به گزارش همشهری آنلاین، اعتماد نوشت: بحث بر سر «وحدت» و «لیست مشترک» اصولگرایان است. موضوعی که سیدابراهیم رییسی از اواسط سال 97 در قالب شورای وحدت آن را کلید زد؛ البته پس از چند ماه با حکم رهبری، راهی قوه قضاییه شد و ناچار سکان آن به دست غلامعلی حدادعادل افتاد اما کشتی شورای ائتلاف هم به سرنوشت «جمنا» دچار شد و آخر و عاقبتش چیزی جز به گل نشستن نبود.
- لیست شورای ائتلاف و انتقاد از صدر تا ذیل
بالاخره پس از جدالهای پشت پرده و گلههای پنهان و عیان نهایتا دوشنبه هفته جاری لیست شورای ائتلاف نهایی و منتشر شد. انتشار این لیست همان و به اوج رسیدن اختلافات و انشقاق بیشتر نیز همان. ماجرا تا آنجا پیش رفت که حتی محمدباقر قالیباف به عنوان سرلیست احتمالی اصولگرایان در صفحه توییتر و اینستاگرام خود از این لیست انتقاد کرد و رسما گفت که این لیست مورد تاییدش نیست. هر چند آن طور که سیدیاسر جبراییلی از کاندیداهای اصولگرایان گفته بود، اختلاف قالیباف بر سر بیرون ماندن وحید یامینپور از این لیست بود اما اختلافات تنها به پایداری و طیف قالیباف ختم نشد و کمکم انتقادات به این لیست از تعداد اقتصاددانان گرفته تا ترکیب حضور احزاب بیشتر شد و این انتقادات به جایی رسید که غلامعلی حدادعادل، رییس شورای ائتلاف نیروهای انقلاب ترجیح داد، سکوتش را در این رابطه بشکند و به انتقادات پاسخ دهد. او به ایلنا گفت:«این لیست شورای ائتلاف نسبت به فهرست دورههای گذشته یک لیست متفاوت است چراکه ما تلاش کردیم «جوانگرایی» را که مدنظر رهبری بوده و نیاز امروز انقلاب است، رعایت کنیم.» حدادعادل ادامه میدهد:«در این دوره ما اسامی 18 نفر از جوانان را در لیست قرار دادیم و در چنین شرایطی طبیعی است که عدهای آنها را نشناسند یا اسامی تعدادی از اشخاصی که به لحاظ سن و سابقه انتظار دارند در لیست حضور داشته باشند در فهرست نباشد بنابراین اینکه برخی گلایه داشته باشند برای ما تعجبآور نیست.» رییس شورای ائتلاف میگوید:«در این دوره از انتخابات تعداد داوطلبان بسیار زیاد بود و در نتیجه آن شاید از هر 100 نفر یک نفر در لیست قرار گرفته باشد در نتیجه ممکن است در میان 99 نفر دیگر گلایههایی موجود باشد اما ما سعی میکنیم انشاءالله مجلس خوبی تشکیل شود. امیدوار بودیم به لیستی واحد در جریان اصولگرایی برسیم البته هنوز هم من ناامید نیستم.»
- ماجرای اختلاف حدادعادل و آقاتهرانی
پس از نامهنگاریهای حدادعادل و آقاتهرانی، دعوای اصولگرایان بیشتر از هر زمان دیگری عیان شد اما ماجرای این جدالها کجا بود؟ این پرسش را غلامرضا مصباحیمقدم، سخنگوی جامعه روحانیت در نشست خبریاش چنین توضیح میدهد که «دنبال این بودیم که جریان انقلابی به هم بپیوندند و از مدتها پیش ۳۱ حزب در جلسات جامعه روحانیت که با احزاب اصولگرا انجام میشد، حضور داشتند و همان وقت هم از جبهه پایداری دعوت شد و حتی یک جلسه هم با حضور جبهه پایداری در خانه آقای موحدیکرمانی برگزار کردیم و آنان اعلام آمادگی برای وحدت کردند اما تاکنون که به نتیجهای نرسیدیم.»
- شکست وحدت
«امیدوار بودیم به لیستی واحد در جریان اصولگرایی برسیم البته هنوز هم من ناامید نیستم.» این را مصطفی میرسلیم، رییس شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی میگوید، کسی که از همان روزهای ابتدایی به طور قطع از وحدت کامل اصولگرایان سخن میگفت اما در این واپسین لحظات آنقدر آتش اختلافات شعلهور شده است که میرسلیم هم به این وحدت با تردید نگاه میکند و میگوید:«امیدوارم نفسانیات بر افراد غلبه نکند تا بتوانیم به یک جبهه اصولگرایی برسیم.» هر چند حدادعادل و میرسلیم نمیخواهند صراحتا به شکست ائتلاف اصولگرایان اعتراف کنند اما مرتضی آقاتهرانی، دبیرکل جبهه پایداری پرده از این به «وحدت نرسیدن» برمیدارد. او به تسنیم میگوید:«جبهه پایداری بیشتر از آنکه به دنبال ارایه لیست در انتخابات پیش رو باشد به دنبال وحدت در جریان انقلاب است.»
- احتمال ائتلاف پایداریها و نواصولگرایان
صحبتهای دیروز مرتضی آقاتهرانی، دبیرکل جبهه پایداری درباره وحدت، لیست و عقایدش درباره مجلس آینده بیشتر از هر کسی به مذاق قالیباف که به تازگی به دلیل اختلاف با شورای ائتلاف نوای جدایی سر داده است، خوش آمد؛ تا آنجا که در توییتی نوشت:«مصاحبه آقاتهرانی را دیدم، فرصت خوبی برای وحدت نیروهای انقلاب ایجاد شده است. لیست را قطعی نکردهایم تا انشاءالله نتایج خوبی حاصل شود.» همین چند خط نشان میدهد، قالیباف و نواصولگرایان همراهش چندان بدشان نمیآید به جای شورای ائتلاف به جبهه پایداری بپیوندد و لیستی مشترک با آنها ارایه بدهند البته این گمانهزنیها از چند روز پیش مطرح بود به ویژه آن زمان که قالیباف با انتشار عکسی از لیست شورای ائتلاف در توییترش نوشت: «پای وعدههایم ایستادهام و این لیست قابل تایید نیست.» و «وحید یامینپور» که این روزها به خط قرمز قالیباف تبدیل شده است با بازنشر این توییت او را خطاب قرار داد و نوشت: فرصت هنوز وجود دارد؛ از آنجا که نام یامینپور در لیست جبهه پایداری به چشم میخورد به نظر میرسید که منظور او از «فرصت» هم کاسه شدن با جبهه پایداری باشد و حالا این اظهارات قالیباف این گمانه را تقویت میکند.
- چند لیست در 3 روز
از شنبه تا امروز که دیگر رسما تبلیغات انتخاباتی آغاز شده، زمزمههای چند لیست از درون اردوگاه اصولگرایی به گوش میرسد که حداقل 3 لیست آن قطعی شده است. اولین لیست همان لیست پر حرف و حدیث شورای ائتلاف است که قرار بود، لیست اصلی این جریان باشد اما وقتی اختلافات به میان آمد در این عزم وحدت نیز مشکلها افتاد و جبهه پایداری نیز اعلام کرد که لیست جداگانهای ارایه خواهد کرد. در این میان لیستی موسوم به «یاس» نیز که مخفف(یاران انقلاب، سلام) است، اعلام موجودیت کرده است؛ لیستی که البته اصولگراست اما معلوم نیست، کدام طیف از جناح راست آن را ساماندهی کرده باشند. البته در این میان برخی احزاب اصولگرا مانند مستقلین و اعتدالگرایان نیز اعلام کردند در انتخابات لیستی معرفی نمیکنند. هر چند این تعدد لیستها در جریان اصولگرایی یک نشان از تفرقه و اختلاف است اما یک احتمال دیگر هم وجود دارد و آن اینکه در غیاب حضور پرقدرت اصلاحطلبان جناح راست، نیاز به یک رقیب دارد تا مشارکت در انتخابات را افزایش دهد و در چنین فضایی راهی جز ایجاد یک رقابت درونجناحی باقی نمیماند؛ موضوعی که جواد آرینمنش از فعالان سیاسی اصولگرا نیز آن را تایید میکند. او رقابتهای انتخاباتی در مشهد با توجه به عدم ارایه لیست از سوی اصلاحطلبان را دروناصولگرایی میداند و میگوید:«علاوه بر لیست شورای ائتلاف لیستهای خوبی در حال شکلگیری است و اتفاقا تعدد لیستها در شرایط کنونی که اصلاحات در صحنه حضور ندارد نه تنها مغایر با وحدت نیست بلکه برای ایجاد فضای رقابتی و افزایش مشارکت مردم لازم هم هست.»
نظر شما