همشهری آنلاین: محققان آمریکایی دریافتند با افزایش میزان دی اکسید کربن محلول در آب، توانایی بویایی ماهی‌های قزل‌آلا مختل می‌شود.

قزل‌آلا

به گزارش ایرنا از پایگاه خبری آسوشیتدپرس، قزل‌آلاها برای ردگیری طعمه، جفت‌یابی و مسیریابی در دوران تولید مثل به حس بویایی خود متکی هستند. اختلال در این حس می‌تواند پیامدهای نامطلوبی را بر سلامت و جمعیت این نوع ماهی‌ها بر جای گذارد.

بررسی‌هایی که در آزمایشگاه انجام گرفت نشان می‌دهد افزایش اسیدیته آب که حاصل افزایش میزان دی اکسید کربن محلول در آب است، موجب اختلال در سیستم عصبی- حسی ماهی‌های قزل‌آلا می‌شود. همچنین آلاینده‌های دیگر موجود در آب نیز می‌توانند چنین اثر نامطلوبی را بر سیستم عصبی آسیب‌پذیر ماهی‌های قزل‌آلا بر جای گذارند.

محققان در این آزمایشات ماهی‌های قزل‌آلای جوان را به مدت دو هفته درون سه نمونه آب با میزان اسیدیته متفاوت قرار دادند. پس از سپری کردن دو هفته در آب شور، ماهی‌ها تحت آزمایشات مختلف رفتاری و عصبی قرار گرفتند.

در یکی از این آزمایشات حس بویایی هر سه گروه با استفاده از عصاره پوست ماهی قزل‌آلا مورد بررسی قرار گرفت. این عصاره معمولا نشانه حضور یک شکارچی است و موجب فرار ماهی‌ها از آن منطقه و یافتن سرپناهی برای اختفا می‌شود. در نتیجه این آزمایش مشخص شد ماهی‌هایی که در آب با اسیدیته پایین قرار داشتند رفتار طبیعی نشان می‌دهند. اما ماهی‌هایی که درون آب با اسیدیته بالا قرار داشتند، هیچ واکنشی را نشان ندادند.

با بررسی حباب بویایی ماهی‌ها مشخص شد، فعالیت مغزی ماهی‌هایی که درون آب با اسیدیته بالا بودند، در برابر بوها بسیار کمتر از سایرین است. همچنین مشخص شد مسیرهای بیان ژن‌های مربوط به سیستم بویایی ماهی‌ها پس از دو هفته قرارگیری درون آب با اسیدیته بالا، دستخوش تغییر می‌شود.

گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Global Change Biology منتشر شده است.

کد خبر 426094

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha