به گزارش همشهری آنلاین به نقل از artifice، پاتریشیا میر اسپاکس یکی از محققان برجسته حال حاضر آمریکا در حوزه مطالعات ادبی است. اسپاکس استاد تمام رشته ادبیات دانشگاه ویرجینیا سابقا سمت ریاست آکادمی هنر و علوم اتحادیه زبانهای مدرن آمریکا را داشته است. او سالها در حوزه ادبیات و فرهنگ مطالعه تحقیق کرده است که حاصل آن تعدادی زیادی کتاب درباره روشهای مطالعه و فواید آن برای سلامت روح و روان است. یکی از آخرین تحقیقات پاتریشیا درباره مزیات و مضرات دوباره خوانی کتابهاست و دلایلی برای این قضیه ذکر کرده است که چرا دوباره کتابها توسط افراد خوانده میشوند.
وی درباره دلایل اینکه دوباره کتابها و داستانهای تکراری خوانده میشوند به فایدههای این امر اشاره میکند و اعتقاد دارد افرادی که به دفعات یک کتاب و داستان تکراری را مطالعه میکنند از ثبات و امنیت روحی روانی بهتری برخوردار میشوند. به طور کلی داستانهای مورد علاقه مردم با احساسات، تجربهها و خاطرات آنها گره خورده است و وقتی یک کتاب دوباره خوانده میشود تمام آن خاطرات و احساسات خوب تکرار میشود و این قضیه حتی برای درمان بیماریهای روحی روانی موثر واقع شده است. حتی بسیاری از افراد برای به یاد آوردن خاطرات کودکی خود سعی میکنند همان کتابهایی را مطالعه کنند که والدینشان برای آنها خوانده بودند.
یکی از دلایل آکادمیک دیگری که دوباره خوانی کتابها را توصیه میکند درباره مزیتهای مربوط به یادگیری کلمات و مفاهیم صحبت میکند. برخی کودکان از والدینشان می خواهند تا برای آنها بارها و بارها یک کتاب را بخوانند و هر بار نیز از آن کتاب لذت می برند این درخواست شاید در نظر والدین بسیار کسل کننده باشد، اما در حقیقت بچه ها با هر بار خواندن کتاب اطلاعات بیشتری کسب میکنند.
کودکانی که درخواست میکنند تا برایشان داستان ها تکراری خوانده شود نسبت به بچههایی که یک کتاب را فقط یک بار میخوانند بیشتر از کتاب میآموزند و لذت میبرند. تحقیقات اخیر دانشگاه ساسکس انگلستان نشان میدهد که دوباره خوانی کتاب داستان به کودکان کمک میکند تا لغات و کلمات جدیدی را به دست بیاورند. شاید از نظر والدین این کاری بیارزش باشد اما بچه ها مانند روز اول از آن لذت میبرند.
جسیکا هارست روانشناس در راس تیم تحقیقاتی این دانشگاه آزمایشی را بر روی بچههای سه ساله انجام دادند و دو کلمه جدید را که آنها هرگز نشنیده بودند به آنها ارائه دادند. پس از گذشت یک هفته برای گروه اول سه داستان مختلف با همان کلمات جدید و برای گروه دوم تنها یک داستان با همان کلمات جدید گفته شد. پس از یک هفته آنهایی که تنها یک داستان شنیده بودند در بازگویی و به خاطر آوردن و استفاده از کلمات جدید بسیار بهتر از گروهی بودند که سه داستان مختلف شنیده بودند.
- دوباره خوانی یک کتاب برای کودکان نه تنها کسل کننده نیست بلکه به آنها بیشتر می آموزد.
این یافتهها نشان میدهد که کتابهای بیشتری که در خانه هستند اگرچه اطلاعات کودکان را بالا میبرد اما این به این معنا نیست که با خواندن دوباره کتاب هیچ یادگیری اتفاق نمیافتد. این تحقیقات نشان میدهد تعداد کتاب مهم نیست بلکه دوباره خوانی هر کتاب این امکان را فراهم میکند تا یادگیری بیشتری اتفاق بیفتد.
کودکانی که یک کتاب برای آنها چند بار خوانده میشود قوه ادراک بالاتری نسبت به کودکان دیگری دارند که کتاب برای آنها فقط یک مرتبه خوانده می شود. کتاب در نخستین مرحله فقط برای کودک نقش یک داستان دارد و دومین بار است که کودک در ذهن خود به تشریح آن میپردازد و در مراحل بعدی به کسب اطلات درباره آن کتاب می رسد. اگر کلمات جدید در متنهای مختلف _ مانند گروهی که سه داستان مختلف برای آنها خوانده شد_ به کودکان ارائه شود بچهها کمتر بر روی آن تمرکز میکنند و کمتر از آن میآموزند. پس دوباره خوانی یک کتاب برای کودکان نه تنها کسل کننده نیست بلکه به آنها بیشتر میآموزد.
نظر شما