پیش بینیها از تنزل موقعیت دلار تحت تاثیر انتظارات موجود در خصوص تغییر ناگهانی سیاست بانکهای مرکزی به عنوان یک ریسک بزرگ پیشروی بازار ارز، حکایت دارد.
نزدیک به ۶۰ درصد از تحلیلگرانی که در نظرسنجی رویترز شرکت کردهاند بر این باورند که تقویت اخیر ارزش برابری دلار آمریکا در مقابل ارزهای عمده جهان تنها به مدت سه ماه ادامه خواهد داشت.
در این میان ۱۰ تن از مجموع ۶۷ تحلیلگری که در این نظرسنجی شرکت کردهاند، معتقدند که اوجگیری اخیر دلار یک ماه بیشتر نمیتواند دوام داشته باشد. پانزده نفر نیز پیشبینی کردهاند که جایگاه فعلی دلار در بازار جهانی ارز تا شش ماه دیگر حفظ خواهد شد. البته چند نفری هم امیدوارند که تقویت اخیر ارزش دلار برای یکسال و شاید هم بیشتر از آن دوام داشته باشد.
دانیل هوی، مدیر ارشد بخش راهبرد بازار ارز در موسسه جی پی مورگان میگوید: «بنا بر علائمی که در اختیار داریم به این نتیجه رسیدهایم که از نیمه دوم سال گذشته میلادی تقویت عملی دلار بر اساس پتانسیلهای موجود به طور کامل صورت گرفته و بنابراین باید گفت که دوره پادشاهی دلار با وجود تاجگذاری اخیرش بسیار زودگذر خواهد بود.»
به گفته آقای هوی، واگرایی دورهای به نفع دلار در حال از میان رفتن است چرا که دادههای اقتصادی جهان به تدریج در حال تثبیت است و از این پس مساله اساسی نرمالسازی سیاستهای اقتصادی در سطح جهان خواهد بود.
نظرسنجیهای پیشین رویترز که در سال گذشته میلادی و اوایل سال ۲۰۱۸ میلادی انجام شده، حاکی از تضعیف ارزش دلار به دلیل وخامت اوضاع مالی اقتصاد آمریکا تحت تاثیر نرخ بهره بالاتر از معمول بود. روندی که دلار در حال دچار شدن به آن است.
چنان که انتظار میرود بانک مرکزی ایالات متحده هفته آینده نرخ بهره را افزایش دهد تا ادامه سال جاری میلادی نیز تحت تاثیر چشمانداز نزولی دلار قرار گیرد.
بنابراین پیشبینی سیاستهای پولی سایر بانکهای مرکزی جهان در حال حاضر مهمتر از هر زمان دیگری شده است.
پس از آن که پیتر پارت، رئیس بانک مرکزی اروپا روز سهشنبه از نشست روز ۱۴ ژوئن این بانک برای بررسی سیاستهای پولی اروپا خبر داد، ارزش برابری یورو در برابر دلار آمریکا روز چهارشنبه به بالاترین حد خود طی ۱۰ روز گذشته رسید. این رشد تحت تاثیر پیشبینیهای متاثر از اظهارات آقای پارت مبنی بر افزایش نرخ بهره با نزدیک شدن به موعد اتمام خرید اوراق قرضه در پایان سال ۲۰۱۸ میلادی بود.
مطابق پیشبینی کارشناسان اقتصادی مستقل، بانک مرکزی اروپا در ماه دسامبر آینده سیاست خرید ماهیانه میلیاردها یورو اوراق قرضه را متوقف خواهد کرد.
البته نرخ برابری یورو در برابر دلار آمریکا هفته گذشته به پایینترین سطح خود طی ۱۰ ماه گذشته یعنی ۱.۵۱ رسیده بود، رخدادی که بیش از همه متاثر از شرایط مبهم سیاسی در ایتالیا و افزایش نگرانیها نسبت به کاهش رشد اقتصادی اتحادیه اروپا بود.
همین امر موجب تقویت بیشتر ارزش دلار آمریکا در بازار جهانی ارز شد. بدین ترتیب ارزش دلار آمریکا به بالاترین سطح طی ۶ ماه گذشته رسید. سطحی که مطابق نتایج نظرسنجی رویترز از کارشناسان بازار ارز، پایدار نخواهد بود.
شاون اوسبورن، استراتژیست ارشد بازار ارز در بانک اسکوتیای کانادا معتقد است که تقویت دلار آمریکا به حدی رسیده است که دیگر در کوتاهمدت توان واکنش نشان دادن به اخبار خوب اقتصادی را ندارد.
نظرسنجی رویترز نشان میدهد که از نظر تقریبا۶۰ درصد تحلیلگران بازار ارز، هر گونه تغییر در سیاست پولی مورد انتظار، بزرگترین ریسک پیش روی دلار آمریکاست، موردی که تاثیرگذاری آن حتی از رخداد جنگ تجاری میان آمریکا و سایر کشورها بیشتر خواهد بود.
در حال حاضر یک ریسک پیشروی دلار، اقدام مورد انتظار دولت آمریکا برای انتشار اوراق قرضه برای جبران معافیتهای مالیاتی اعطاء شده از سوی دولت به صاحبان کسب و کارهاست.
چرا که به اعتقاد کارشناسان، اعطای این معافیتهای مالیاتی دولت آمریکا را با کسری بودجه مواجه خواهد کرد.
با توجه به چشم انداز نزولی دلار آمریکا، پیشبینی میشود، پوند بریتانیا بتواند بخشی از افت ارزش خود را که پس از اعلام تصمیم بریتانیا برای خروج از اتحادیه اروپا رخ داد، جبران کند. به طوری که برآورد میشود، طی سال جاری میلادی ارزش برابری پوند بریتانیا در برابر یورو به ۱.۲۴ برسد که ۵ درصد بیش از نرخ برابری این دو ارز در جریان معاملات روز چهارشنبه گذشته خواهد بود.
اما چشمانداز پیشروی یورو همچنان به تحولات سیاسی در ایتالیا گره خواهد خورد.
هر چند در کوتاهمدت به نظر نمیرسد پول واحد اروپایی تهدید شود ولی در صورتی که در بلندمدت ایتالیا بخواهد از توافقنامه پول واحد اروپا آن گونه که سیاستمداران پیروز در انتخابات این کشور وعده دادهاند، خارج شود، باز هم تحلیلگران بازار ارز معتقدند که سیاستهای مورد انتظار بانک مرکزی اروپاست که تعیین کننده ارزش آتی یورو خواهد بود.
- خبرگزاری آلمان
نظر شما