به گزارش همشهری آنلاین، این روزها همه امیدوارند که واکسنی برای بیماری ناشی از ویروس جدید کرونا یا دقیقتر کووید ۱۹ تولید شود اما چقدر میتوان به آن امیدوار بود.
کووید ۱۹ یا همان ویروسی که اکنون جهان با آن درگیر است، یکی از انواع ویروسهای خانواده کروناویروسها است.
در حال حاضر مجموعهای از بیماریهای ناشی از ویروس کرونا وجود دارد که سالهاست برای آنها نتوانستهاند واکسنی تولید کنند مانند سارس و مرس که واکسنی ندارند. از سوی دیگر مجموعه بزرگی از بیماریهای ویروسی اصولا واکسنی ندارند. از این روی پرسش این است که اصلا میتوان امیدوار بود برای کووید ۱۹ دست کم به این زودیها واکنسی تولید شود؟
یورونیوز مینویسد بسیاری از کشورها همزمان با شیوع ویروس جدید کرونا تحقیقات گستردهای را برای دستیابی به واکسن بیماری همه گیر «کووید ۱۹» آغاز کرده اند.
تخمین زده میشود که دانشمندان در سراسر جهان هم اکنون بر روی تولید ۹۰ نوع واکسن برای این بیماری تحقیق می کنند. گروه پژوهشی دانشگاه آکسفورد اعلام کرده است که نتایج اولیه در مورد میزان کارایی واکسن تولیدشده از سوی این گروه تا اواسط ماه ژوئن (اواخر خرداد) مشخص خواهد شد.
از سوی دیگر بلومبرگ گزارش داده است که دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا بودجهای چند میلیارد دلاری به کاهش زمان مورد نیاز برای تولید واکسن ویروس جدید کرونا اختصاص داده است. بنا به این گزارش دولت ایالات متحده امیدوار است که بتواند تا پایان سال جاری میلادی ۳۰۰ میلیون نمونه واکسن را برای شهروندان این کشور تولید کند.
شرکت دارویی «سینوواک بیوتک» در چین نیز ادعا کرده است که واکسن نوع جدید ویروس کرونا را تولید کرده است. این شرکت در همین راستا تولید نمونههای این واکسن را برای عرضه به بازار آغاز کرده است. این در حالی است که آزمایشهای بالینی در مورد میزان تاثیر این واکسن هنوز به پایان نرسیده است.
اما سوالی که این روزها مطرح می شود این است که آیا اساسا می توان به تولید واکسنی موثر برای بیماری «کووید ۱۹» امیدوار بود؟ این سوال از آنجا که تاکنون هیچ گونه واکسنی برای انسانها در برابر انواع مختلف ویروسهای کرونا ساخته نشده حائز اهمیت است.
سارس و مرس انواع دیگر ویروس کرونا هستند که پیش از این شیوع پیدا کرده بودند. با این حال تاکنون هیچ واکسنی برای این دو ویروس تولید نشده است. البته باید در نظر داشت که یکی از دلایل این امر میتواند عدم شیوع گسترده این دو ویروس باشد. کاهش میزان شیوع این دو ویروس در عمل باعث شد که تحقیقات برای تولید واکسن آنها به سرانجام نرسد.
از سوی دیگر دانشمندان پیش از این موفق به تولید واکسن برای حیوانات در مقابل برخی از انواع ویروس کرونا شده بودند. اما معیارهایی که در تولید واکسن برای حیوانات باید رعایت شود با استانداردهای ایمنی برای تولید واکسن انسانی متفاوت است.
دانشمندان تاکید میکنند که پروتئین موجود بر روی سطح ویروس جدید کرونا (ویروس سارس-کوو-۲) خاصیت ایمنیزایی دارد. این امر به این معنی است که این ویروس واکنش سیستم ایمنی بدن را بر میانگیزد. در نتیجه امکان تولید واکسن به صورت بالقوه وجود دارد.
در حال حاضر هفت گروه از دانشمندان در سراسر جهان از مرحله آزمایش واکسن نوع جدید ویروس کرونا بر روی حیوانات به مرحله آزمایش بالینی آن رسیده اند. با این حال هیچ تضمینی مبنی بر اینکه تاثیر مثبت یکی از این واکسن ها پیش از ایجاد «ایمنی گلهای» در جوامع به اثبات برسد وجود ندارد.
نظر شما