اغلب واحدهای صنفی در گیلان و برخی استان‌های دیگر این روزها به دلیل شیوع ویروس کرونا در رکود کامل به‌سر می‌برند.

بازارگیلان

همشهری آنلاین:این روزها کرونا داغ‌ترین موضوع رسانه‌های داخلی و خارجی است. دو، سه ماه است که می‌توان سایه شوم آن را برهمه ابعاد زندگی جهانی مشاهده کرد. دراین میان ایران بعد از چین به بزرگ‌ترین قربانی این بیماری مرگبار تبدیل شده‌است. در ایران هم قم، استان و شهر آغازین در ایران بود که با کرونا روبه روشد و پس از آن گیلان به عنوان دومین استان درگیر با این بیماری مهلک دست به گریبان شد.

گیلان از استان‌های کوچک کشور است، اما تراکم جمعیت در آن بسیار بالاست و همین مساله سبب شده تا بیماری کرونا ضربه مهلکی به همه ابعاد زندگی در این استان بزند که یکی از مهم‌ترین آنها اقتصاد استان است.

این روزها تصاویر زیادی از شهرهای گیلان به ویژه رشت و بازارهای آنها در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک گذاشته شده و انتشار یافته است و به راحتی می‌توان از دیدن این تصاویر به این نتیجه رسید که اقتصاد استان به قول یکی از شهروندان گیلانی فلج شده‌است.

این شهروند که خود یک واحد صنفی در رشت دارد در گفت‌وگو با همشهری آنلاین اظهارکرد: این‌که می‌گویند اقتصاد گیلان تعطیل شده‌است تعبیر به‌جایی است، اما باید یک توضیح دراین‌باره بدهم. تعطیلی اقتصاد گیلان مربوط به همان دو، سه روز اول انتشار خبرهای مربوط به کرونا بوده‌است. اکنون که یکی دو هفته از زمان وقوع این بحران می‌گذرد، اقتصاد گیلان کلا فلج شده‌است.

«رحمت ایزدی» گفت: اگر اکنون به بازارهای منطقه سر بزنید خواهید دید که بسیاری از مغازه‌ها تعطیل هستند و صاحبان آنها به طرح و کمپین ماندن در خانه‌ها پیوستند، اما در چنین شرایطی، بسیاری از مغازه‌ها با وجود نبود مشتری، هنوز فعال هستند و برای کسب و کار فعالیت می‌کنند. این افرادی که هر روز در این شرایط درهای مغازه‌هایشان را باز می‌کنند، مورد انتقاد شدید دیگر شهروندانی که در خانه نشسته‌اند تا از گسترش بیماری کرونا جلوگیری کنند؛ قرارمی‌گیرند، با این وجود هر روز خطر می‌کنند و در مغازهایشان حضور می‌یایند. این افراد همه‌شان فرصت‌طلب یا مالدوست نیستند، بلکه به اصطلاح بازاری‌ها گرفتارند و به همین دلیل است که دست از جان می‌شویند و با وجود گسترش لگام‌کسیخته ویروس کرونا به بازار می‌آیند.

این شهروند گیلانی ادامه داد: در گیلان در اغلب داد وستدهای اقتصادی بین کسبه و بنگاه‌های کلان‌تر مانند کلی فروشی‌ها که کار تامین اقلام موردنیاز مغازه‌داران را برعهده دارند به صورت چک و سفته است.

ایزدی ادامه داد:اغلب کسبه زمان پرداخت چک‌های خود را اسفندماه تعیین می‌کنند تا در این موقع به دلیل گرم‌شدن بازار شب عید بتوانند ازعهده پرداخت آنها برآیند که متاسفانه شرایط کنونی همه چیز را فلج کرده‌است.

از چشم‌ بانک نمی‌شود پنهان ماند

یکی از کسبه منطقه شرق گیلان هم درباره شرایط دشوار اقتصادی پس از شیوع ویروس کرونا در این استان در گفت‌وگو با همشهری آنلاین اظهار کرد:همه چیز به هم ریخته است. مثل کلاف سردرگمی است که نمی‌توان سررشته را پیدا کرد. این شرایط زندگی را برای همه شهروندان دشوار کرده‌است، اما شرایط برای کسبه بسیار بدتر از آن است که بخواهم توصیف کنم.

«منیره طاهایی» گفت: بیشتر مغازه‌دارن منطقه در دکان‌هایشان را بسته‌اند و به خانه‌هایشان رفته‌اند. شما هر مغازه بازی را که در سطح شهرها می‌بینید، بدانید که صاحب آن واحد صنفی یا چک دارد یا موعد پرداخت اجاره مغازه‌اش سررسیده است.

این شهروند گیلانی با انتقاد از همراهی‌نکردن بانک‌ها با فعالان صنفی بیان کرد: مشکل ما یکی، دوتا نیست. در این استان که همه افراد خدای‌ناکرده مبتلا به ویروس کرونا نشده‌اند. می‌خواهم بگویم ازچشم کرونا هم می‌شود پنهان ماند، اما از چشم بانک‌ها نه.

وی ادامه داد: چک بنده به دلیل کسری ۹۰ هزار تومانی ازسوی یکی از بانک‌ها در همین روزها برگشت خورد. مغازه‌ام تعطیل است. از جایی هم حقوق نمی‌گیرم. این روزها هم انتظار استقراض از کسی وجود ندارد. آیا مسئولان بانک‌ها این را نمی‌فهمند؟  اگرمغازه‌ام باز بود حتما می‌توانستم این ۹۰ هرار تومان را تهیه کنم.

روزگار بد کارگران روزمزد  

صاحب یک کارگاه درودگری در لنگرود هم درباره بحران اقتصادی پس از شیوع ویروس کرونا به همشهری آنلاین گفت: کارگاه درودگری من این روزها تعطیل است. چند سفارش برای شب عید داشته‌ام که اکنون آنها را نیمه‌کاره رها کرده‌ام و نمی‌توانم برای آخر سال آنها را تحویل دهم. با این حساب اگر سفارش‌ها را هم بخواهم آماده کنم مشتری به دلیل شیوع ویروس کرونا حاضر به تحویل سفارش نیست.

«حجت آقایی» ادامه داد: این یعنی تا پایان سال هیچ پولی دستم نمی‌آید. وقتی پولی نباشد نمی‌توانم حقوق و عیدی کارگران مشغول در کارگاهم را بپردازم. یعنی آنها هم تا پایان تعطیلات نوروزی هیچ امیدی برای بهبود وضعیت ندارند.

این شهروند اظهارکرد: بنده به دلیل دریافت وام ماهانه باید به بانک قسط بدهم. انتظار دارم دولت درخصوص دریافت سود و دریافت اقساط، تجدید نظر کند، درغیراین صورت شرایط بدتر از همیشه خواهد شد. تحریم‌ها کسب و کار را نیمه فلج کرده بود، اکنون این شرایطی که پیش‌ آمده همه چیز را به طور مطلق فلج کرده‌است. با این وجود خیلی نگران کارگران روزمزد هستم که اکنون دوسه هفته‌ای است که بیکارند.

فاصله معنادار دستور تا پیشنهاد

بحران در کسب و کار، این روزها گریبان همه استان‌های درگیر با کرونا را گرفته‌است. برهمین اساس همه فعالان صنفی این مناطق از شرایط پیش‌آمده گلایه دارند و انتظار دارند دولت در این رابطه با آنها همکاری کند.

درهمین رابطه به‌تازگی «عبدالناصرهمتی»، رئیس کل بانک مرکزی اظهار کرد: «به مدیران بانک‌ها توصیه می‌کنم، شرایط امروز اشخاص حقیقی و حقوقی که از این بابت دچار وقفه درآمدی می‌شوند را درنظرگرفته و در خصوص تمدید زمان و نحوه وصول اقساط وام‌ها، همراهی لازم را با مشتریان به عمل آورده و مراعات وضعیت آنها را بکنند.»

اگرچه این اظهارنظر همتی ظاهری امیدبخش دارد، اما می‌توان از نحو و فحوای کلام او دریافت کرد که این توصیه جنبه پیشنهادی دارد و نمی‌توان به اجرایی شدن آن چندان دل‌خوش کرد.
 

خبر تعویق پرداخت اقساط وام‌ها

این در حالی است که «علی ربیعی»، سخنگوی دولت در آخرین اظهارنظرهایش درباره راهکار دولت برای پشت‌سر گذاشتن مشکلات پیش‌آمده بر اثر کرونا گفت:درخصوص بحث مهلت سررسید اقساط بانک‌ها، «عبدالناصر همتی» رئیس کل بانک مرکزی اطلاع‌رسانی لازم را در این خصوص انجام و چگونگی مصوبه را توزیع خواهد داد. راهکاری تعیین خواهد شد که امهال بدهی‌های مالیاتی، استمهال بدهی‌های مالیاتی و فعالان اقتصادی و ایجاد تسهیلات برقرار شود و  اگر منع قانونی در آن بود هم پیش‌بینی شده که تصمیم‌گیری شود. ولی تصور ما این است که عمده این موارد در چارچوب اختیارات دولت است و تصمیم‌گیری تا آخر این هفته اتخاذ خواهد شد.

کد خبر 488519

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha