به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایبنا، وزارت فرهنگ سوریه درگذشت این محقق ۸۴ ساله، پژوهشگر و مترجم پرکار در تاریخ اسلام را اعلام کرد.
زرکار، نویسنده، مورخ، مترجم، محقق سوری در سال ۱۹۳۶ در شهر حماه سوریه به دنیا آمد. پدرش به تجارت مشغول بود، با تسلط فرانسه بر سوریه اوضاع مالی پدرش رو به وخامت گذاشت او مجبور شد برای کار و همکاری با خانواده در تامین معاش مدرسه را ترک کند.
وی هرگز مطالعه را کنار نگذاشت بلکه در زمینه انواع مختلف کتب تاریخی، قومگرایی و هستیگرایی به مطالعه پرداخت. در سال ۱۹۵۲ مطالعات در مورد گواهی تاریخ انجام داد و سپس به عنوان معلم درحومه حماه مشغول به کار شد.
زرکار در سال ۱۹۶۳ از دانشگاه فارغالتحصیل شد و به تدریس تاریخ پرداخت. پس از مدتی برای ادامه تحصیلات به انگلیس رفت و در آنجا با مستشرق معروف، برنارد لوییس آشنا شد و با او همکاری کرد. پس از تکمیل تحصیلات به کشور خود بازگشت و در آنجا با همکاری شاگردانش، در سال ۱۹۹۱ م کتاب بزرگ «الموسوعة الشاملة فی الحروب الصلیبیة» در ۵۰ جلد را به رشته تحریر درآورد.
برخی از آثار تالیفی و تصحیحی او عبارتند از:
الموسوعة الشاملة فی تاریخ الحروب الصلیبیة ( ۵۰ مجلد)
مدخل إلی تاریخ الحرب الصلیبیة
مانی والمانویة
مختارات من کتابات المؤرخین العرب
إمارة حلب فی القرن الحادی عشر المیلادی
الاعلام والتبیین فی طروح الفرنج الملاعین، تحقیق
الانحیاز، ترجمة
أخبار القرامطة، تحقیق
تاریخ العرب والإسلام
تاریخ یهود الخزر
الحشیشیة: الاغتیال الطقوسی عند الإسماعیلیة النزاریة
طبقات خلیفة بن خیاط
جمل من انساب الاشراف للبلاذری
تاریخ دمشق یکی از کتابهای ارزشمند زرکار است که در دو مجلد و به زبان عربی نوشته شده است. زکار در این اثر تاریخ دمشق را از سال ۴۴۸ تا ۶۹۲ ق از سه منبع مهم تاریخی گردآوری کرده است. یکی از منابع تاریخ دمشق ابنقلانسی است که جداگانه کتابشناسی شده است.
کتاب در دو جزء تدوین شده است. جزء اول مشتمل بر تاریخ دمشق ابنقلانسی و تکمله تاریخ دمشق نوشته سبط ابنجوزی است. در جزء دوم نیز ذیل مرآهالزمان قطبالدین یونینی که به لحاظ تاریخی تکمله جزء اول است، آمده است.
نویسنده در این اثر به شیوه ابن قلانسی که کتابش را «ذیل مذیل» کتاب دیگری قرار داده رفتار کرده و دو اثر دیگر را به عنوان تکمله در یک مجموعه گرد آورده است. ابنقلانسی شاهد حوادث جنگهای صلیبی اول و دوم بوده است.
پس از او شمسالدین یوسف سبط ابنجوزی (۵۸۲ -۶۵۴ ق) شاهد حوادث پس از وفات صلاحالدین تا حمله صلیبی ششم بوده است. بعد از وفات سبط ابنجوزی، قطبالدین یونینی (۶۴۰- ۷۲۶ ق) شاهد جنگ مغول و تأسیس سلطنت ممالیک بوده است. سبط ابنجوزی اگرچه اصالتا عراقی است؛ اما در شام رشد یافته و درگذشته است. یونینی نیز مانند او اگر چه از یونین از توابع بعلبک بوده، اما بعلبک غالبا تابع دمشق بوده است.
مجموعه مهمی از برنامههای تاریخی او [برنامج حـقـائق التاریخ] با حضور محققان تاریخ اسلام از شبکه الکوثر پخش شده است.
نظر شما