دولت با کلیات لایحه‌ای موسوم به کودک همسری و تعیین حداقل سن برای ازدواج موافقت کرد.

هيئت دولت

به گزارش همشهری آنلاین، ایران نوشت: در این لایحه که با حمایت اعضای کمیته فرعی کمیسیون لوایح دولت به تصویب رسیده است، حداقل سن ازدواج برای دختران ۱۳ سال و برای پسران ۱۵ سال تعیین شده است. البته پیش از این نیز لایحه‌ای مشابه در مجلس شورای اسلامی وجود دارد که تاکنون به نتیجه نرسیده و همچنان در مسیر پرپیچ و خم روندهای قانونی باقی مانده است، اما به تازگی از معاونت امور زنان و خانواده رئیس جمهوری خبر می‌رسد که کلیات لایحه جدید در دولت رأی آورده است.

کارشناس ارشد دفتر بررسی‌های امور حقوقی معاونت رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده در این باره می‌گوید: مطالعات آسیب شناسی در حوزه کودک همسری به طور مشخص از سال ۱۳۹۲ یعنی در دولت یازدهم که خانم مولاوردی روی کار بودند، شروع شد و به طور متمرکز به لحاظ برآوردهای آماری جلساتی با وزارت دادگستری به‌عنوان هماهنگ‌کننده ستادی بین دستگاه‌های اجرایی و قوه قضاییه برگزار شد. سرانجام در دولت دوازدهم لایحه تدوین شد و در تاریخ ۶ اسفندماه ۱۳۹۷ تقدیم دولت شد.

زهرا جعفری می‌افزاید: در قوانین حاضر در کشور حداقلی برای سن ازدواج لحاظ نشده است اما در لایحه‌ای که سال گذشته به دولت آمده بود، حداقل سن ازدواج دختران ۱۶ سال و پسران ۱۸ سال تعیین شده بود. البته تبصره‌ای هم لحاظ شده بود که بر اساس آن دختران بین ۱۳ تا ۱۶ سال و پسران ۱۶ تا ۱۸ سال می‌توانستند با اجازه دادگاه و تشخیص مصلحت کودک، ازدواج کنند. در نهایت این لایحه در کمیته فرعی لوایح دولت رأی نیاورد. وی در ادامه می‌گوید: لایحه، مجدداً در دستور کار معاونت رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده قرار گرفت و این بار حداقل سن ازدواج برای دختران ۱۳ سال و برای پسران ۱۵ سال تعیین شد. در تدوین لایحه اخیر، به شکل جدی تری تمامی ظرفیت‌های قانونی و مباحث فقهی و جامعه شناختی در حوزه ازدواج کودکان دیده شد و خوشبختانه این بار کلیات لایحه رأی آورد و در حال طی کردن تشریفات قانونی در دولت است.

او با اشاره به اینکه لایحه در کمیسیون اصلی لوایح دولت در نوبت رسیدگی است، می‌افزاید: پس از رسیدگی در دولت، لایحه به مجلس ارسال می‌شود. البته با توجه به نزدیک شدن به روزهای پایانی کار مجلس، بعید است که لایحه در این مجلس نهایی شده و به مرحله اجرا برسد. ان‌شاء‌الله پس از طی مراحل قانونی و تصویب نهایی لایحه، شاهد دستاوردهای بزرگ آن از جمله منع قانونی ازدواج دختران زیر ۱۳ سال خواهیم بود. پس از تصویب لایحه باید با استفاده از تقویت الگوهای فرهنگی و فراهم آوردن زمینه‌های لازم در خصوص ارتقای فرهنگ ازدواج و اصلاح آن بتوانیم آمارهای این قبیل ازدواج‌ها را به صفر نزدیک کنیم.

  • لزوم رفع خلأهای آماری در حوزه کودک همسری

یک پژوهشگر و فعال حوزه زنان نیز درباره کودک همسری و معضلات آن در جامعه می‌گوید: جدول توزیع سنی زوجین در زمان ازدواج نشان می‌دهد که در سال ۱۳۹۷ تعداد ۳۲۴ ازدواج کمتر از ۱۵ سال در پسران و تعداد ۱۳ هزار و ۵۴ ازدواج دختران کمتر از ۱۳ سال و تعداد ۱۳۳ هزار و ۸۶ ازدواج دختران سنین ۱۴ تا ۱۸ سال ثبت شده است. در مجموع ازدواج زیر ۱۸ سال رقمی معادل بیش از ۱۴۰ هزار را به خود اختصاص داده است.

مشکل فقط آمار بالای کودک همسری نیست بلکه طلاق این افراد نیز معضلی است که سال‌هاست دامن این عروس‌های کوچک را گرفته، ثبت ۱۱ هزار و ۵۳۵ طلاق در سنین ۱۴ تا ۱۸ سال در سال گذشته کار را از نگران شدن گذرانده و کم کم به بحرانی اجتماعی تبدیل شده است.

رایحه مظفریان در ادامه می‌افزاید: نواقص قانونی در این حوزه بسیار زیاد است. به‌عنوان مثال اگر کودکی پیش از ۱۵ سالگی ازدواج کند و پس از آن سن، توان پرداخت مهریه را نداشته باشد، مسئولیت این دین به عهده چه کسی خواهد بود؟ یا در خصوص دختران محول کردن مسئولیت‌هایی مانند تمکین یا حقوق انتخابی مانند طلاق، مسکن، حضانت و غیره بدون پرسشی از کودکان چگونه در نظر گرفته می‌شود؟

او به نمونه دیگری از نقص قانون در زمینه کودک همسری اشاره کرده و اضافه می‌کند: در قانون مشخص نشده که اگر ازدواج با کودک بدون اذن دادگاه صورت بگیرد، چه مجازاتی دارد و اصلاً مجازات دارد یا خیر؟ این نمونه‌ها تنها چند مورد از اشکالات قانونی در این خصوص بود و خلأهای قانونی همچنان بلاتکلیف هستند. اثرات ازدواج کودکان را می‌توان به ۵ دسته تقسیم کرد: کودک همسری، کودک مطلقگی، کودک بیوگی، کودک والدی و کودک سرپرستی از جمله این اثرات هستند. البته در حالی که گزارش‌های رسیده حکایت از زندگی پردرد و رنج دخترانی دارد که در کودکی مجبور به ازدواج شده‌اند اما نباید سهم پسران را هم از آسیب‌های این معضل اجتماعی فراموش کرد.

این فعال و پژوهشگر اجتماعی که در خصوص خلأها و مشکلات موجود در آمارهای ارائه شده در حوزه کودک همسری پژوهش‌هایی انجام داده می‌گوید: در سال‌های اخیر پژوهشگران به تفکیک هر استان آمارهای تحلیلی از ازدواج و طلاق کودکان در کشور ارائه می‌دادند. اما در حال حاضر این اتفاق نمی‌افتد. به عبارتی دیگر آمارهایی از ازدواج‌های ثبت نشده، کودک بیوه‌ها، تعداد دفعات ازدواج، کودکان ترک تحصیل داده شده مزدوج و نظایر آن وجود ندارد و از این موارد می‌توان به‌عنوان خلأهای آماری نام برد و به قول سالنامه آماری، رویدادهای ثبتی عموماً با مشکل کم‌پوشانی روبه‌رو هستند. تا سال ۱۳۹۴ جداول به گونه‌ای بود که جزئیات آماری ازدواج و طلاق دختران از سنین کمتر از ۱۰ سال و پسران از سنین کمتر از ۱۵ سال به فاصله ۵ سال به ۵ سال طبقه‌بندی و گزارش می‌شد و به‌عنوان سندی ارزشمند در اختیار پژوهشگران و تحلیلگران قرار می‌گرفت اما متأسفانه در سالنامه آماری ۱۳۹۷ تمام جداول استانی به تفکیک شهرستان حذف شدند و فقط آمار کلی از کشور ارائه شد. متأسفانه در خصوص آمارهای اخیر این نقد وجود دارد و باید مانند سال‌های قبل آمارها به تفکیک شهرستان و با عدد و رقم ارائه شوند و راه تحلیل برای پژوهشگران باز شود. انتظار می‌رود سازمان‌های مربوطه در این زمینه گام‌های بلندتری بردارند.

  • نیم نگاه

کارشناس ارشد دفتر بررسی‌های امور حقوقی معاونت رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده: حداقل سن ازدواج برای دختران ۱۳ سال و برای پسران ۱۵ سال تعیین شد

یک پژوهشگر و فعال حوزه زنان: جدول توزیع سنی زوجین در زمان ازدواج نشان می‌دهد که در سال ۱۳۹۷، در مجموع ازدواج زیر ۱۸ سال رقمی معادل بیش از ۱۴۰ هزار را به خود اختصاص داده است

آمارهایی از ازدواج‌های ثبت نشده، کودک بیوه‌ها، تعداد دفعات ازدواج، کودکان ترک تحصیل داده شده مزدوج و نظایر آن وجود ندارد و از این موارد می‌توان به‌عنوان خلأهای آماری نام برد

کد خبر 473939

پر بیننده‌ترین اخبار سیاست داخلی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 12
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۳:۲۲ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۸
    18 0
    فقط نگاه سیاسی مثل تمامی موضوعات دیگر کشور / کافیست به آمار طلاق منطقی نگاه کنیم تا بدانیم ازدواج زیر 18 سال ریسکی خطر ناک است وانگهی با توجه به مبلغ وام ازدواج بسیاری از این ازدواجها صوریست وپس از دریافت وام ثبت طلاق را شاهد هستیم
  • شهلا IR ۱۳:۳۷ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۸
    22 1
    آخر کودک هم سن ازدواج دارد ؟
  • IR ۱۸:۴۰ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۸
    6 0
    واقعا خجالت اور ازدواج کودک 13 و 15 ساله
  • IR ۲۰:۱۳ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۸
    6 0
    دختر ۱۳ ساله یعنی دانش آموز کلاس اول راهنمایی(ششم ابتدایی) چطور مي‌شود پذیرفت که این دختربچه در این سن،بتواند برای مهمترین مسئله زندگی خود یعنی ازدواج تصمیم بگیرد و آماده تولد بچه اش در ۱۴ سالگی بشود در صورتی که این دختر بچه در این سن و سال مشغول بازی با عروسک و اسباب بازی است،
  • IR ۲۱:۲۲ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۸
    5 0
    آخه دختر ۱۳ ساله چی می فهمه از زندگی زناشویی وروابط جنسی. دختر من ۱۳ سالشه برا یه عروسک ۵ روز گریه می کنه دخترای فامیل هم دیدم اکثریت تو دنیای پاک بچگی هستند خدا رو خوش نمیاد
  • رضا IR ۲۱:۲۸ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۸
    6 1
    ازدواج در سنین پایین راه را برای به فساد کشیدن و بی بند و بارکردن جوانها می بنده و این خوشایند غربیها که میخوان جامعه ما رو به نابودی و بی غیرتی بکشن نیست. امیدوارم مسئولین مانع بالا بردن سن ازدواج با حربه های به ظاهرانساندوستانه و در واقع شیطانی بشن
  • ماه IR ۲۲:۵۳ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۸
    0 1
    واقعا متاسفم شرایط ازدواج برای جوانان فراهم کنین هنوز دهه 60ها خیلیا ازدواج نکردن. بعد بفکر ازدواج کودکان دهه 90 باشید
    • گلناز ۱۹:۴۶ - ۱۳۹۸/۱۰/۱۱
      2 0
      امیدوارم بعد از این دیدگاهتون یک نگاه به آمار مطلقه های زن و سرکردانی اونها در جامعه تا افزایش رابطه ی نامشروع متاهلین بندازین. تماما بدلیل فقدان بلوغ عقلی و عدم آمادگی در ازدواج هست.
  • IR ۰۰:۰۵ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۹
    4 0
    خودتان می گوئید:ازدواج کودکان،مگر کودک ازدواج می کند؟
  • IR ۰۳:۳۷ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۹
    2 0
    سن ازدواج بالای30ساله کجایید شما زیر سیزده
  • IT ۱۹:۲۲ - ۱۳۹۸/۱۰/۰۹
    3 0
    مجلسي‌ها، شما حاضرین بچه سیزده ساله خودتون ازدواج كنه؟
  • گلناز ۱۹:۰۱ - ۱۳۹۸/۱۰/۱۱
    4 0
    سلام من دختری ۳۰ ساله هستم که بعلت رواج ازدواج در سنین پایین بتدریج دچار تجرد قطعی شدم. این درست نیست که با این تصمیمات صرف بلوغ جسمی ، بلوغ عقلی فراموش بشه و دختران زیادی که در سنین مناسب هستن دچار تجرد بشن.