که امروزه نهتنها در کشورهای پیشرفته، بلکه در جوامع درحال توسعه نیز به چشم میخورد و این سؤال را در ذهن متفکران ایجاد میکند؛ آیا جوانانی که اینگونه از الگوهای پوشش غربی پیروی میکنند، از نظر سلامت روانی، وضعیت مناسبی دارند؟
محققان به این نتیجه رسیدهاند که دختران نوجوان اهل اقلیتهای قومی که به رسوم خانوادگی خود پایبندند، از وضعیت روحی-روانی بهتری برخوردارند.
طبق تحقیقاتی که در دانشگاه«کوین مری» لندن صورت گرفته دختران بنگلادشی ساکن انگلیس که تمایل بیشتری به پوشیدن لباسهای سنتی کشور خود دارند تا پوشاک غربی، کمتر دچار مشکلات رفتاری و احساسی میشوند.
بنا به عقیده محققان این دانشگاه، ارتباطهای نزدیک خانوادگی و اجتماعی، عامل مهمی است که میتواند به برقراری گرایش به سنتها کمک کند؛ بهطورحتم، بهمنظور همرنگ شدن با اکثریت جامعه، فشارهایی به فرد وارد میشود که میتواند تنشزا باشد.
جوانان و نوجوانان، بهطور ویژهای در برابر فشارها و مشکلات روحی_ روانی، حساساند و محققان بر این عقیدهاند که شخصیت افراد که معمولا ارتباط تنگاتنگی با انتخاب دوست و پوشش آنها دارد، نقش مهمی در این زمینه دارد.
پژوهشگران، از یکهزار نوجوان 11تا14 ساله سفیدپوست انگلیسی و همچنین بنگلادشی ساکن انگلیس، در مورد فرهنگ، زندگی اجتماعی و وضعیت سلامتشان، سؤال کردند؛ این پرسشها هرگونه ناهنجاری رفتاری یا مشکل روحی را منعکس میکرد.
در این تحقیق، آن دسته از دانشآموزان بنگلادشی که لباس سنتی کشورشان را میپوشیدند، کمتر مشکلات رفتاری داشتند. تجزیهوتحلیل نتایج این مطالعه براساس جنسیت، نشان داد که فقط دختران، تحتتأثیر الگوبرداری قرار گرفته بودند. نتایج بهدستآمده در این بررسی محققان را شگفتزده کرد، زیرا برخی از آنها انتظار داشتند دخترانی که کمتر با جماعت انگلیسیها همرنگ شده بودند، نشانههای فشار روحی را بیشتر از سایر نوجوانان، نشان دهند.
پایبندی به پوششهای سنتی، نشاندهنده استحکام بنیان خانواده است که میتواند از راههای مختلف، جوانان را در مواجهه با فشارهای اجتماعی حمایت کند. پژوهشگران عقیده دارند، مردمی که از جامعه خود به کشور پیشرفتهتری مهاجرت کردهاندو بهعنوان اقلیت قومی شناخته میشوند، نیاز به حمایت بیشتری دارند؛ زیرا ثابت شده که این افراد نسبت به سایرین، آسیبپذیرتر بوده و درمعرض ابتلا به ناهنجاریهای روحی هستند.
جامعهشناسان بر این باورند که همرنگی با یک نژاد جدید، به عواملی بسیار پیچیدهتر از لباس و پوشش ظاهری ارتباط دارد؛ بنابراین با توجه به دلایلی که گفته شد، دختران نوجوانی که از سلامت فکری خوبی برخوردارند و اعتقاد قوی به سنتهای فرهنگی خود دارند، با هویت واقعی خود راحتترند.
بیبیسی- 18 آوریل 2008