دکترغلامرضا حیدری: الصاق هشدارهای بهداشتی روی پاکت‌های انواع محصولات دخانی، قانون خوبی است که بد اجرا شده و تجربه اجرای آن در کشورهای مختلف نشان داده که می‌تواند تاحدودی در زمینه کاهش مصرف مفید باشد.

سیگار

 درج هشدارهاي بهداشتي روي پاكت‌هاي انواع محصولات دخاني به‌منظور افزايش آگاهي مصرف‌كنندگان و كاهش مصرف، از پايان سال 87 آغاز شد اما عدم‌‌پيش‌بيني تبعات اجراي آن، اين قانون را با مشكلاتي مواجه ساخت و موجب شد مخالفان اجراي اين قانون كه عمدتا توليدكنندگان سيگار هستند روي ضعف‌ها و نقايص آن تأكيد كنند. از سوي ديگر ارزشيابي نحوه اجراي اين قانون توسط ستاد كشوري مبارزه با دخانيات، بيش از پيش ضروري به‌نظر مي‌رسد.

عكسي بدين‌منظور انتخاب شد اما همه انتظار داشتند اجراي آن قانون، تحولي در مصرف سيگار به‌وجود آورد اما چون عكس انتخاب‌شده به درستي كارشناسي نشده و داراي كيفيت و پيام مناسب نبود اين اتفاق نيفتاد ولي به هرحال به‌عنوان نخستين اقدام قانوني انجام‌شده قابل تحسين است.

طبق مطالعاتي كه مركز تحقيقات پيشگيري و كنترل دخانيات انجام داده قبل از اجراي طرح الصاق هشدارهاي بهداشتي روي پاكت‌هاي انواع محصولات دخاني، 30درصد سيگاري‌ها فكر مي‌كردند اگر اين تصوير را ببينند ديگر سيگار نمي‌كشند اما پس از اجرا تنها 7درصد از سيگاري‌ها عنوان كردند كه با ديدن اين تصوير سيگار نمي‌كشند و به اعتقاد ما اگر اين قانون به شكل درست اجرا و تصوير مؤثري انتخاب شود و بتواند پيام را به فرد برساند مؤثر خواهد بود و اين روند بايد كارشناسي و تكميل شود و با شناسايي خطاهاي اجراي قانوني نقايص آن برطرف شود.

اجراي زمانبر اين قانون موجب شد ذهنيتي براي افراد سيگاري به‌وجود‌ آيد مبني براينكه پاكت‌هاي سيگار فاقد هشدارهاي بهداشتي از كيفيت مناسب‌تري نسبت به پاكت‌هاي سيگار حاوي هشدارهاي بهداشتي برخوردارند و اين در حالي است كه عمدتا سيگارهاي قاچاق هشدارهاي بهداشتي ندارند و تمايل افراد سيگاري به سيگار قاچاق افزايش پيدا كرده و اين اتفاق به‌خاطر بد اجرا كردن قانون پيش آمده است.

ستاد كشوري مبارزه با دخانيات بايد با شناسايي نقايص، راهكارها را اجرا كند و شركت دخانيات را موظف كند تمامي سيگارهاي موجود را براي الصاق تصاوير بفرستد و تصاوير حاوي هشدارهاي بهداشتي روي تمامي پاكت‌هاي سيگاري كه از راه‌هاي قانوني وارد مي‌شود ثبت شود و ارائه سيگار بدون تصوير در تمامي خواربارفروشي‌ها، كيوسك‌ها و همه مكان‌هايي كه سيگار ارائه مي‌كنند ممنوع شود.

براي مؤثر واقع‌شدن، هشدارها بايد به‌صورت بزرگ، واضح، خوانا و مصور درج شوند و حداقل نيمي از روي اصلي پاكت را بپوشانند و نشانگر مضرات بهداشتي و بيماري‌هاي خاص ناشي از مصرف دخانيات باشند. البته از ديگر نقايص قابل‌ذكر درخصوص الصاق هشدارهاي بهداشتي آن است كه اين تصاوير از بهمن 87 تاكنون هيچ‌گونه تغييري نكرده و اين در حالي است كه تصاوير بايد هر 6ماه يك‌بار تغيير يابند و با شناسايي نقايص تأثير قانون و تجربه موفق دنيا در اجراي اين قانون محقق خواهد شد و البته اين نكته به‌معناي آن نيست كه با اجراي اين قانون مشكل سيگار حل مي‌شود اما مي‌تواند تا حدودي توانايي و قدرت كنترل دخانيات را داشته باشد و اگر ما 7درصد هم نتيجه گرفته‌ايم نتيجه خوبي است اما مي‌توانستيم نتيجه بهتري بگيريم.

ستاد كشوري مبارزه با دخانيات از نظر اجرايي، كار سختي پيش رو دارد و بايد پيگيري را به‌طور كامل انجام دهد چراكه شركت دخانيات به راحتي زير بار نمي‌رود اما تجربه دنيا نشان داده كه غول‌هاي سيگارسازي دنيا اين قانون را اجرا كرده‌اند و شركت دخانيات هم مي‌تواند اين قانون را اجرا كند و در بسياري از كشورها سيگارهايي كه از كمپاني‌ها بيرون مي‌آيند بدون الصاق هشدارهاي بهداشتي نيستند و از سال 1990بسياري از كشورها ازجمله برزيل، تايلند و كانادا اين قانون را به‌طور كامل اجرا كرده و نتيجه گرفته‌اند اما شركت دخانيات به واسطه آنكه كار برايش هزينه‌بر است و به سختي مي‌تواند هزينه آن را تأمين كند از موضع مخالفت برخورد مي‌كند و زمان اجرا را طولاني‌تر مي‌كند اما در هر صورت بايد تابع قانون باشد.

کد خبر 386841

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار تندرستی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha