مجموع نظرات: ۰
یکشنبه ۸ اسفند ۱۳۹۵ - ۰۹:۰۰
۰ نفر

همشهری آنلاین: یکی از بزرگترین شکاف‌های موجود در سیاره زمین که در منطقه سیبری قرار گرفته،‌ به تازگی به اندازه‌ای وسیع‌تر شده که منجر به کشف جنگلی باستانی،‌اجساد قدیمی حیوانات و تاریخی ۲۰۰ هزار ساله از شرایط اقلیمی زمین شده‌است.

گودال

براساس گزارش ساينس الرت،‌اين حفره كه بوميان منطقه آن را دروازه‌اي به جهان زير زمين مي‌نامند، با نام‌هاي رسمي حفره باتاگايكا يا مگااسلامپ (تورفتگي عظيم) نيز شناخته مي‌شود.طي سال‌هاي اخير تعداد زيادي از اين گودال‌ها در سيبري ايجاد شده‌است اما محققان معتقدند باتاگايكا كه در فاصله 660 كيلومتري شمال شرق ياكوتسك قرار گرفته، متفاوت از تمامي ديگر گودال‌ها است.

اين حفره نه تنها در نوع خود بزرگترين به شمار مي‌رود،‌طولي برابر يك كيلومتر و عمقي درحدود 86 متر دارد، بلكه عظمت آن روز به روز افزايش پيدا مي‌كند.

سال گذشته محققان موسسه الفرد وگنر در آلمان كشف كردند اين گودال طي يك دهه گذشته سالانه 10 متر رشد كرده‌است و در سال‌هاي گرم اين ميزان رشد به 30 متر نيز رسيده‌است. محققان همچنين پيش‌بيني مي‌كنند ديواره‌هاي جانبي اين گودال طي ماه‌هاي آينده به دره‌اي كه در همسايگي آن قرار دارد برسند.

تشكيل اين گودال از دهه 1960 و با جنگل‌زدايي در بخش بزرگي از اين منطقه آغاز شده‌است. به دليل اينكه زمين در ماه‌هاي گرم اين منطقه محافظ و پوششي نداشت، به سرعت گرم مي‌شد و در نتيجه لايه منجمد دروني زمين با سرعت بيشتري ذوب شده و در نتيجه سطح زمين دچار فروپاشي مي‌شد. سيلاب سال 2008 اين روند فروپاشي را تسريع كرد و اين گودال را بزرگتر ساخت.

گودال

محققان به تازگي دريافته‌اند با بزرگتر شدن اين گودال، لايه‌هايي از زمين آشكار مي‌شوند كه مي‌توانند اطلاعاتي 200 هزار ساله از شرايط اقليمي زمين را آَكار كنند. علاوه بر اين بقاياي جنگل‌هاي باستاني مدفون شده،‌نمونه‌هايي از گرده‌هاي باستاني و حتي جانوارن منجمد شده در اعماق ين گودال كشف شده‌اند.

به گفته دانشمندان دانشگاه ساسكس، طي 200 هزارسال گذشته زمين دوره‌هاي سرما و گرماي متعددي را پشت سر گذاشته‌است،‌اما تاريخ اقليمي سيبري چندان شناخته شده‌ نيست. آخرين باري كه سيبري چنين دوراني را پشت سر گذاشت و حفره‌هاي بزرگي در سطح آن ايجاد شد، 10 هزار سال پيش بوده‌است يعني زماني كه عصر يخبندان رو به پايان گذاشته بود.

درصورتي كه محققان بتوانند از اين اطلاعات براي درك آنچه 10 هزار سال پيش براي سيبري اتفاق افتاده استفاده كنند،‌شايد بتوانند از خود را براي رويدادي مشابه در آينده آماده كنند. محققان اكنون تصميم دارند با آغاز حفاري و نمونه برداري در اين گودال، رسوبات بيشتري را مورد بررسي قرار دهند.

کد خبر 363265

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha