به گزارش همشهري، دوازدهمين انتخابات رياستجمهوري جمعه 29ارديبهشتماه برگزار ميشود. مطابق سنت هر دوره همزمان با انتخابات رياستجمهوري بازارها نيز دچار تغيير ميشوند. اكنون اين پرسش مطرح است كه بازار سهام چه واكنشي به انتخابات رياستجمهوري از خود نشان خواهد داد؟
آمارها نشان ميدهد سنت دورههاي قبلي انتخابات رياستجمهوري اين بار نيز در حال تكرار است. شاخص كل فرابورس از ابتداي سال تاكنون در مدت كوتاهي 2درصد رشد كرده و شاخص بورس نيز دستكم نيم درصد افزايش يافته است اما پرسش واضحتر اين است كه مقدار رشد شاخص بورس قبل از انتخابات چقدر خواهد بود و آيا اين روند بعد از انتخابات هم ادامه خواهد يافت؟
- بازده 5درصدي سهامداران قبل از انتخابات
آمارهاي موجود از وضع شاخص بورس در طول 4دوره انتخابات رياستجمهوري يعني از سال 1380تاكنون نشان ميدهد سهامداران بهطور ميانگين يكماه قبل از انتخابات 5درصد بازده بهدست ميآورند، البته در برخي دورهها حتي مقدار بازده سرمايهگذاران به مرز 7.5درصد هم رسيده است. در سال 1380زماني كه محمد خاتمي براي دومين دوره بهعنوان رئيسجمهور انتخاب شد بازار سهام واكنش مثبتي نشان داد و بعد از آن تا مرز 13هزارو 850واحد در مردادماه سال 1383رسيد درحاليكه قبل از آن شاخص بورس در محدوده 3200واحد قرار داشت.
انتخابات سال 1380درتاريخ 18خردادماه برگزار شد. يكماه قبل از اين تاريخ يعني 18ارديبهشت ماه شاخص بورس در محدوده 3257واحد قرار داشت اما بعد از آن تا زمان برگزاري انتخابات، شاخص جمعا 128واحد رشد كرد و يك روز بعد از مشخص شدن نتايج انتخابات رياستجمهوري شاخص بورس به محدوده 3385واحد رسيد. در اين مدت سهامداران بهطور ميانگين 4درصد بازده بهدست آوردند.
- بازده دوره نهم
4سال بعد وقتي بازار سهام با يك نامزد ناشناخته در رقابت انتخابات رياستجمهوري، يعني محمود احمدينژاد روبهرو شد، ابتدا به او واكنش منفي نشان داد و بعد از آن بار ديگر در مسير رشد قرار گرفت اما حتي در زمان انتخابات نهم رياستجمهوري هم، شاخص بورس هر چند بسيار اندك، بازهم رشد كرد. اين انتخابات در 27خردادماه برگزار شد و دراين تاريخ شاخص بورس كه يكماه قبل از آن در محدوده 12هزارو 625واحد قرار داشت به 12643واحد رسيد. البته دوره نزول شاخص خيلي قبلتر يعني از تابستان سال قبل شروع شده بود.
- بازده دوره دهم
در دوره دهم انتخابات رياستجمهوري كه در سال 1388برگزار شد بازار يكماه قبل با رشد زيادي مواجه شد و اين رشد بعد از آن هم ادامه يافت. در اين دوره تلاطمهاي سياسي پس از انتخابات هم نتوانست تأثير چنداني بر روند مثبت بازارسهام برجاي بگذارد زيرا بازار سهام با توجه به افزايش قيمت نفت تا سطح 100دلار و اعمال سياستهاي تورمزا خيالش راحت بود كه شاخص همچنان رشد خواهد كرد.
در اين دوره شاخص بورس تهران توانست يكماه قبل از انتخابات تا سطح 7.5درصد رشد كند. انتخابات88 در روز جمعه 22خردادماه برگزار شد. يكماه قبل از آن يعني در 22ارديبهشتماه شاخص بورس در محدود 8هزارو 968واحد قرار داشت اما يك روز بعد از انتخابات اين شاخص به مرز 9هزارو 365واحد رسيد. در اين دوره شاخص بورس 667واحد رشد كرد و سهامداران بهطور ميانگين 7.5درصد بازده بهدست آوردند.
- بازده دوره يازدهم
دوره يازدهم رياستجمهوري كه با پيروزي حسن روحاني به پايان رسيد شاخص بورس هيجان زيادي داشت، كشور از يك سو با تحريمهاي بينالمللي مواجه بود و از سوي ديگر نشانههاي ركود تورمي در اقتصاد ايران از سال قبل كاملا نمايان شده بود، حتي تلاطمهاي اقتصادي مربوط به نرخ دلار و قيمت مسكن علائم تازهاي را از يك شرايط بيثبات اقتصادي ظاهر كرده بود اما با وجود اينكه بازار سهام تحتتأثير انتخابات و تغيير دولت 6درصد رشد كرد، اين رشد تا 15ديماه همان سال ادامه يافت.
در اين مدت شاخص بورس 2494واحد رشد كرد و از 44هزارو 129واحد به 46هزارو 623واحد رسيد؛ با اين حساب سهامداران توانستند در زمان انتخابات يازدهم رياستجمهوري بهطور ميانگين 5.6درصد بازده بهدست آورند. روند رشد بازار سهام در سال 1392در همينجا متوقف نشد؛ بهطوري كه در 15ديماه شاخص بورس به بالاترين نقطه تاريخي خود يعني 89هزارو 500واحد رسيد اما بعد از آن شروع به نزول كرد و اكنون در محدوده 77هزارو 500واحد قرار دارد.
- انتظار براي تكرار تاريخ
سرمايهگذاران انتظار دارند رويه سالهاي قبل رياستجمهوري در سال 1396هم تكرار شود و شاخص بورس قبل از انتخابات رياستجمهوري رشد كند.بهنظر ميرسد مطابق دورههاي قبلي در اين دوره نيز شاخص بهطور ميانگين دستكم يكماه قبل از انتخابات 5درصد رشد كند. همچنين اين احتمال وجود دارد كه روند صعودي شاخص با توجه به پيشبينيهايي كه در مورد افزايش رشد اقتصادي ايران از سوي دولت ارائه شده ادامه پيدا كند.
بانك جهاني هم پيشبيني كرده است كه اقتصاد جهان در سال 2017دوره بهبود را سپري خواهد كرد و اقتصاد ايران نيز همگام با اقتصاد جهاني رشدي بيش از 5درصد را تجربه كند. با چنين رويهاي و با توجه به آنكه تحليلگران پيشبيني ميكنند دولت در سالجاري قدري از فشار سياستهاي انقباضي در عرصه اقتصاد كم كند اين احتمال ميرود كه روند رو به رشد شاخص بورس بعد از انتخابات هم ادامه پيدا كند اما در عين حال فعالان بازار سهام نگران نرخ بازده اوراق بدهي و اثر آن روي بازار سهام هستند.
هماكنون نرخ سود اوراق بدهي در بازار سهام در محدوده 26درصد است. كارشناسان ميگويند اين نرخ ميتواند آينده بازار را در سال 96ترسيم كند چرا كه سرمايهگذاران ترجيح ميدهند با تحمل ريسك كمتر در اين بازار سرمايهگذاري كنند.
نظر شما