اين در حالي است كه با وجود بارندگيهاي كمسابقه در يكي، دو ماه اخير، براساس گزارش شركت مديريت منابع آب ايران، ارتفاع كل ريزشهاي جوي از ابتداي سال آبي جاري تا ديروز (اول مهر تا 20اسفند) به 149ميليمتر رسيده كه نسبت به دوره مشابه سال آبي گذشته و ميانگين دورههاي مشابه درازمدت 4درصد كاهش نشان ميدهد و اين مسئله احتمال وقوع تنش آبي را تشديد ميكند.
در حقيقت هرگاه مصرف آب از ميزان توليد آن پيشي بگيرد، تنش آبي بروز خواهد كرد و اين معضل در چند سال گذشته، بهويژه با وقوع خشكساليهاي پياپي، در ماههاي اوج مصرف شدت يافته است. آنگونه كه اميرحسين رقيمي، مدير دفتر برنامهريزي و توسعه شركت مهندسي آب و فاضلاب كشور ميگويد: مشكلات ناشي از تنش آبي را ميتوان با اقدامهاي مديريتي مانند كاهش مصرف، مديريت فشار در شبكه، ذخيرهسازي آب و اقداماتي از اين دستكم كرد اما اين طرحها نيز در برخي مناطق كشور پاسخگو نيست و آبرساني اضطراري ضرورت مييابد.
بر اين اساس، رقيمي از پيشبيني اعتبار 490ميليارد توماني براي اجراي طرحهاي اضطراري تأمين آب در مناطق مستعد تنش آبي در سال96 خبر ميدهد. به گفته او، شركت مهندسي آب و فاضلاب كشور همهساله از مهر ماه، سلسله نشستهاي مديريت بحران را براي شهرهاي در معرض خطر كمآبي يا تنش آبي برگزار و برنامههاي تأمين اضطراري آب در هر منطقه را تا 2سال بعد پيشبيني ميكند كه حفر و تجهيز چاههاي جديد، خريد آب چاههاي كشاورزي و مناسبسازي آنها براي شرب، مديريت فشار شبكه و همچنين اقدامهاي رسانهاي و تبليغي براي كاهش مصرف از جمله آنهاست.
- مشهد؛ كانديداي جديد تنش آبي
به گزارش ايرنا، مدير دفتر برنامهريزي و توسعه شركت مهندسي آب و فاضلاب كشور از مشهد بهعنوان يكي از شهرهاي بزرگ در معرض تنش آبي در سال آينده نام ميبرد و ميگويد: منابع اصلي تأمين آب اين شهر را سدهاي دوستي، كارده، طرق و همچنين منابع آب زيرزميني تشكيل ميدهد اما اكنون حجم آورد سد دوستي كاهش يافته و همين مسئله لزوم تأمين آب از منابع زيرزميني را تشديد كرده است تا جايي كه شمار زيادي از چاههاي منطقه كه در سالهاي گذشته از مدار خارج شده بودند نيز دوباره احيا شدهاند.
رقيمي تأكيد ميكند: در سال آينده درصورت عادي بودن بارشها، 7كلانشهر اصفهان، شيراز، يزد، كرمان، بندرعباس، بوشهر و مشهد همراه با 300شهر كوچك ديگر در معرض تنش آبي قرار خواهندگرفت.
نظر شما