دوشنبه ۲۵ شهریور ۱۳۹۸ - ۱۴:۴۲
۰ نفر

همشهری آنلاین: آرامکو یا سعودی آرامکو (أرامکو السعودیة) شرکت ملی نفت عربستان سعودی است که تحت تملک دولت مرکزی عربستان است.

آرامکو 833

دفتر مرکزی شرکت آرامکو، در شهر ظهران در شرق عربستان سعودی قرار دارد.

زمان آغازبه‌کار شرکت سعودی آرامکو به ۲۹ مه ۱۹۳۳ برمی‌گردد. در آن هنگام دولت عربستان سعودی با انعقاد قراردادی انحصاری با شرکت استاندارد اویل کالیفرنیا (شورون)، امتیاز اکتشاف نفت در عربستان سعودی را به آن شرکت واگذار کرد. شرکت استاندارد اویل کالیفرنیا (شورون)، این امتیاز را به یک شرکت کاملاً وابسته به خود به نام شرکت استاندارد اویل کالیفرنیای غربی (کاسوک) انتقال داد. از آنجا که این شرکت توفیقی در اکتشاف نفت به دست نیاورد، در سال ۱۹۳۶ میلادی ۵۰٪ درصد از امتیاز اکتشاف نفت عربستان را به شرکت نفت تگزاس (تکزاکو) واگذار کرد.

در سال ۱۹۴۴ شرکت استاندار اویل کالیفرنیا-عربستان، نام خود را به شرکت نفتی عربستان-آمریکا یا «آرامکو» تغییر داد. در سال ۱۹۴۸ شرکت استاندارد اویل نیوجرسی (موبیل) ۳۰٪ درصد و شرکت سوکونی وکیوم (اکسون) معادل ۱۰٪ درصد از سهام این شرکت را خریداری کردند و به این ترتیب شرکت استاندارد اویل کالیفرنیا (شورون) و شرکت نفت تگزاس (تکزاکو) به‌عنوان سرمایه‌گذار در یکدیگر ادغام شده و هریک سهمی برابر ۳۰٪ درصد را به خود اختصاص دادند.

در سال ۱۹۵۰، ملک عبدالعزیز بن آل سعود با تهدید به ملی کردن تأسیسات نفت کشور، شرکت آرامکو را وادار ساخت تا سود حاصل از فروش نفت را به صورت مساوی و پنجاه-پنجاه میان شرکت و دولت عربستان تقسیم کند. چند سال پیش از این ماجرا نیز جریان مشابهی برای شرکت‌های نفتی آمریکایی در ونزوئلا روی داده بود. دولت ایالات متحده آمریکا با به کار بستن آنچه «ترفند طلایی» خوانده می‌شد میزان سودی را که شرکت‌های وابسته به آرامکو در نتیجه تقسیم سودهای نفتی با آل سعود از دست داده بودند به صورت تخفیف مالیاتی به آن‌ها اعطا کرد.

در سال ۱۹۷۳، دولت عربستان سعودی ٪۲۵ درصد از سهام آرامکو را از آن خود ساخت. این رقم را تا سال ۱۹۷۵ به ٪۶۰ درصد افزایش یافت و تا سال ۱۹۸۰ با تصاحب ٪۱۰۰ سهام شرکت، کنترل کامل شرکت آرامکو را به دست گرفت. در ماه نوامبر سال ۱۹۸۸، شرکت نفتی عربستان-آمریکا، نام خود را به شرکت نفت عربستان سعودی یا سعودی آرامکو تغییر داد.

این شرکت دارای بالاترین حجم ذخایر نفتی اثبات شده‌است. شرکت سعودی آرامکو، مسئولیت ۹۹٪ درصد از ذخائر اثبات شده نفت خام کشور عربستان سعودی را که میزان آن به ۲۵۹ میلیارد بشکه (در حدود یک چهارم مجموع ذخائر نفت فعلی جهان) می‌رسد، بر عهده دارد. شرکت سعودی آرامکو مالک اصلی میدان نفتی غوار است که بزرگترین میدان نفتی جهان به‌شمار می‌آید. این میزان نزدیک به ۱۲ برابر ذخائر نفتی ایالات متحده آمریکا است. همچنین دارای ۲۷۹ هزار میلیارد متر مکعب ذخایر درجای گاز طبیعی است.

شرکت سعودی آرامکو در بین کمپانی‌های نفتی، بالاترین سطح تولید را دارد و بطور میانگین معادل ۱۰ میلیون و ۶۲۵ هزار بشکه در روز، نفت خام تولید می‌کند.

شرکت سعودی آرامکو، در جمع ۱۰ شرکت برتر جهان در زمینه تولید گاز نیز قرار دارد. این شرکت چه در بخش تولید و چه در بخش صادرات گاز مایع طبیعی (ال‌ان‌جی) پیشتاز محسوب می‌شود و در تولید فراورده‌های پالایش شده نیز جایگاه در خور توجهی را به خود اختصاص داده است.

شرکت نفتی سعودی آرامکو در مجموع دارای ۱۵ پالایشگاه نفت است، که ۴ پالایشگاه در مالکیت کامل آن و ۱۱ پالایشگاه دیگر با مشارکت شرکت‌های دیگر است.

  • پالایشگاه‌های مستقر در عربستان سعودی، که مالکیت کامل آن‌ها در اختیار شرکت سعودی آرامکو است:

    پالایشگاه جده: مستقر در جده. ظرفیت اسمی معادل ۶۰٫۰۰۰ بشکه نفت خام در روز.
    پالایشگاه ریاض: مستقر در ریاض
    پالایشگاه ینبع: مستقر در ینبع
    پالایشگاه رأس تنوره: مستقر در رأس تنوره

  • پالایشگاه‌های مشارکتی با شرکت‌های دیگر، که در عربستان سعودی مستقر می‌باشند:

    پالایشگاه آرامکو موبیل: با مشارکت اکسان‌موبیل
    پالایشگاه آرامکو شل: با مشارکت رویال داچ شل
    پالایشگاه پترو رابغ: با مشارکت سومیتومو کمیکال
    پالایشگاه لوبریف: با مشارکت شرکت سرمایه‌گذاری جدوا
    پالایشگاه ساتورپ: با مشارکت توتال، در الجبیل
    پالایشگاه یانبو: با مشارکت ساینوپک

  • پالایشگاه‌های مشارکتی بین‌المللی:

    پالایشگاه فوجیان: در چین
    پالایشگاه ساینوپک سنمی: در چین
    پالایشگاه موتیوا: با مشارکت موتیوا انترپرایز، در ایالات متحده آمریکا
    پالایشگاه شووا شل: با مشارکت رویال داچ شل، در ژاپن
    پالایشگاه اس-اویل: با مشارکت اس-اویل، در کره جنوبی

  • شرکت‌های تابعه

    شرکت خدمات آرامکو: دفتر مرکزی در هیوستون، ایالات متحده آمریکا
    شرکت آرامکو خاور دور: دفتر مرکزی در پکن، چین
    شرکت آرامکو آسوشیتد: دفتر مرکزی در لاهه، هلند
    شرکت موتیفا
    شرکت پالایش سعودی
    شرکت خدمات مالی آرامکو
    شرکت نفت بین‌المللی سعودی: دفتر مرکزی در نیویورک، ایالات متحده آمریکا
    شرکت بولانتیر ان. وی.
    شرکت بانیلو ان. وی.
    شرکت نفت خارج سعودی: دفتر مرکزی در لندن، بریتانیا
    شرکت کشتیرانی فیلا: دفتر مرکزی در دبی، امارات متحده عربی

کد خبر 455142

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار صنعت و تجارت

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha