به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایسنا، منیرسادات هُژبر، مدرس ادبیات دانشگاه آزاد اسلامی که از دبیران بازنشسته آموزشوپرورش و دبیر انجمن شعرخوانی «گلبانگ شعر فارسی» با اشاره به دغدغههای موجود در حوزه زبان و ادبیات فارسی اظهار کرد: نسل نوجوان و جوان امروز به دنبال ایجاز و خلاصه کردن هستند و شاید یکی از دلایل آن عدم پایبندی به اصول صحیح فارسیگویی و فارسینویسی و نداشتن دغدغه نسبت این موضوع است.
وی افزود: ارتباط برقرار کردن نسل کنونی با هم نسبت به نسلهای قبل متفاوت است و شاید بتوان یکی از دلایل آن را نیل به خودنمایی در نوع گویش و بیان الفاظ برای مطرح کردن خود در بین همسالانشان مطرح کرد.
هژبر با انتقاد از بیمسئولیتیهای متولیان تعلیم و تربیت از والدین گرفته تا معلمان و اساتید در حوزه حفظ زبان و ادبیات فارسی در بین نسل امروز تصریح کرد: کتابهایی مثل شاهنامه، دیوان حافظ، کلیلهودمنه، بوستان و گلستان سعدی که شاهکار ادبیات ماست و موجب تقویت بسترهای ارتباطی ما با زبان فارسی میشود متأسفانه در بین نسل امروز بیگانه است و آنها شناختی نسبت به آن ندارند.
وی ادامه داد: کمترین تبلیغ برای اینگونه از کتابهای فاخر حوزه ادبیات در جامعه صورت نمیگیرد و در مدارس و دانشگاهها نیز بستری برای آشنایی بیشتر دانشآموزان با ادبیات فارسی نیست و نسل نوجوان و جوان تنها محدود به همان کتب درسی میشوند.
این فعال حوزه ادبیات فارسی با بیان اینکه هجمههای فرهنگی غرب یکی از دلایل کمتوجهی نسل امروز به زبان فارسی است، تأکید کرد: رسانههای جمعی و متولیان زبان و ادبیات فارسی، معلمان و مسئولان در آموزشوپرورش، دانشگاهها دیگر نهادهای تعلیم و تربیت باید جدیتر و مسئولانهتر به این موضوع پرداخته و درصدد پیدا کردن راهکارهایی برای سوق دادن نوجوانان و جوانان به سمت حفظ زبان و ادبیات فارسی باشند.
وی عنوان کرد: «ایجاز مُخِل» و «اطناب موجز» صورت گرفته در گفتمان نسل امروز بهعمد اتفاق نمیافتد و آگاهانه نیست بلکه ناشی از عدم شناخت و معرفت نسبت به زبان فارسی از یکسو و تنوعطلبی جوانان و تمایلشان به سمت استفاده از کلمات جدید از سوی دیگر است.
- زبان فارسی هویت ماست
این استاد دانشگاه با تأکید بر اینکه زبان فارسی هویت ماست، گفت: سطح مطالعه کتاب در بین نسل کنونی بسیار تنزل یافته و تمام فعالیتهای آنها محدود به فضای مجازی میشود.
هژبر بیان کرد: متأسفانه با عدم موضع درست متولیان تربیت از جمله مدرسان، اساتید، دبیران و کنترل ضعیف والدین، این فرهنگ در حال گسترش است و میتواند ضربات جدی را به پیکره زبان و ادبیات فارسی وارد کند.
وی با انتقاد از اشتباهات فاحش مجریان تلویزیون و به کار بردن الفاظ بیگانه توسط آنها و حتی مسئولان فرهنگی افزود: در حال حاضر قدمی برای اینکه نوجوانان و جوانان ما بدانند چه زبان فاخری داریم برداشته نمیشود و یا اگر اقداماتی انجام میشود بسیار ناچیز است این در حالی است که زبان فارسی یکی از منابع معتبر و برجسته در جهان است.
- مسئولان حمایتی از محافل ادبی ندارند
دبیر انجمن شعرخوانی «گلبانگ شعر فارسی» در قزوین در بخش دیگری از سخنان خود در توضیح فعالیتهای این انجمن عنوان کرد: انجمن شعرخوانی «گلبانگ شعر فارسی» از حدود شش سال پیش فعالیت خود را در قزوین آغاز کرد و بانوانی از جامعه فرهیختگان و دانشگاهیان و حتی بانوان خانهدار در آن حضور مستمر دارند و هفته یکبار محفلی برای شعرخوانی در سرای تاریخی سعدالسلطنه قزوین برگزار میشود.
وی با بیان اینکه خوانش اشعار شاعران بزرگ در گویش و گفتمان افراد و استفاده کردن آنها از الفاظ و تعابیر و اشعار در گفتار روزانهشان مؤثر است، یادآور شد: بسیار خوب است اینگونه محافل ادبی در جامعه تبلیغ شود که نسل امروز به این سمت گرایش پیدا کند تا شاید از این بستر بتوان جلوی آفات و صدمات بیتوجهی به ادبیات فاخر کشورمان را گرفت.
این کارشناس حوزه زبان و ادبیات فارسی در پایان خاطرنشان کرد: متأسفانه حمایتی از سوی مسئولان و متولیان فرهنگی ازاینگونه محافل ادبی و فرهنگی صورت نمیگیرد و حتی مسئولان درصدد گرفتن این محفل کوچک از ما هستند که این نشاندهنده عدم توجه آنها به این بسترهای حفظ و گسترش زبان و ادبیات فارسی است.
نظر شما