روحالله ميرصانعي در گفت و گو با فارس با بيان اينكه از قبل اختلافنظرهایی میان کانون کارگزاران و سازمان بورس بر سر حضور در ترکیب هیأت مدیره فرابورس وجود داشت، افزود: به نظر میرسد نهاد ناظر بازار سرمایه به بهانه در اختیار داشتن سهام ممتاز همواره تعیین کننده نمایندگان اغلب کرسیهای هیات مدیره بورسها بوده است.
او اظهار داشت: سازمان بورس از ابتدای پیدایش شرکت سپرده گذاری مرکزی و تسویه وجوه اوراق بهادار تاکنون حداکثر
کرسی های هیأت مدیره را در اختیار داشته و این در حالی است که مطابق قانون هر شخص حقیقی و حقوقی حداکثر 5درصد سهام یک شرکت سهامی عام را میتواند در اختیار داشته باشد.
او ادامه داد: سازمان بورس به نوعی با تفسیر دیگری از این موضوع ضمن نگهداری 5درصد سهامی که تبدیل به سهام ممتاز شده از امتیاز آن برای تعیین 3عضو هیأت مدیره استفاده میکند.دبیر کل کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار تصریح کرد: معتقدم این موضوع به نوعی دور زدن قانون بوده و سازمان بورس نیز باید فقط 5درصد سهام عادی را در اختیار داشته باشد و بر همان اساس از حق رأی خود استفاده کند.
- دفاع از تسويه حساب يكروزه
ميرصانعي با بیان اینکه دوره تسویه یکروزه میتواند به افزایش نقدشوندگی کمک کند، گفت: ورود سازمان بورس در تعیین هیأت مدیره ارکان بازار به نوعی دور زدن قانون بوده و باید فقط 5درصد سهام عادی را در اختیار داشته باشد. دبیر کل کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار با اشاره به پیشنهاد کانون کارگزاران برای تسویه یکروزه عملیات پس از معاملات سهام در اتاق پایاپای و جایگزینی آن با دوره سهروزه تسویه معاملات گفت: اگر سرمایه گذار بخواهد سهامی را در بازار بفروشد، با هدف اینکه وجوه حاصل از آن را برای خرید سهام دیگری به کار اندازد، عملیات تسویه سهروزه یایک روزه فرقی برای وی نخواهد داشت، زیرا هدف انجام معامله در بازار است.
روح الله میرصانعی افزود: در مقابل دسته دیگری از سرمایهگذاران هستند که نیاز به نقدینگی فوری برای رفع امور و مشکلات خود دارند. تفاوت دوره تسویه یکروزه یا سهروزه جایی خود را نشان میدهد که سرمایهگذار به هر دلیلی نیاز فوری به نقدینگی دارد و این در حالی است که نقدشوندگی به عنوان یکی از شاخصهای اصلی بازار سرمایه عنوان میشود.
به گفته وی، سرمایه گذار در زمان خرید پس از ارائه درخواست یا اینکه چه زمانی سهام معامله شود، باید ابتدا وجه مورد نیاز را به حساب کارگزاری واریز کند، اما در زمان فروش سهام به سرمایهگذار عنوان میشود که 3روز کاری بعد از معامله میتواند وجه حاصل از فروش سهام خود را دریافت کند که این عدم تناسب در معامله تا حدی آزار دهنده است.
وی با بیان اینکه برای افزایش نقدشوندگی در بازار سهام و افزایش انصاف در خرید و فروش اوراق بهادار پیشنهاد تسویه یکروزه معاملات به سازمان بورس ارائه شده، یادآور شد: در بازارهای سرمایه دنیا نیز دوره تسویه سهروزه معاملات به دوروزه و یکروزه در حال تغییر است و این در حالی است که اگر امکان تسویه در كمترين زمان وجود داشت، شاید از آن صرف نظر نمیکردند؛
هر چند محدودیتهای نرم افزاری مانع انجام آن میشود.
میرصانعی با اشاره به مزیت معاملات سهام و اوراق مشارکت برای سرمایهگذاران افزود: یک کارگزار وقتي سهم شرکتی را بنا به سفارش مشتری میفروشد و در یک روز سهام دیگری را خریداری میکند، باید وجه حاصل از معامله را طی 3روز معاملاتی با اتاق پایاپای تسویه کند، اما گاهی پیش میآیدکه در ازای فروش سهام اقدام به خریداری اوراق مشارکت میشود.
وی ادامه داد: سهمی که فروخته میشود، باید 3روز بعد از انجام معامله وجه آن از کارگزاری دریافت شود، اما کارگزار برای خرید اوراق مشارکت بایدیک روز بعد از انجام معامله وجه آن را در سپردهگذاری تسویه کند. بنابراین دردسرهایی در تسویه معاملات بهخاطر اختلاف دوره تسویه اوراق بهادار و سهام به وجود میآید که با یکسان کردن دوره تسویه یکروزه ضمن منصفانهشدن فرایند تسویه معاملات، سطح نقدشوندگی و روند معاملات سرمایهگذاران تسهیلشده و روندی همسان میان تسویه فرایند پس از معاملات اوراق مشارکت و سهام بهوجود میآورد.
نظر شما