همشهری آنلاین: رئیس موسسه شرق‌شناسی شیکاگو می‌گوید: هم انتقال تحقیقات منتشر نشده از الواح هخامنشی و هم بازگرداندن ۱۷ هزار لوح هخامنشی به ایران، به مجوزهای مراجع آمریکا نیاز دارد.

الواح هخامنشی

به گزارش ایسنا؛ «کریستوفر وودز» که همزمان با انتقال چهارمین محموله از الواح هخامنشی به ایران سفر کرده است، درباره زمان تخمینی بازگشت سایر الواح به ایران، گفت: این الواح در اولین فرصت به ایران بازگردانده می‌شود، ولی ما به مجوز نیاز داریم. صدور این مجوزها در کنترل ما نیست، اما امیدواریم. این انتظار خیلی طولانی نخواهد شد و کوتاه خواهد بود. نمی‌خواهم قولی دهم که نتوانم آن را ضمانت کنم اما امید داریم که در مدت کوتاهی و مدت زمان کوتاه‌تر از آخرین وقفه (از سال ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۹) این کار انجام شود. ما تمام توان خود را به کار می‌بندیم تا تمام الواح را در اولین فرصت و به امن ترین روش ممکن به ایران منتقل کنیم.

او قبلا گفته بود که الواح هخامنشی باقی مانده در موسسه شرق‌شناسی شیکاگو به تدریج و احتمالا در چند مرحله به ایران برگردانده شود. این الواح حدود ۸۰ سال پیش در کاوش‌های «هرتسفلد» ـ باستان‌شناس آلمانی ـ یافته شد و در همان سال‌ها با توافق دولت وقت ایران، به صورت امانی در اختیار دانشگاه شیگاگو قرار گرفت تا مطالعه کند اما بازگشت این الواح به خانه تا امروز طول کشیده است. بخش‌هایی از این مجموعه تاکنون در چهار مرحله به کشور برگشت داده شده است. بنا به اظهار مقامات میراث فرهنگی ایران، هنوز ۱۷ هزار لوح دیگر در اختیار این موسسه است.

طبق آنچه «کریستوفر وودز» گفته: تا کنون۶۵۰۰ تبلت، ۸۵۰ لوحه آرامی و ۲۵۰ متن درباره لوحه‌های آرامی خوانده شده و بیش از ۴۰۰۰ مُهر که روی تبلت‌ها وجود داشته، رمزگشایی شده است.

رییس موسسه شرق‌شناسی دانشگاه شیکاگو درباره این‌که نتایج مطالعات و تحقیقات انجام شده روی الواح هخامنشی از چه طریق قابل دسترسی است، به ایسنا گفت: تحقیقات زیادی روی این الواح انجام شده است. این پژوهش‌ها آنلاین در دسترس است و هر شخصی می‌تواند آن‌ها را به صورت آنلاین و رایگان مطالعه و بررسی کند. ده‌ها مقاله و تعداد زیادی کتاب در این باره به چاپ رسیده است. هر آنچه از سوی موسسه شرق شناسی شیکاگو در زمینه الواح باستانی ایران انجام شده و توسط ما به چاپ رسیده را می‌توانید بدون پرداخت هیچ هزینه‌ای از وبسایت موسسه دانلود و مطالعه کنید.

او در پاسخ به این‌که مقامات میراث فرهنگی ایران می‌گویند نتیجه این مطالعات در دسترس قرار ندارد، گفت: آثاری که در این باره به چاپ رسیده در دسترس همگان است اما مطالعاتی هنوز به چاپ نرسیده که می‌خواهیم به اشتراک بگذاریم اما بر اساس قانون انتقال مالکیت معنوی آمریکا که باید به آن احترام بگذاریم، باید منتظر انتقال دیگر الواح به ایران بمانیم.

وی ادامه داد: برای انتقال تحقیقات منتشر نشده به ایران نیازمند مجوز از مراجع مربوط در آمریکا هستیم. ما قصد داریم تمام این اطلاعات را به اشتراک بگذاریم اما اجازه بدهید ابتدا الواح بازگردانده شود، همکاری‌ها توسعه یابد و سپس به یک تفاهم نامه و یا توافق نیاز داریم که باید درباره آن صحبت کنیم و به سمت به اشتراک گذاشتن همه چیز حرکت کنیم.

رییس موسسه شرق‌شناسی دانشگاه شیکاگو گفت: هنوز مطالعه و کار روی الواح در حال انجام است و مطالعات جدید نسبت به مطالعات قدیمی کامل‌تر هستند و در سطح متفاوتی قرار دارند. مطالعه روی الواح هخامنشی هیچگاه به پایان نخواهد رسید و همواره کارهای بیشتری برای انجام دادن است. ما قصد داریم تمام اطلاعات موجود را به اشتراک بگذاریم و این اولین قدم در رسیدن به یک تعامل سازنده و ارزشمند بین ما است.

وودز با اشاره به این‌که پیشتر برخی پژوهشگران ایرانی در مطالعه این الواح با موسسه شرق‌شناسی شیکاگو همکاری داشتند، درباره حضور پژوهشگران ایرانی دیگر در پروژه الواح هخامنشی، اظهار کرد: چندین دهه است که در موسسه شرق‌شناسی شیکاگو با یک باستان‌شناسان ایرانی به نام «عباس علیزاده» همکاری داریم.

کد خبر 457439

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار فرهنگ عمومی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha