مجموع نظرات: ۰
دوشنبه ۲ تیر ۱۳۹۹ - ۱۲:۰۶
۰ نفر

شالیزارهای برخی مناطق شهرستان صومعه‌سرا با بحران کم‌آبی مواجه شده‌اند و کشاورزان منطقه نگران دسترنج خود هستند.

شالیزار

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از فارس، بازهم با  شروع تابستان، مشکلات کشاورزان  همچون سال‌های گذشته دغدغه روز و شبشان شده و رنج این محصول پررنج را دوچندان کرده است.

شهرستان صومعه‌سرا در گیلان با داشتن ۲۸ هزار هکتار زمین زراعی، سهم بسزایی در تولید برنج کشور دارد. این درحالی‌است آب مورد نیاز ۲۵ هزار هکتار شالیزارهای این شهرستان از سد سفیدرود تامین می‌شود. هر هکتار شالیزار سالانه برای تولید برنج ۱۲ هزار مترمکعب آب نیاز دارد و  بیشترین حجم مصرفی آب در مرحله نشا، پنجه‌زنی  و ظهور خوشه است.

اگرچه برخی مناطق به مدیریت محلی و میراب‌ها و همکاری مردم مشکلات زیادی وجود ندارد و اوضاع تحت کنترل است، اما با افزایش دمای هوا و کاهش منابع آبی زیرزمینی، پاسخگو نبودن آب کانال‌های کشاورزی، برق‌دار نبودن برخی پمپاژها، سردهنه‌هایی که با سیلاب‌های متعدد تخریب‌شده‌اند، لایروبی نشدن انهار و رودخانه‌ها به خاطر کمبود اعتبارات، حفر چاه‌های غیرمجاز، صدور مجوزهای مشاغلی که برداشت‌های سطحی آب را افزایش می‌دهد و نبود بندهای انحرافی بر سر دهنه‌ها کشاورزان را با مشکلات عدیده‌ای مواجه ساخته است.

در انتظار تعمیر پمپاژ و بازسازی سردهنه‌ها  

 عارفی یکی از کشاورزان روستای چالکسر گفت: حدود ۴۰ هکتار از شالیزارهای این روستا در بحران کم‌آبی به سر می‌برد و این بحران مربوط به کم‌آبی نیست.

وی تصریح کرد: تأمین اعتبار برای پمپاژهایی که نیمه‌کاره رها شده‌اند  یا نیاز به تعمیر  دارند از خواسته‌های  به‌حق زارعین این منطقه است که رفع این مشکلات می‌تواند شالیزارها را از تنش آبی رها سازد.

کشاورز دیگری از چالکسر بخش گوراب زرمیخ صومعه‌سرا  نیز گفت: احداث چاه نیمه‌عمیق کنار رودخانه «سلیمان نهر» در حالی نیمه‌کاره رهاشده که بسیار پرآب است و با لوله و پمپاژ ۶ اینچ می‌تواند نقش بسیار تأثیرگذاری در آبیاری مزارع پایین‌دست داشته باشد.

علی بادغن همچنین اضافه‌کرد: چاه به دلیل ضعیف بودن ولتاژ برق منطقه و نبود پمپاژ برای انتقال آب، قابل‌استفاده نیست و عملاً مشکلی را حل نمی‌کند.

تسریع در پروژه بند انحرافی «سلیمان نهر»

یک عضو شورای روستای  چالکسر نیز گفت:  شتاب‌دهی به پروژه بند انحرافی  سلیمان نهر  در محدوده سه سار و چالکسر ضرورت دارد. خواسته ما از مسئولین این است که بند انحرافی ساماندهی مناسب از نظر گابیون بندی و کانال‌کشی بتنی به سمت مزارع پایین‌دست هدایت شود.

شبکه آب‌رسانی کانال جوابگوی اراضی شالی‌کاری نیست

فرماندار شهرستان صومعه‌سرا نیز گفت: شبکه آب‌رسانی کانال جوابگوی اراضی شالی‌کاری نیست، تنها ۱۳ هزار هکتار از این اراضی می‌تواند در پوشش آبیاری کانال‌ها قرار گیرد.

سید جلال سید محمدی افزود: گرمای بیش‌ازحد این روزها موجب خشک شدن اراضی شالی‌کاری شهرستان صومعه‌سرا شده و آبی که به‌صورت سهمیه‌بندی در اختیار کشاورزان قرار می‌گیرد قادر به سیراب کردن آن نیست.

وی ادامه‌داد: در این شرایط باید ایستگاه‌های پمپاژ آب در مزارع شالی‌کاری تقویت و تجهیز شوند، این ایستگاه‌ها باید  از  قدرت  دیزل به برق تبدیل تا علاوه بر راندمان بیشتر از عمر بیشتری نیز برخوردار شوند.

سید محمدی همچنین تعمیر و نوسازی و راه‌اندازی  ایستگاه‌های پمپاژ آب را در شرایط کنونی بسیار مهم دانست و تصریح کرد: راه‌اندازی ایستگاه‌های پمپاژ و استفاده از چاه‌های آب بخشی اعظمی از کم‌آبی اراضی شالی‌کاری شهرستان صومعه‌سرا را برطرف و آلام کشاورزان زحمت‌کش را کاهش می‌دهد.

 کمبود اعتبارات  جوابگوی طرح‌های  نیمه‌کاره نیست

مدیر جهادکشاورزی صومعه‌سرا نیز اظهار کرد:  از ۲۵ هزار هکتار ۱۵ هزار هکتار آبیاری نرمال و بدون مشکل را در طی سال  زراعی تجربه می‌کنند و ۱۰ هزار هکتار  مابقی  اراضی  شالی  به‌صورت   تلفیقی از (پمپاژ، رودخانه، آب‌بندان و زمین‌هایی که در حاشیه تالاب آبیاری) را شامل می‌شوند.

احمد پادیاب افزود: ورودی آب سد سپیدرود با حجم یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون مترمکعب و دِبی ۳۲  مترمکعب در ثانیه است، این مقدار آب توان آبیاری ۳۵ هزار  هکتار زمین   زراعی را دارد. درصورتی‌که اراضی در مسیر آبیاری که شامل (شفت، فومن، صومعه‌سرا، ماسال و بخشی از رضوانشهر) است، ۶۰ هزار هکتار است.

وی گفت: هرساله  اگر از تاریخ ۲۰ تا ۳۰ تیرماه با عدم بارش‌های جوی مواجه شویم، در آن صورت سال خسارت زراعی برای کشاورزان سخت‌تر می‌شود.

مدیر جهادکشاورزی شهرستان صومعه‌سرا افزود: بسیاری از برنامه‌های زیرساختی حوزه کشاورزی تدوین‌شده، آسیب‌شناسی‌های که باعث اختلال در سیستم آبیاری کشاورزی می‌شوند شناخته‌شده و بسیاری از برنامه‌ها در دستور کار است که همه این‌ها چشم‌انتظار منابع مالی از مسؤولین بالادست است.

پادیاب بیان کرد: کار در ۲۶ روستا به پایان رسیده، ولی کافی نیست، تجهیز پمپاژها، ترمیم و بازسازی سردهنه و انهار، برق‌دار کردن چاه‌ها و دیگر برنامه‌های در زمینه زیرساخت کشاورزی در دست اجرا است.

برداشت‌های بی‌رویه از بستر رودخانه مشکل‌ساز شده است

مدیریت آب شهرستان نیز اظهار کرد: زمانی مشکلات رفع می‌شود که برداشت‌های بی‌رویه و غیراصولی آب در روستاهای بالادست توسط مسئولان محلی مدیریت شود.

افشین جارچی بیان کرد: نوبت‌بندی آب توسط میراب‌ها و مسئولان روستا  در قالب مدار و ساعات مصرف که حق آب کشاورزان  تعیین‌شده  تنظیم  شود که   کاهش منابع  آبی در  فصول  کم  آب  باعث  تنش‌های اجتماعی و  اختلال  در شبکه‌های  و کانال‌های آبی نشود.

وی تصریح کرد: کانال‌های بتنی و بهینه عمل نکردن پمپاژهای برخی مناطق روستایی که در فصل  گرم  باعث آسیب به مزارع شالی کم شدن محصول و در برخی مواقع  سوخت محصول می‌شود که در راستای حل مشکل کلیه مکاتبات اداری انجام‌شده و پیگیرها مستمرانه ادامه دارد.

جارچی بیان کرد: آسیب به تجهیزات وامکاناتی که رفاه  کشاورزان را رغم میزند باعث ایجاد بحران برای خود کشاورزان و زیر سؤال رفتن مسئولین توسط زارعین و دستگاه‌های مدیریتی می‌شود.

مدیریت  آب شهرستان صومعه‌سرا افزود: مدیریت  بهینه  آب‌بندان‌ها برای جمع‌آوری  آب‌های  زمستانه، می‌تواند بسیار تأثیرگذار باشد و باید با مدیریت روستایی برای حل این موضوع در دست اجرا قرار گیرد.

جارچی تأکید کرد: حفر چاه‌های غیرمجاز و برداشت‌های غیرمجاز منابع  آبی می‌تواند  آینده ۲۸ هزار هکتار از اراضی کشاورزی شهرستان را که  برای استان بسیار نقش مهم و حیاتی دارد، در آینده با بحران مواجه کند که رسالت این بخش توسط رسانه با اطلاع‌رسانی و آگاهی دقیق می‌تواند یاری‌گر باشد.

کد خبر 524269

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha