هوشمند شدن شهرها در تمام دنیا یک روند است؛ روندی که باید برای آن برنامه‌ریزی داشت و با درنظر گرفتن شرایط، در هر لحظه و موقعیت برنامه‌ریزی را به‌درستی اجرا کرد.

شهر

در این روند به دانش، کار زیاد و پول نیاز است اما قرار نیست همه‌ آنها را دولت یا یک ساختار شبه‌دولتی فراهم کند. این جان‌کلام متخصصان خارجی است که روز گذشته در آخرین روز همایش «تهران هوشمند» در گفت‌وگو با همشهری بازگو کردند و تاکید داشتند می‌توان در بستر شهر هوشمند و طی تعامل با استارتاپ‌ها با فساد اداری مقابله کرد. یکی مهمترین مزایای هوشمند شدن پایتخت ی‌ شفاف کردن فضاو حذف واسطه‌هاست. هوشمندسازی تهران از چه مسیری می‌گذرد، چطور باید برای رسیدن به آن مهیا شد؟

  • پول همه‌‌چیز نیست

«هانس مارتین نویمن»، مدیر توسعه پایدار شهری اتحادیه اروپا (EERA) در گفــــت‌وگو با همشهری، درباره نقـــش دولت‌ها در فرایند هوشمندسازی شهر می‌گوید: «شهر هوشمند پیش از هرچیزی به فراهم کردن یک استراتژی نیاز دارد. با فاصله کوتاهی بعد از چیدن استراتژی باید به رهبری فکر کنیم که دولت باید در آن نقش ایفا کند. کار دولت در این حوزه، فراهم کردن تسهیلات و تزریق پول در مرحله اول آغاز کار خواهد بود. بعد از این، باید کار به‌صورت تجاری و براساس «بیزنس پلن» ‌جلو برود تا دوباره به پول دولتی نیازی نباشد، بلکه استارتاپ‌ها خودشان بتوانند با هزینه‌ها و درآمدها کلنجار بروند.»

این عضو مؤسسه فناوری اتریش می‌گوید: «دولت باید به ساختن فضاهایی که استارتاپ‌ها می‌توانند در آنجا مشغول به‌کار شوند، کمک کند. در این حوزه پول مهم است اما همه‌چیز نیست. کار مهم دولت، ایجاد یک استراتژی و نگه داشتن فعالان این حوزه در یک مسیر حرکت مشخص است. اگر به این جهت‌دهی توجه نشود، ‌ممکن است کارهای زیادی آغاز شوند و به خوبی هم جلو بروند اما چون در نهایت ارتباطی با هدف کلان و اصلی ما ندارند، فایده‌ و نتیجه‌ای عاید نمی‌شود.»

  • ساخت پلتفرم با دولت است

«نیکـــــولاس نئوپرت»، رئیس گــروه توسعه شهرهای هوشمند و پایدار مؤسسه فناوری اتریش درباره نقش کسب و کارهای نوپا در یک سیستم هوشمند شهری می‌گوید: «در نگاه اول اینطور به‌نظر می‌رسد که هوشمندسازی روی حوزه الکترونیک تمرکز کرده اما فقط این نیست. زندگی روزمره انسان‌ها، ارتباطات‌شان، سبک زندگی و کیفیت زندگی در این فضا تحت‌تأثیر قرار می‌گیرند.

یکی از مولفه‌های مهم شهر هوشمند، توجه به استعدادهاست. نوآوری نیز در این حوزه، سهم جدی و مهمی دارد چنان‌که طبق هدف‌گذاری‌های ما اتریش تا سال 2030قرار است در 3حوزه «کیفیت زندگی»، »انرژی» و «نوآوری» تمرکز جدی داشته باشد. در این میان، آموزش نقش بسیار مهمی ایفا می‌کند. چون اگر یک سیستم هوشمند وجود داشته باشد اما کسی نتواند یا نخواهد با آن کار کند‌، عملا کارمان بی‌فایده خواهد بود.»

وی با اشاره به اهمیت رهبری برنامه‌ریزی‌ها به همشهری می‌گوید: «ساختن فضای کاری، برنامه‌ریزی برای برگزاری برنامه‌های بزرگی مثل «تهران هوشمند»‌ و فراهم کردن فناوری‌های مورد نیاز کارهایی است که باید انجام شود. مهم‌تر از همه اینکه باید یک پلتفرمی ایجاد شود که کسب و کارها بتوانند در آن مشغول کار شود.

کاری که دولت می‌تواند انجام دهد، این است که پلتفرم مورد نیاز برای استارتاپ‌ها را فراهم کند.» وی با اشاره به اینکه هوشمندسازی می‌تواند خیلی از مشکلات را حل کند، گفت: «یکی از فواید مهم هوشمند‌سازی‌ شفاف کردن فضای کار و حذف واسطه‌هاست. با این حساب، مشکلاتی مثل فساد اداری که در خیلی کشورها وجود دارد، تا حد زیادی تحت کنترل در می‌آید. »

کد خبر 400219

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha