همشهری آنلاین:ماه مبارک رمضان یکی از این مناسبتهای دینی و مذهبی است که در فرهنگ مردم کهگیلویه و بویراحمد مانند بقیه مردم مسلمان ایران از جایگاه ممتازی برخوردار است و همواره آیینهای ویژهای در رابطه با این ماه مبارک در میان مردم این استان به اجرا درآمده است.
استقبال از ماه رمضان
با شروع نیمه دوم ماه شعبان جنب و جوش خاصی برای به پیشواز رفتن ماه رمضان در میان مردم استان مشاهده میشود. آنها بنا بر سنتی دیرینه چند روز مانده به آغاز ماه رمضان با روزهداری به پیشواز ماه میهمانی خدا میروند. پختن حلوای خرمایی یا رنگینگ و شیربرنج و خیرات آن برای شادی ارواح درگذشتگان از رسوم مردم این استان پیش از شروع رمضان است.
خانهتکانی و گردگیری مساجد از دیگر آیینهای استقبال از ماه رمضان در کهگیلویه و بویراحمد است. در این استان، زنان روستایی در ماه رمضان مانند خانه تکانی عید نوروز در منازل شان، اقدام به غباروبی مساجد میکنند.
رسم آشتیکنان
از دیگر آداب و رسومی که کهگیلویه و بویراحمدیها با اجرای آن به پیشواز ماه ضیافت الهی میروند، «آشتیکنان» است که این مراسم در میان افراد یا قبایل با برگزاری مراسمی توسط ریشسفیدان انجام میشود.
بر پا کردن عَلَم
یکی دیگر از آیینهای پیشواز ماه مبارک رمضان این بود که تعدادی از افراد معتمد علمی بر پا و در روستاها و ایلات حرکت میکردند و با نوازندگی و کوبیدن برطبل آمدن ماه رمضان را نوید میدادند و نذری جمع میکردند.
رسم بیدارباش
بیدار باش هم از رسمهای ویژه ماه رمضان در این استان بوده است. از آنجا که در گذشته وسایل ارتباط جمعی وجود نداشت، برخی افراد نیمههای شب در کوچهها را میافتادند و اعلام میکردند که بیدار شوید سحر است و همچنین همسایگان هم بیرون میآمدند و در خانهای را که چراغش خاموش بود میکوبیدند تا خواب نمانند.
نذری و افطاری دادن
نذری دادن از آیینهای مردم کهگیلویه و بویراحمد در ماه مبارک رمضان است. از ابتدای ماه رمضان، خانوادههایی که وضع مالی بهتری دارند به نوبت نذری میدهند و افطاری اهل محل یا روستا را تهیه میکنند. برخی هم این نذری را به مسجد میبرند و افطاری میدهند، گاهی نیز از گوسفندهای خود نذر و در کنار امامزادهها ذبح میکنند.
نشستهای شبانه
در شبهای ماه مبارک رمضان مردمان استان کهگیلویه و بویراحمد پس از افطار دور هم جمع میشوند و ضمن قرائت قرآن کریم، دعا و مناجات، از احوال و زندگی و مشکلات یکدیگر اطلاع پیدا میکنند.
کاسه بهره
یکی از رسمهای مردم استان در ماه مبارک رمضان، غذا دادن به همسایه بوده که این سنت به «کاسه بهره» معروف است. در این سنت مردم این استان موقع افطار مقداری از غذایی را که برای خود تهیه کردهاند، به همسایههای مستمند و نیازمند میدهند.
غذاهای محلی
آش ماست، دنگو، حلوا، آش دوغ، آبگوشت، کلگ گوشت، کله پاچه و دمپخت گوشتی از خوراکیهای رایج ماه رمضان در کهگیلویه و بویراحمد است که همراه با نان محلی این استان یعنی نان «تیری» به عنوان افطاری و سحری صرف میشود.
شبهای قدر
مردم استان کهگیلویه و بویراحمد شبهای نوزدهم و بیست و یکم به مساجد و تکایا میروند و در سوگ شهادت حضرت علی (ع) سوگواری میکنند. همچنین مراسم شبهای قدر را با خواندن قرآن و دعا برپا میدارند.
آیین بدرقه
آیین بدرقه ماه رمضان نیز با بازدید از وابستگان و آشنایان و انداختن سفرههای بزرگ عید فطر و دادن عیدی به فقیران پایان میپذیرد. برپایی آیینهای وداع با ماه رمضان و جشن و شادی درعید فطر از رسوم مردم این دیار است که در پایان ماه رمضان بیشتر در بقاع متبرکه انجام میشود.
مردم این استان همچنین صبح عید فطر به مصلی و مساجد نزدیک محل سکونت خود میروند و نماز عید فطر را اقامه میکنند.
نظر شما