گونتر نتزر بازیکن خط میانی فوتبال آلمان در دهه هفتاد میلادی، نه لزوماَ از دیدگاه موفقیت ورزشی و شمار بازیهای ملی خود، بلکه از منظر اعتبار و آوازهاش در این رشته ورزشی، بیشک یکی از بزرگترینها در آلمان است. گونتر نتزر بازیکن خط میانی فوتبال آلمان در دهه هفتاد میلادی، شاید از دیدگاه موفقیت ورزشی و شمار بازیهای ملی خود، در سایه یکسری از بازیکنان آلمانی قرار بگیرد، اما از منظر اعتبار و آوازه خود در این رشته ورزشی، بیشک یکی از بزرگترینها در آلمان است.
نتزر را در اوج فعالیتهای ورزشیاش، «نابغه شورشی» میخواندند. این بازیکن خوشفکر، با موهای طلایی بلند، اندام ورزیده و حرکات شگفتانگیز و پیشبینیناپذیر، سالها طراح بازی در خط میانی و موتور خستگیناپذیر تیم باشگاه «مونشن گلادباخ» و تیم ملی فوتبال آلمان بود. پاهایش چنان بزرگ بود که ناچار بودند برای او به شرکتهای تولید وسایل ورزشی، سفارش کفشهای مخصوص را بدهند. کارشناسان وی را تجسم فرهنگ عالی فوتبال مینامیدند. یک روزنامه معتبر آلمانی درباره نتزر نوشته بود: «دیگران باید عمری زحمت بکشند، اما برای او چند بازی برای جاودانی شدن کافی بود». برخی دیگر معتقد بودند که نتزر واقعا فقط یک تابستان فوتبال خوب بازی کرد و با این حال اسطوره شد!
- شروع از کوچه و خیابان
وی نیز مانند بیشتر بازیکنان همعصر خود در آلمان پس از جنگ، بازی فوتبال را در کوچه و خیابان آموخت. نخست درون دروازه ایستاد، اما در باشگاهش، مونشن گلادباخ به سرعت نشان داد که در میانه میدان، از تواناییهای زیادی برخوردار است.
هنگامی که در سال ۱۹۶۳ لیگ برتر فوتبال آلمان (بوندسلیگا) پایهگذاری شد، هنوز تیم مونشن گلادباخ در آن حضور نداشت، اما با درخشش گونتر نتزر، این باشگاه یکسال پس از آن به بوندسلیگا پیوست. عصر طلایی نتزر آغاز و به لطف تیزهوشی و خوشفکری او در معماری بازی، مونشن گلادباخ به تیمی سراپا تهاجمی تبدیل شده بود. این تیم سرانجام نتیجه تلاشهای خود را گرفت و در سالهای ۱۹۷۰ و ۱۹۷۱ قهرمان آلمان شد.
خاطره پیروزی هفت بر یک مونشن گلادباخ بر تیم اینترمیلان ایتالیا در سال ۱۹۷۱ و در چارچوب رقابتهای فوتبال باشگاههای اروپا فراموشنشدنی است. گونتر نتزر در آن بازی آنچنان پرفروغ ظاهر شد که یکی از روزنامهنگاران معتبر ورزشی در مورد او نوشت: «تا کنون هیچ بازیکن آلمانی، با نبوغ و گلهای زیبای خود، چنین پرشکوه تیم خود را به پیروزی رهنمون نشده بود».
- شکلگیری «اسطوره نتزر»
در بازی نهایی جام حذفی فوتبال آلمان در سال ۱۹۷۳ که مونشن گلادباخ در مقابل تیم کلن قرار گرفته بود، «اسطوره نتزر» شکل گرفت. نتزر در آن بازی به دلیل نبودن در شرایط آرمانی بدنی، از طرف مربی تیم روی نیمکت ذخیرهها جا گرفته بود. بازی دو تیم در وقت قانونی یک بر یک پایان یافت و به وقت اضافی کشید. در وقت اضافی بود که نتزر بدون اجازه مربی به پا خاست و از یکی از بازیکنان تیم خود در زمین خواست که جای خود را به او بدهد. این تعویض تا حدودی خودسرانه، شگفتی همگان را برانگیخت. اما هنوز چند لحظهای بیشتر از ورود نتزر به زمین نگذشته بود که او با نخستین توپی که دریافت کرد، با ضربهای دقیق و سهمگین دروازه کلن را فروریخت. تیم مونشن گلادباخ با نتیجه دو بر یک پیروز و قهرمان شد و گونتر نتزر به اسطورهها پیوست.
- ۳۷ بازی ملی
گونتر نتزر در تیم ملی فوتبال آلمان نیز بازیهای درخشانی انجام داد. اگر چه به دلیل آسیبدیدگیهای مکرر، رویهم نتوانست آنطور که باید و شاید در این تیم حضور یابد. نتزر مجموعا ۳۷ بازی برای تیم ملی فوتبال آلمان انجام داد. در جام جهانی ۱۹۷۰ در مکزیک، به دلیل آسیبدیدگی جای خود را به ولفگانگ اووهرات رقیب همیشگی خود سپرد که با این تیم به مقام سوم جهان رسید. دوره اوج بازیهای ملی نتزر، جام ملتهای اروپا در سال ۱۹۷۲ بود که در آن او با بازیهای درخشان خود، تیم آلمان را قهرمان ساخت. هنگامی که تیم آلمان در همان سال تحت رهبری گونتر نتزر توانست تیم ملی انگلستان را در ورزشگاه ویمبلی با نتیجه سه بر یک درهم کوبد، روزنامهها در مورد نتزر نوشتند که تیم ملی فوتبال آلمان، تا کنون در تاریخ خود هرگز از چنین مدیر متفکری در میانه میدان برخوردار نبوده است.
نتزر در سال ۱۹۷۳ آلمان را ترک کرد و به تیم پرآوازه رئال مادرید اسپانیا پیوست. وی با این تیم نیز به افتخارات بزرگی دست یافت. نتزر در سن ۳۳ سالگی کفشهای فوتبال خود را به دیوار آویخت. او امروز در سن ۶۳ سالگی جزو مدیران اقتصادی بسیار موفق در آلمان است. در کنار آن به عنوان مفسر فوتبال برای تلویزیون آلمان فعالیت میکند. دانش و آگاهی ژرف او از این ورزش باعث شده که به او در آلمان لقب «فیلسوف فوتبال» را بدهند.