به گزارش همشهری، یک سال بعد از فروش بلوک 17درصدی سهام ذوبآهن اصفهان به یک شرکت زیر مجموعه از همین شرکت، اکنون تامین اجتماعی به صورت جدی از عرضه سهام ذوبآهن اصفهان خبر داده است. گفته میشود یک شرکت هندی درکنار 2شرکت ایرانی مشتریان اصلی این بلوک سهام هستند.
مرتضی لطفی، مدیر عامل شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی(شستا) هم این موضوع را تایید کرده و گفته است به غیر از هندی ها 2شرکت ایرانی هم متقاضی خرید سهام این شرکت هستند البته او به نام مشتریان ایرانی ذوبآهن اشارهای نکرده است اما گمانهزنیها نشان میدهد در میان متقاضیان ایرانی، شرکت فولاد مبارکه اصفهان که از مدتها قبل در فکر تکمیل زنجیره تولید خود است جدیترین رقیب هندیها در معامله فروش سهام ذوبآهن اصفهان خواهد بود.
هماکنون ارزش کل سهام ذوبآهن اصفهان در تابلوی فرابورس 2هزارو800میلیارد تومان است، به این ترتیب با توجه به اینکه تامین اجتماعی مالک 55درصد از سهام این شرکت است این مقدار سهام دست کم 1500میلیارد تومان میارزد به ویژه آنکه قیمت سهام مورد معامله در عرضههای عمده معمولا تا چندین برابر قیمت سهام مبادله شده به صورت خرد بر تابلوی معاملات بازار سهام محاسبه میشود البته هنوز به طور دقیق مشخص نیست تامین اجتماعی چه میزان از سهام ذوبآهن اصفهان را روی میز فروش میگذارد. قرار بود آخر هفته قبل جلسهای در مورد تعیین قیمت پایه و مقدار سهام قابل عرضه به طرف هندی برگزار شود.
اگرچه اطلاعات کاملی در مورد این تصمیمات در دست نیست اما برخی خبرها نشان میدهد احتمالا بخشی از این مقدار سهام به طرف هندی واگذار خواهد شد و شاید شرکت فولاد مبارکه اصفهان همچنان شانسی برای خرید بخشی از سهام ذوبآهن اصفهان داشته باشد. در این زمینه گویا سرمایهگذار هندی و مدیران شرکت فولادمبارکه اصفهان به طور مستقیم با تامین اجتماعی وارد مذاکره شدهاند.
- چرا فولاد مبارکه قصد خرید دارد
پارسال هم شرکت فولاد مبارکه اصفهان در تلاش بود بلوک 17 درصدی سهام ذوبآهن اصفهان را که به صندوق کارکنان فولاد تعلق داشت ، خریداری کند اما این تلاشها نافرجام بود و در نهایت این مقدار سهام به شرکت پویش بازرگان ذوبآهن اصفهان یکی از شرکتهای زیرمجموعه ذوبآهن اصفهان فروخته شد.
با این تلاش نا موفق شرکت فولاد مبارکه اصفهان که در تلاش برای تصاحب 2 کرسی هیاتمدیره ذوبآهن اصفهان بود این فرصت را از دست داد. دلیل تلاش فولاد مبارکه اصفهان برای خرید سهام ذوبآهن اصفهان تکمیل زنجیره تولید این شرکت است. اساس برنامههای شرکت فولاد مبارکه اصفهان تکمیل زنجیره تولید از سنگآهن تا ورقهای رنگی فولادی است با این رویکرد نوعی ادغام در صنایع پاییندستی و بالادستی سنگآهن و فولاد رخ خواهد داد.
مطابق آنچه قبلا بهرام سبحانی، مدیر عامل فولاد مبارکه به همشهری اعلام کرده بود این شرکت در نظر دارد برنامه نوعی ادغام مالکیتی را در زنجیره تولید این شرکت اجرا کند تا ارزش افزوده کل زنجیره تولید افزایش یابد.
بر همین اساس، فولاد مبارکه اصفهان ظرف چند سال گذشته هم بخشی از سهام شرکتهای حاضر دراین صنعت را خریداری کرده است به طور مثال این شرکت هم اکنون مالک عمده هلدینگ توکا فولاد( شامل 30 شرکت) و هلدینگ فولاد متیل با 10 شرکت است. فولاد مبارکه اصفهان همچنین 38 درصد از سهام سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات، 10.4 درصد از سهام چادرملو و 10 درصد از سهام گلگهر را خریداری کرده است.
به این ترتیب، فولاد مبارکه اصفهان بعد از آنکه سهام شرکتهای فعال در حوزه سنگآهن را خریداری کرده در تلاش است با خرید 55درصد از سهام ذوبآهن اصفهان زنجیره تولید خود را متناسب با شعار از سنگ تا رنگ کامل کند.
- ذوبآهن چه کمکی به فولاد مبارکه میکند
در صورتی که شرکت فولاد مبارکه اصفهان موفق به خرید 55درصد از سهام ذوبآهن اصفهان شود سهم این شرکت در بازار فروش مقاطع فولادی افزایش خواهد یافت؛ زیرا نوع تولیدات و شیوه کار این 2 کارخانه تفاوتهای آشکاری با یکدیگر دارند. از یک طرف شرکت فولاد مبارکه اصفهان محصولات خود را با سوخت گاز تولید میکند در حالی که ذوبآهن اصفهان محصولاتش را با سوخت ذغال سنگ تولید میکند.
هماکنون شرکت فولاد مبارکه اصفهان بزرگترین تولیدکننده آهن اسفنجی و ورق فولادی ایران است در حالی که ذوبآهن اصفهان سهم اصلی در تولید مقاطع ساختمانی، تیرآهن و میلگرد را در اختیار دارد به این ترتیب در صورت فروش 55 درصد از سهام ذوبآهن اصفهان به فولاد مبارکه اصفهان ریسک این شرکت در استفاده از سوختهای فسیلی کاهش و همین طور تنوع تولیدات این شرکت افزایش خواهد یافت.
هماکنون ایمیدرو با 17درصد و سبد سهام عدالت با 30درصد مالک عمده شرکت فولاد مبارکه اصفهان تلقی می شوند. ضمن اینکه 15درصد از سهام این شرکت نیز در اختیار سرمایهگذاری تامین اجتماعی و 2.7درصد هم در اختیار بانک تجارت است. همچنین 20درصد از سهام این شرکت نیز در اختیار سهامداران خرد است.
- خریداران خارجی ذوبآهن اصفهان
به غیر از فولاد مبارکه اصفهان که به احتمال زیاد جدی ترین خریدار شرکت ذوبآهن اصفهان است از چند سال پیش نام های خارجی مختلفی برای خرید سهام این شرکت مطرح شده است به طوری که قبلا اسامی خریداران کرهای،ترکیهای، ژاپنی و حتی یک سرمایهگذار از لوکزامبورگ برای خرید سهام ذوبآهن اصفهان مطرح شده بود حتی چند سال قبل یک سرمایهگذار کرهای به صورت جدی وارد عملیات خرید سهام ذوبآهن شد اما در دقیقه90 بنا به دلایل نا معلومی که هرگز درباره آن اطلاعرسانی نشد این معامله انجام نشد و ماجرا مسکوت باقی ماند.قرار بود این شرکت کرهای بعد از خرید تکنولوژی جدیدی را وارد مدار تولید ذوبآهن اصفهان کرده و با وارد کردن ماشین آلات و تجهیزات جدید خط تولید این کارخانه را نوسازی کند.
قبل از این یک بار دیگر هم یک شرکت ترکیه ای برای خرید سهام این شرکت پیشقدم شد اما درست در آستانه عرضه از خرید سهام ذوبآهن اصفهان منصرف شد و کنار کشید. اکنون بعد از چندین تجربه ناموفق بار دیگر مرتضی لطفی، مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی (شستا) که سهامدار ۵۶ درصدی ذوبآهن اصفهان است از مذاکره برای واگذاری سهام شرکت ذوبآهن اصفهان به خریداران هندی خبر داده است.
به گفته لطفی، 3خریدار برای بلوک ذوبآهن اعلام آمادگی کردهاند که یک خریدار هندی و 2خریدار ایرانی هستند. البته او تاکید کرده است شایعات درباره قیمت و میزان واگذاری بلوک ذوبآهن صحت ندارد و شانس هندیها برای برنده شدن در این رقابت ۵۰درصد است.
او حتی تاکید کرده است: اطمینان نداریم هندیها از پس شرایط مورد نظر ما برمیآیند یا خیر. به گفته مرتضی لطفی در مورد ماندن یا نماندن سرمایهگذاری تامین اجتماعی در ترکیب سهامداری ذوبآهن هنوز تصمیم قطعی گرفته نشده است و احتمال حفظ ٤٠ درصد از سهام تحت تملک تامین اجتماعی و فروش مابقی آن به این خریدار هندی وجود دارد.
به گفته او، با قرار گرفتن سهام شرکتهای مورد عرضه در تابلوی مذاکره ادغام و تملیک فرابورس، خریداران خارجی فرصت لازم را برای ارزیابی و ارزشگذاری این شرکت ها و مذاکره دارند و معمولاً این شرکتها به صورت ۳۰درصد نقد و مابقی به صورت اقساطی واگذار میشوند.
همچنین آن طور که مرتضی لطفی گفته قرار است تا پایان امسال جمعا 12 هزار میلیارد تومان از سهام متعلق به تامین اجتماعی واگذار شود.
نظر شما