همشهری آنلاین-علی خوشتراش: رها سازی دامها در دل طبیعت برای چرا در بسیاری از نقاط کشور امری دیرینه و مرسوم است. این روش درشیوه دامپروری سنتی موجب میشود تا هزینه پرورش دام بهشدت کاهش یابد. وجود دامها در مراتع و جنگل اگرچه برای دامداران منافع اقتصادی بههمراه دارد، اما کارشناسان محیطزیست و منابع طبیعی معتقدند که این اقدام به نابودی عرصههای طبیعی منجر میشود. به همین دلیل از سالها پیش طرح خروج دام از جنگلها در دستور کار قرار گرفت و درهمین راستا سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری ایران پای کار آمد و از رهاسازی دامها دراین نقاط جلوگیری کرد. این درحالی است که اقداماتی نیز برای ممانعت ورود دامها به سایتهای دفن زباله از سوی نهادهای متولی انجام شدهاست.
مدیرعامل سازمان پسماند شهرداری رشت دراینباره گفت:در طرح توسعه مدیریت پسماند مرکز استان گیلان با تامین اعتبار، عملیات فنسکشی سایت دفن زباله سراوان در دستورکار قرار گرفتهاست.
«علیرضا حاجی پور» همچنین درباره جلوگیری از ورود حیات وحش به این سایت اظهار کرد:از آنجاکه زبالههای شهری حاوی موادغذایی هستند، موجب میشوند تا دیگر جانوران بهویژه جوندگان به سایتها ورود کنند که برای جلوگیری از این مساله، عملیات خاکریزی روی زبالهها و سمپاشی هم به صورت دائم درحال اجراست.
بیشک تغذیه دامها از زبالهها به طور مستقیم بر سلامت انسان و تغذیه جانوران از پسماندها برسلامت حیات وحش و چرخه زیستی وارد میکند. البته این موارد سوای آسیبهایی است که زباله و شیرابههای جاری از آن برخاک و منابع آبی اعم از رودخانهها و تالابها میگذارد که این نیز حیات آبزیان و خاکزیان را نیز به مخاطره انداختهاست.
یک فعال زیست محیطی و عضو هیات مدیره پسماند رشت که در حوزه مقابله با آسیبهای این معضل انسانی فعالیت جدی دارد از یک فاجعه زیست محیطی دیگر خبر داد و گفت:سایتهای دفن زباله این روزها تبدیل به منبع غذایی انواع جانوران وحشی و بومی ایران تبدیل شده است.
«پیمان بازدیدی» ادامه داد:شاید اکنون مردم کشور تصور کنند سایت دفن زباله سراوان فاجعه بارترین منطقه کشور در حوزه پسماند باشد، اما اینگونه نیست. زیرا آنچه مردم درباره این سایت میدانند مربوط به گزارشهاییاست که فعالان محیط زیست گیلان که خود نیز جزو آنها هستم، ارائه دادهاند. درواقع سایتهای دفن زباله شهرهای بزرگ وکلانشهرها بسیار ناگوارتر از سراوان رشت است.
بازدیدی افزود: بهدلیل نوع فعالیتم بارها از سایتهای دفن زباله کلانشهرهای کشور بازدید کردهام. دراین سایتها امکان تهیه گزارشهای تصویری مانند فیلم و عکس وجود ندارد، بههمین دلیل گستره تخریبی محیطی زیستی آنها برعموم آشکار نیست، اگر این امکان وجود داشته باشد و بتوان گزارشهایی که درخصوص سراوان تهیه و منتشر شده در مورد دیگر سایتها صورت بگیرد ابعاد ماجرا آشکارتر خواهدشد.
این فعال زیست محیطی ادامه داد:من بارها دراین سایتها با تعداد زیادی از انواع جانوران روبه روشدهام که برای تهیه غذا در این سایتها زبالهگردی میکردند و پرسه میزدند و در یک کلام باید بگویم اگر میخواهید حیات وحش ایران را ببینید به سایت های دفن زباله بروید.
بازدیدی گفت: به عنوان مثال شما در سایت دفن زباله کرج در استان البرز میتوانید گلههایی از گرازها و خرسها را ببینید که دارند در زبالهها دنبال غذا می گردند. خرسهایی که دراین سایت به چشم میخورند سرهایشان از حد معمول بزرگتر است، زیرا تغذیه از زبالهها در درازمدت موجب شدهاست که تغییراتی در بدن این جانوران رخ بدهد.
نظر شما