به گزارش همشهری آنلاین به نقل از گاردین، این دیوان حافظ طلاکوب و بسیار ارزشمند چند سال پیش دزدیده شده بود و یک کارآگاه آثار هنری در هلند موفق شد آن را بیابد. قدمت این دیوان به سال ۱۴۶۲ میلادی بازمیگردد؛ یعنی درست ۷۲ سال پس از درگذشت شاعر شیرینسخن شیرازی (۱۳۹۰ میلادی) و کار خوشنویسی و نگارش آن را هم شیخ محمود پیربداغی انجام داده است.
دیوان دستنویس حافظ بخشی از مجموعه آثار هنری جعفر قاضی است که سال ۲۰۰۷ در آلمان درگذشت. پس از مرگ این مجموعهدار سرشناس، بازماندگانش دریافتند بسیاری از نسخههای دستنویس او دزدیده شده است. پلیس سال ۲۰۱۱ حدود ۷۵ قطعه از مجموعه آثار قاضی را پیدا کرد اما همچنان خبری از دیوان طلاکوب نبود. تا اینکه پلیس آلمان یک جایزه ۵۰ هزار یورویی برای آن در نظر گرفت بلکه سرانجام دیوان پیدا شود.
آرتور برند، کارآگاه آثار هنری از هلند در تلاش برای به دست آوردن ردی از دیوان و البته جایزه ۵۰ هزار یورویی، تلاشهایش را آغاز کرد و سال گذشته نشانهای از این اثر به دست آورد. برند که پیشتر دو مجسمه اسب برنزی مربوط به آدولف هیتلر و یک اثر از پابلو پیکاسو را هم یافته بود، در جستجوهایش در سال ۲۰۱۸ به یک دلال هنری ایرانی برخورد که مدعی بود نمایندگان دولت ایران هم برای رسیدن به دیوان طلاکوب سراغش رفتهاند.
برند سرانجام رد دیوان حافظ را نزد مردی در لندن زد که خودش هم نمیدانست صاحب یک دیوان دزدی است. مرد که از فهمیدن واقعیت جا خورده و خشمناک شده بود، به پاریس رفت بلکه بتواند پول خود را از فروشنده پس بگیرد اما برند از او خواست دیوان را به مقامهای آلمانی تحویل بدهند. حالا بازماندگان قاضی قصد دارند این دیوان بسیار ارزشمند را بسان برخی دیگر از مجموعه او چوب حراج بزنند.
حراجی ساثبیز روز اول آوریل برگزار میشود و برای دیوان طلاکوب حافظ بهای پایه ۸۰ تا ۱۲۰ هزار پوند در نظر گرفته شده است. ساثبیز پیشتر حدود ۶۰ قطعه از مجموعه آثار دستنویس قاضی را هم حراج کرده و تقریبا تمام آنها دو برابر قیمت پایه چکش خورده و فروخته شدهاند. اگر این اتفاق برای دیوان حافظ رخ بدهد، شاید این کتاب نفیس با رقمی در حدود پنج میلیارد تومان به فروش برسد.
نظر شما