محمد سرابی: نزدیک ۵۰ سال است که طرح‌های مختلفی برای بازسازی و نوسازی محله عودلاجان پیشنهاد شده و برخی از آنها به مرحله اجرا هم رسیده است، اما این محل همچنان درگیر مشکلاتی مانند تغییر بافت جمعیتی و معضلاتی چون تجمع معتادان است.

عودلاجان

به گزارش همشهری، براساس نظر مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران ۳ هکتار اراضی تملک و رها شده در محله عودلاجان باعث شده تا به هویت این محله آسیب جدی وارد شود.

«کاوه حاج‌علی‌اکبری» در این‌باره می‌گوید: نقش، جایگاه و کارکرد محله عودلاجان در حال و آینده نمی‌تواند به‌صورت مستقل از محدوده مرکزی تهران و کل شهر تهران مدنظر قرار گرفته شود. در مورد جایگاه محله عودلاجان ۲ دیدگاه می‌تواند وجود داشته باشد. یکی از آنها اعیان‌سازی‌ و ایجاد هویت جدید و خلاق برای محله است و دیگری تداوم گذشته آن و یافتن راه‌حلی در این مسیر خواهد بود.

۳ هکتار اراضی تملک و رها شده به این معنی است که مساحت زیادی برای تجمع معتادان و کارتن‌خواب‌ها در عودلاجان وجود دارد و با وجود استفاده از نیروی انتظامی برای پراکنده‌کردن آنها یا تشکل‌های مردم‌نهاد برای کمک به معتادان باز هم فضای کافی برای رشد معضل اعتیاد و مصرف موادمخدر وجود دارد. این وضعیت کلی محله‌ای است که در گذشته یکی از بخش‌های اصلی تهران قدیم بود و هویتی تاریخی را با خود حمل می‌کند.

  • بازار تاریخی

محله عودلاجان و بازار تهران یکی از پنجره‌هایی است که ما را به ارزش‌های تاریخی‌مان متصل می‌کند. بازار تهران، نمادی از سابقه کالبدی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگ ایرانی است و پاسخگویی به چگونگی برخورد و نحوه مواجهه با این محدوده‌های واجد ارزش، مسئله‌ای پیچیده و دشوار است.

شهردار منطقه ۱۲ در این‌باره می‌گوید: به‌شدت برای محله عودلاجان خوش‌بین هستم، چون روزی نیست که با جوانه‌های جدید زندگی در این محله مواجه نباشم. تا وقتی تصمیم ما در مورد بازار تهران به‌عنوان قلب اقتصاد شهر یا کشور روشن نباشد، سرنوشت عودلاجان نیز شفاف نخواهد شد.

«علی محمد سعادتی» تأکید می‌کند: ایرادی که وجود دارد این است که انتظار داریم بیماری که ۴۰،۵۰ سال مورد بی‌توجهی قرار گرفته ظرف مدت کوتاهی سرپا شود، اما همین که ضربان قلب این بیمار به کما رفته قدری منظم‌تر می‌تپد، نشان می‌دهد در مسیر احیا و شرایط درست در حال حرکت هستیم.

او با اشاره به تمایل بازاریان و ساکنان منطقه برای حفظ و احیای خانه‌های ارزشمند و تاریخی، می‌افزاید: ۳ سال از سنگفرش شدن خیابان پامنار می‌گذرد و کاسبان اتحادیه فلزات اکنون خودشان برای تغییر شغل مراجعه می‌کنند و خواهان این هستند که به سمت مشاغلی بروند که ساعات بیشتری از شبانه‌روز را بتوانند فعالیت کنند و بهره‌برداری اقتصادی بیشتری داشته باشند. در محله پامنار، اسباب‌بازی‌فروشی و یا دیزی‌سرا راه‌اندازی شده که باعث تردد آدم‌های مختلف با جنسیت‌های متفاوت در ساعات مختلفی از شبانه‌روز در این محدوده شده است؛ اتفاقی که تا ۴، ۵ سال پیش شاهد آن نبودیم.

شهردار منطقه ۱۲ با اشاره به ساخت‌وساز در محله برازجان در این منطقه می‌گوید: حدود گذرها در این محدوده مشخص شده، تمام محورهای منشعب که از این محدوده دسترسی داشتند دوباره احیا شدند، محوطه، بازپیرایی شده و امنیت بهتری پیدا کرده و تمامی این اتفاقات از طریق مردم محله در حال انجام است. اکنون که به گواه آمار، حساسیت شهروندان تهرانی نسبت به میراث ملموس و ناملموس و حفظ ارزش‌های تاریخی بیشتر شده است، ما نیز در سطوح مدیریتی وظیفه داریم حساسیت و توجه بیشتری به این موضوعات داشته باشیم و ان‌شاءالله به سمت درستی پیش خواهیم رفت.

سال ۱۳۹۱ بنا شد که بازارچه تاریخی عودلاجان برای ایجاد بازارچه صنایع‌دستی مرمت شود و کسبه آن نیز حرفه خود را متناسب با این صنف تغییر دهند. اگر چه بازارچه با معماری قدیمی ساخته شده، اما مغازه‌ها باز نشدند و این معبر آنطور که انتظار می‌رفت به بازار سنتی تبدیل نشد. از ابتدای امسال برخی از زنان سرپرست خانوار و سازندگان و عرضه‌کنندگان صنایع‌دستی دوباره به محل این بازارچه آمدند و اقداماتی برای ایجاد رونق و افزایش رفت‌وآمد شهروندان در عودلاجان انجام گرفت تا شاید بتوان روزی این بخش از تهران قدیم را هم دوباره زنده کرد.

کد خبر 446917

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار شهری

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha