به گزارش خبرگزاری مهر،علی مطهری نایب رئیس دوم مجلس شورای اسلامی مهمان این هفته برنامه تلویزیونی «دست خط» بود. مطهری در این گفتگوی تلویزیونی، درباره وضعیت فرهنگی کشور، فراکسیون های مجلس و عملکرد دولت و زندگی شخصی خود صحبت کرد.
بخشهايي از اين گفتگو را در ادامه بخوانيد:
- مردم در حد تذکر و امر به معروف و نهی از منکر قلبی و زبانی باید انجام دهند. در جایی که باید اقدام عملی شود، وظیفه دولت است. معمولاً دولتها از این وظیفه شانه خالی میکنند و وارد نمیشوند. در این دولت هم متاسفانه با این مشکل مواجه هستیم.امروز با موارد بد پوششی در کشور مواجه هستیم که اینها خوب نیست و نباید بیتفاوت باشیم و بگوئیم مسئله مهمی نیست. اصل قضیه این است که آیا این مسائل مهم است یا خیر؟ اصلاً مسائل مربوط به عفاف مهم هست یا خیر؟ باید به قرآن مراجعه کنیم. برخلاف غربیها که میگویند این مسائل مهم نیست یعنی مسائل مربوط به عفاف و پوشش مهم نیست و هر کسی باید هر طور که دوست دارد لباس بپشو و آثار این امر را هم دارند میبینند.
- ما هیچ طرفی نیستیم. اینکه در مجلس هشتم در فهرست اصولگرایان بودم، علتش این بود که ما در ستاد بزرگداشت شهید مطهری، آقای مصلحی که رئیس ستاد بودند، ایشان هم دستاندرکار مسئله انتخابات بودند. من تصمیم گرفته بودم وارد مسئله انتخابات بشوم. آن زمان انتقادات زیادی به اصلاحطلبان داشتم و طبعاً به اصولگرایان نزدیک بودم و به ایشان گفتم، چنین تصمیمی دارم.ایشان هم اقدام کردند و اسم ما را در لیست آوردند. میتوانستم به کسان دیگری هم بگویم، آن زمان سه گروه بودند، گروهی تحت عنوان پیروان خط امام و رهبری... مثلا میشد به آقای عسگر اولادی هم بگویم، دیگران هم بودند و شاید همین اتفاق میافتد. من آن زمان خیلی توجه به این نداشتم که کدام لیست هستیم.
- آن زمان مردم تا حدودی شناخت داشتند، چون قبل از آن مقاله و مصاحبه زیاد داشتم. بعد از ورود به مجلس هم دیدیم، در جاهایی انتقادهایی داشتیم که این آقایان نمیپذیرفتند و اختلافاتی شد و نظراتی در مقابل آقای احمدینژاد داشتیم. ایشان در جاهایی صریحاً میگفت من قانون را عمل نمیکنم. نمیتوانستیم سکوت کنیم. وارد شدیم. بحث سوال از رئیسجمهور مطرح شد.
- (هیات رئیسه آقای لاریجانی بودند دیگر؟)مطهری: بله. همین دوستان ما بودند اینها میخواستند این مسئله مطرح نشود و ۸-۷ ماه این موضوع طول کشید و در نهایت من استعفا دادم. گفتم اگر نتوانیم از حقوق مردم دفاع کنیم نمایندگی فلسفه خودش را از دست میدهد بنابراین من استعفا میدهم. استعفا هم روالی در مجلس دارد.نماینده نیم ساعت فرصت دارد دلایل خود را بیان کند و ظاهراً نیم ساعت هم وقت هست موافق و مخالف صحبت کنند و در نهایت رایگیری میشود. من صحبت کردم و دلایل را بیان کردم و خیلیها از ما دفاع کردند. به یاد دارم آقای مصباحی مقدم از من دفاع کردند و اکثراً مخالف استعفای ما بودند. برخی هم موافق بودند و یکی از آقایان هم گفت خوب است به استعفای ایشان رای منفی بدهیم تا در دوره بعد مردم ایشان را رد کنند.
- این امر برعکس شد، یعنی ما آمدیم و رای آوردیم و آن بنده خدا رای نیاورد. در نهایت مجلس با رای بالا با این استعفا مخالف کرد. خود این باعث شد که سوال از رئیسجمهور مطرح شود. بعد از مجلس هشتم دیگر این دوستان اسم ما را حذف کردند، یعنی گفتند بنده و یکی دو نفر دیگر را از فهرست اصولگرایان حذف کردند که ما تحت عنوان "صدای ملت" نامزد شدیم.اگر چه من خیلی مایل به ادامه حضور نبودم، ولی اگر نمیآمدم نوعی عقبنشینی محسوب میشد دوباره کاندیدا شدم. تحت عنوان صدای ملت آمدیم و به نوعی مستقل بود و رای آوردیم. برای مجلس دهم هم به این شکل شد که فهرست امید خودشان اسم من را گذاشتند، من درخواستی نکردم. البته من هم مخالفت نکردم و تشکر هم کردم.البته افرادی بودند که با زور و فشار اسمشان در لیست رفت ولی اسم من را خودشان گذاشتند و من هم گفتم اشکالی ندارد و من هم رای آوردم.
- (برخی در این فهرست با زور و فشار رفتن؟)بله. اصلاحطلب نبودند و با فشارهای سیاسی وارد شدند. بعد از ورود به مجلس هم میگفتند فراکسیون جدید باز کنیم. من گفتم از نظر اخلاقی درست نیست که در این فهرست بودیم و راه دیگری باز کنیم. من اخلاقی این کار را درست نمیدانستم. همچنان در فهرست امید هستیم ولی واقعاً من نه اصلاحطلب حساب میشوم و نه اصولگرا.
- ( از انتخاب آقای نجفی راضی هستید؟)فکر میکنم خوب است، چون تجربه مدیریتی ایشان هم خوب است. به طور کلی فرد منظم و مدیری هستند. در آموزش و پرورش مدیریت خوبی داشت و امیدوار هستیم که پیشرفت خوبی داشته باشد.
- (درست است که سفارش آقای قالیباف را کردید که دولت از او استفاده کند؟) بله. من پیشنهاد دادم و گفتم که دیوارکشی بین اصولگرایان و اصلاحطلبان نکنیم.به چند نفر از آقایان دولت گفتم، الان دقیق یادم نیست، به شخص آقای روحانی شاید نگفته باشم. دولتها باید بتوانند از همه نیروها استفاده کنند. این خطکشیها مشکل ایجاد میکند. وقتی یک گروه یا حزبی احساس کند که در قدرت شریک است، بیشتر همکاری میکنند و کشمکشها کمتر میشود. اینکه هر دولتی افراد خودش را بیاورد و به سرعت افراد را تغییر دهد، من خیلی موافق نیستم.
- پسر اولم کارشناس ارشد شهرسازی است و در معاونت عمرانی شهرداری منطقه ۱۷ تهران است، البته پستش را دو سال پیش گرفته، اخیراً نیست. (میخندد)
- (داماد آقای ایازی وزرات بهداشت هستند؟) بله. پسر دومم رضا مهندسی مکانیکی را از دانشگاه شریف گرفت و رشته MBA در دانشگاه تهران میخواند. کارشناسی ارشد را ادامه میدهد.
- سومین فرزندم هم دخترم لیلا هست که ۲۰ سال دارد و در دانشگاه رشته علوم تربیتی میخواند. چهارمین فرزندم زهرا ۹ ساله است و کلاس چهارم دبستان و بسیار با هوش است.
- آقامجتبی-برادر بزرگتر- عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی هستند. اخوی کوچک ما محمدآقا قم هستند که ۸ سال از من کوچکتر هستند و روحانی هم هستند. البته ایشان ابتدا در دانشگاه صنعتی شریف رشته برق لیسانس گرفتند و بعداً از دانشگاه تهران فوقلیسانس فلسفه گرفتند و کانادا رفتند و دکترای فلسفه دین گرفتند. در موسسه آقای مصباح یزدی در قم عضو هیات علمی هستند.
- (تفکرات سیاسی ایشان به آقای مصباح نزدیک است؟)نخیر. یک مقدار متفاوت است. از نظر علمی در سطح خوبی هستند ولی بروز و ظهوری ندارند.
- (به نظر سیاسی برادرها به هم نزدیک هستید؟) بله. تقریبا همدیگر را تائید میکنیم.
- ایشان (میرزا هاشم آملی) فرد شوخ طبعی بودند که برای من بسیار عجیب بود. پدر گفتند روحیه ایشان کلاً همینطور است. فرزندان آیتالله آملی لاریجانی، این روش را داشتند که از دختران شخصیتها برای ازدواج انتخاب میکردند؛ خب علی آقا هم ظاهراً برای فرزند شهید مطهری آمدند.
- (رابطه شما با علی آقای لاریجانی چطور است؟)مطهری: رابطه خیلی خوبی داریم. هیچ مشکلی وجود ندارد. روابط دوستانه است. از جوانی هر دو دانشجو بودیم. زمانی که نهضت آغاز شد در سال ۵۶ من دانشگاه تبریز بودم و گاهی ترم منحل میشد و ما هم در تهران بودیم. از همان زمان با هم بودیم. دوستی ما ریشهدار است.
- (ممکن است در جلسه مجلس آقاي لاريجاني از شما عصبانی شود و در خانه بگوید، نباید این کار را میکردید؟) نه، به این شکل نبوده است. مواردی بوده که نظرات ما در جاهایی مخالف بوده و حتی در تریبون مجلس هم مطرح کردهایم. مثلاً در قضیه سوال از رئیسجمهور، در پاسخ به تذکری گفتم هیات رئیسه تخلف کرده است و باید ارجاع به کمیسیون میشد ولی آئیننامه میگوید رئیس باید ارجاع کند. به گردن ایشان انداختیم (میخندد). حرفها را بیان میکنیم.
- علي لاريجاني لابی قوی دارد. کسی که ۱۰ بار به عنوان رئیس مجلس انتخاب شود، تابحال نداشته ایم. طبیعی است که لابی قوی دارد که چنین کاری میکند. شخصیت ایشان هم طوری است که نمایندگان علاقهمند هستند.
- (یک صحبتی هم از مادرتان شنیدم که شما در جایی گفته بودید من موهایم را رنگ میکنم به خاطر این است که مادر متوجه سن و سال من نشوند. درست است؟)توصیه ایشان بوده و هست. ایشان اصرار دارند که محاسن سفید نباشد. دوست ندارند و میگویند رنگ کنید. چون پدر ما هم خضاب میکردند. سن مرحوم پدر ما از آقای منتظری ۴ سال بزرگتر بودند، از آقای بهشتی ۸ سال بزرگتر بودند ولی چون خضاب میکردند شاید سن ایشان کمتر نشان میداد. مادر اصرار دارند که رنگ کنیم و از این سفیدی چهره خوششان نمیآید.من هم قدری تنبل هستم و اگر یک بار رنگ کنم دوباره فراموش میکنم و باز سفید میشود و سفید و سیاه خوب نیست. مثل آقای روحانی هم نیستیم که دقیق و منظم رنگ کنیم؛ وقت و حوصله این کار را ندارم. هر وقت پیش مادر میرویم اعتراض میکنند که چرا اینطوری هستید.
نظر شما