مجموع نظرات: ۰
چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۹ - ۰۹:۱۲
۰ نفر

خانواده هنرمند عرفانی حدود ۲۵۰ سال است در شهرستان سیرجان هنر سفالگری را به عنوان میراثی گرانبها، نسل به نسل در میان خود ادامه داده و دست‌ساخته‌های زیبایی از آب و خاک خلق می‌کنند.  

حسین عرفانی

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایرنا،  هنر سفالگری در سیرجان پس از گذشت بیش از ۲ قرن در کارگاه سفالگری یکی از شهروندان فعال است و با همه فراز و نشیب‌های روزگار به حیات خود ادامه می‌دهد.

استاد "حسین عرفانی"، شهروند سیرجانی هم اکنون مشغول تولیدات سفالی است و برای اطلاع از کم و کیف و مشاهده مراحل ساخت این صنایع دستی به محل کارگاهش در منطقه محمودآباد سیرجان رفتیم.

این هنرمند سیرجانی گفت: چهارنسل از خانواده ما به این کار مشغول بوده‌اند. امروز هم پسرانم حامد و هادی علاقه‌مند سفالگری و در کارگاه مشغول به کار و تولید مصنوعات سفالی هستند.

وی افزود: چرخ سفالگری ۲۵۰ ساله را هنوز در گوشه کارگاه نگه داشته‌ام تا یادآور قدمت سفالگری در خانواده‌ام باشد و خاطره ساخت ظروف سفالی به یادگار بماند.

عرفانی بیان کرد: در فصل بهار شرایط فعالیت و کار رونق بیشتری دارد. معمولا انواع تنور و نای و کوزه در کارگاه با پخت در کوره تولید می‌شود، اما اگر گلدان و سایر تولیدات که نیازمند رنگ لعاب باشند، به کوره رنگ و لعاب منتقل می‌شوند.

وی اظهار کرد: این بخش به دلیل مشکلات مالی کمتر فعال است. باید تجهیزات مناسب در آن نصب شود و حتی مشتریان فراوان داشته باشد.

استاد سفالگر سیرجانی گفت: اولین گام سفالگری، تهیه گل مناسب است. این روستا دارای گل رس مناسب سفال و کیفیت خوبی است که از فاصله ۱۰ کیلومتری محل تهیه می‌شود.

وی افزود: این ماده اولیه به صورت خاک و کلوخه به کارگاه منتقل و پس از کوبیده شدن و رد شدن از الک، درون حوضچه‌های مخصوص ریخته می‌شود. پس از خیساندن و ته‌نشین شدن سنگ‌ریزه و شن، گل را به صورت دوغ آب به حوضچه دوم منتقل می‌کنند.

عرفانی بیان کرد: آب اضافی دوغ آب در این مرحله تبخیر شده و برای دستیابی به کیفیت مطلوب، آماده کار برای سفال است.

وی افزود: با این گل آماده کوزه، خمره آب، انواع گلدان، نای قنوات و چاه‌های کشاورزی و تنور با دست هنرمندان سفالگر آماده و در بخش نگهداری منتقل شده تا پس از جمع‌آوری در کوره پخت قرار گیرد.

حامد عرفانی هم گفت: تولیدات ما در منطقه مشتریان خاص خودش را دارد که اغلب نانوایان،  کشاورزان و عشایر هستند و گلدان، تنور، نای و کوزه سفارش می‌دهند.

وی افزود: شهرستان‌های همجوار در استان‌های کرمان و فارس و هرمزگان هم این محصولات را خریداری می‌کنند.

این هنرمند سیرجانی بیان کرد: هم اکنون در این کارگاه سفال ۶ نفر مشغول کار هستند و هر کس بخشی از کار تولید اعم از تامین خاک رس مرغوب، فراوری گل مخصوص، پخت مصنوعات در کوره و تولید نای قنوات، کوزه و گلدان را برعهده دارند.

وی تصریح کرد: اگر در گذشته نه چندان دور چرخ سفالگری با دست به حرکت درمی‌آمد و بیانگر قدمت سفالگری در این خطه بود، اما امروز با رسیدن برق به کارگاه این چرخ‌ها برقی شده است.

عرفانی ادامه داد:  پخت در کوره قبلا با هیزم و نفت گاز بود، اما امروز گاز در منطقه جای  هیزم و نفت‌گاز را گرفته و مصنوعات سفالی در کوره با گاز پخت می‌شوند.

در شرایط سال جاری که به نام جهش تولید نامگذاری شده می‌طلبد مسئولان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی از این کارگاه در منطقه حمایت‌های لازم را انجام دهند تا این هنر دستی کهن به فراموشی سپرده نشود و رونق بگیرد.

شهرستان سیرجان در فاصله ۱۸۵ کیلومتری جنوب غرب مرکز کرمان قرار دارد.

کد خبر 508607

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار کرمان

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha