به گزارش خبرنگار ایرنا، گرچه این اعتراضات سیاسی و اجتماعی هنوز به تظاهرات ها و تجمع های اعتراض آمیز مبدل نشده، اما در سطح شبکه های اجتماعی و اظهار نظر های شخصیت های سیاسی و نمایندگان پارلمان عراق، ابراز نگرانی ها و اعتراضات رسما آغاز شده است.
'محمد الصیهود' نماینده پارلمان عراق در اظهار نظری روز شنبه با اشاره به عدم وجود نشانه هایی از تغییر در سیاست های منطقه ای سعودی ها، نسبت به گشودن کنسولگری عربستان سعودی در نجف اشرف هشدار داد.
الصیهود با اشاره به جنایت های رژیم سعودی در سوریه، یمن، بحرین و در داخل عربستان سعودی علیه شیعیان، از جمله در منطقه 'العوامیه' در منطقه شرقی عربستان سعودی گفته است که هیچ گونه تغییری در سیاست های عربستان سعودی در منطقه اتفاق نیفتاده است.
همزمان برخی از کاربران عراقی در سطح شبکه های اجتماعی هشتگ هایی با عنوان '#لا_للقنصلیه _السعودیه' (نه به گشایش کنسولگری عربستان سعودی در نجف اشرف' ایجاد کرده اند.
کاربری به نام 'اقلیم شرق' گفته است که ضروری است در مخالفت با ایجاد کنسولگری عربستان سعودی در نجف اشرف، تظاهرات ها و اعتراض های مردمی در عراق شروع شود.
کاربر دیگری به نام 'سید مرتضی' گفته که هدف از کنسولگری عربستان در نجف اشرف، زدن شیعیان در داخل عراق است.
'عبدالله العلوی' نیز گفته است که کنسولگری عربستان سعودی در نجف اشرف، در حقیقت دفتر سازمان اطلاعات عربستان سعودی در این شهر مقدس خواهد بود.
'عبدالله التمیمی' یکی از فعالان اجتماعی نیز یادداشتی بلند بالا از اهداف پشت پرده گشودن کنسولگری عربستان سعودی در نجف اشرف منتشر کرده است.
حذف فیزیکی شخصیت ها و علمای شیعه در نجف اشرف ، ایجاد فتنه شیعی - شیعی در عراق و زمینه سازی برای ایجاد مرجعیت عربی به عنوان جایگزینی برای آیت الله سیستانی در صورت فوت وی، از جمله مسائلی است که التمیمی به آن اشاره کرده است.
با وجود این مخالفت ها، برخی از کاربران عراقی که بیشتر از طیف جریان صدر هستند، به خاطر نزدیکی اخیر مقتدا صدر به عربستان سعودی، تلاش کرده اند که ایجاد کنسولگری را در نجف اشرف توجیه کنند.
یکی از این افراد 'محمد الجورانی' است که گفته است: هدف کنسولگری عربستان سعودی در نجف اشرف، خدمات کنسولی به اتباع سعودی از شیعیان است که برای زیارت مراقد مقدسه عازم عراق می شوند.
در ذیل همین توجیه الجورانی، یک کاربر که بر خود نام 'علی ولی' گذاشته در یادداشتی طعنه آمیز به الجورانی نوشته است 'رژیم سعودی که در داخل، شیعیان را به قتل می رساند و العوامیه بهترین گواه است، حال درصدد ارائه خدمات به آنها در خارج از عربستان برآمده است!'
یادآور می شود که عربستان سعودی علاوه بر کنسولگری در نجف اشرف، روز پنجشنبه گذشته درخواست گشایش یک کنسولگری را در بصره نیز تقدیم سفارت عراق در ریاض کرده است.
ریاض بعد از سفر 'عادل الجبیر' وزیر خارجه عربستان سعودی در 25 آوریل گذشته، به طور کم سابقه در صدد عادی سازی روابط با عراق برآمده است.
کارشناسان معتقدند که سعودی ها برای کاهش فشارهای سیاسی و مالی ناشی از باتلاق های یمن ، سوریه و اخیرا قطر درصدد نزدیک شدن به بغداد و عادی سازی روابط با عراق برآمده است تا از عهده مدیریت دیگر پرونده های بحرانی خود در منطقه بویژه پرونده اختلافات با قطر برآید.
برخی نیز این سیاست نزدیکی سعودی ها و سایر دولت های عرب در نزدیک شدن به بغداد را به توصیه و دستور واشنگتن می دانند تا به زعم خود میان بغداد - تهران شکاف ایجاد کرده باشد.
در مقابل کارشناسان دیگری نیز معتقدند که عربستان در تضاد سیاسی خود با عراق، تغییر اصولی نداده و فقط تاکتیک را از دشمنی آشکار به خصومت پنهان تغییر داده تا شاید بتواند از داخل، نظام سیاسی عراق را در هم بریزد که بخشی از آن از طریق تشدید اختلافات شیعه -شیعه انجام می شود.
سعودی ها در بحبوحه عملیات نیروهای عراقی برای آزادی شهرهایی مانند تکریت، فلوجه و نیز مرحله اول عملیات موصل، تقلای زیادی کردند مانع شکست داعش در این شهرها شوند، اما به دنبال پیروزی های بزرگ بویژه در موصل از ابتدای 2017 ، سعودی ها و دولت های عرب برای ترمیم روابط با بغداد به صف شده اند.
در جریان اختلافات و بحران اخیر در روابط قطر - سعودی، این دو کشور حوزه خلیج فارس بسیاری از پرونده ها یکدیگر را که اثبات گر حمایت های مالی آنان از داعش در سال های اخیر بوده است، فاش ساخته اند.
ویکی لیکس نیز اخیرا تعدادی از اسناد خود را که حاکی ارتباط کشورهای عرب بویژه سعودی و قطر با ظهور داعش بوده، منتشر کرده است.
نظر شما