهاي مقام معظم رهبري، مديريت رئيسجمهور و عزم راسخ و قدرت استوار خود بر تحريمهاي ظالمانه دشمنان فائق آمد.» از جزئيات بيشتر اين بازديد خبر ديگري در دسترس نيست چون فيلمهاي مربوط به آن نيز صدا ندارند اما خبر اين بازديد با جزئيات كم آن با عنوان «روحاني در كلاس درس برجام» مخابره شد. از اينجا بود كه نخستين زمزمهها درباره اضافه شدن درسي به نام برجام به مدارس هم آغاز شد.
- كلاس برجام
اضافه شدن درسي به نام برجام بعد از بازديد رئيسجمهور از آن مدرسه براي چند روزي سوژه رسانهها بود. خبرنگارها با رئيس سازمان پژوهش و برنامهريزي آموزشي تماس ميگرفتند و او البته تأكيد ميكرد اضافه شدن چنين درسي نياز به مصوبه دارد. كمي بعد يعني در 10بهمنماه سال گذشته مديركل آموزش و پرورش شهر تهران از گردآوري 4سند درباره برجام با عنوان «كلاس برجام» و ابلاغ آن به مناطق خبر داد. بعد هم قرار شد اين درس به صورت فوق برنامه و بهعنوان ضميمه درس تاريخ در دوره متوسطه همه مدارس تدريس شود. علياصغر فاني، وزير سابق آموزش و پرورش هم بهمن94 در حاشيه مراسم زنگ انقلاب در يكي از مدارس شهرري در اينباره گفت: «درسي به نام برجام اضافه نشده بلكه مبحثي درباره برجام داريم كه ضميمه درس تاريخ شده و كلا 4ساعت ارائه ميشود تا دانشآموزان با مبحث برجام آشنا شوند.» كمي بعد محتوايي نيز تهيه شد و در اختيار معدودي از دبيرستانهاي تهران قرار گرفت.
- كلاس برجام اختياري است
در واپسين روز بهمن سال گذشته اما مديركل دفتر تأليف كتابهاي درسي اعلام كرد برجام به كتاب درس تاريخ وارد نشده ولي مدارس به خواست خود ميتوانند در قالب فعاليتهاي فوقبرنامه و مكمل درخصوص برجام به دانشآموزان اطلاعاتي را ارائه دهند.
محمود اماني طهراني توضيح داد كه دفتر برنامهريزي و تاليف كتابهاي درسي در اينباره اقدامي نكرده و تاكنون درخواستي براي توليد محتوا يا تأييد آن دريافت نشده و موافقتي نيز صادر نشده است. او با تأكيد بر اينكه كلاس درس برجام در برخي مدارس برگزار ميشود گفت: «ورود بحث برجام به كتابهاي درسي سازوكار خاصي دارد و بايد محتواي مورد نظر توليد شده و مورد تأييد شورايعالي آموزش و پرورش قرار گيرد.»
- فراموشي كلاس «برجام»
اكنون برجام يكساله شده و خبري از برگزاري كلاس درس چهارساعته آن نيست. معاون آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش در اينباره به همشهري ميگويد: «همانطور كه پيشتر هم اعلام شده درسي به نام برجام اضافه نشده، سال گذشته مديريت آموزش و پرورش شهر تهران تصميم گرفت تا بحث برجام در حد 4ساعت در دبيرستانهاي دوره دوم متوسطه ارائه ميشود تا دانشآموزان با مبحث برجام آشنا شوند. » علي زرافشان با تأكيد براينكه اين موضوع مختص شهر تهران بود، توضيح داد: «اين نوع تصميمگيريها در حوزه اختيارات آموزش و پرورش استانهاست.»
- تدريس برجام ابلاغ نشده
به گفته مديران برخي از دبيرستانهاي تهران باوجود اينكه امسال هنوز دستوري درخصوص تدريس مبحث برجام ابلاغ نشده است، مدير يكي از دبيرستانها ميگويد: «سال گذشته نيز اين موضوع تنها در برخي مدارس تدريس شد و حتي براي ما از محتوايي كه براي اين منظور تهيه شده ارسال نشد.» تلاش خبرنگار همشهري براي پيدا كردن مدرسهاي كه اعلام كند اين كلاس را به اندازه همان 4ساعت و داوطلبانه برگزار كرده به نتيجه نرسيد. يك سال پس از برجام؛حالا دستكم كلاس برجام تعطيل است.
- دانشآموزان آماده ميشوند
در بخشي از مقدمه محتواي تهيه شده كلاس برجام مدارس تهران آمده است: «آموزش و پرورش نيز بهعنوان يكي از اركان تأثيرگذار و مولد سرمايه انساني، با درك صحيح از تحولات اخير و بايدها و نبايدهاي آن، با اجراي مؤثر سند تحول بنيادين، دانشآموزان را براي مشاركت هرچه بيشتر در شكلگيري تحولات علمي، اقتصادي و فرهنگي با تأكيد بر هوشياري، دشمن شناسي، تلاش و نوآوري كه لازمه عبور از اين دوران حساس و سرنوشت ساز است، آماده ميكند. بر همين اساس آگاهي دانشآموزان از مجاهدتهاي علمي دانشمندان هستهاي و شهداي گرانقدر آن و ديپلماتهاي شجاع و غيور كشورمان در موفقيت ديپلماسي هستهاي دولت تدبير و اميد آقاي دكتر روحاني رئيسجمهور محترم تحت حمايت و رهبري حضرت آيتالله خامنهاي (مدظلهالعالي) و دستاوردهاي آن يكي از الزامات تربيتي و بصيرت افزايي آنان درباره تحولات اخير و تقويت هويت ملي آنان است.»
نظر شما