به گزارش همشهری آنلاین به نقل از روزنامه ابتکار، در حالی که با حضور و تایید صلاحیت نصفه و نیمه اصلاحطلبان برای انتخابات مجلس یازدهم و البته رویگردانی بدنه اجتماعی و پایگاه رای آنان از صندوقهای رای در اسفند ۹۸، اصولگرایان تقریبا تمام صندلیهای صحن بهارستان را از آن خود کردند، انتظار میرفت مجلس به تضاد و تقابل با دولت برخیزد. هر چند این روند در روزهای اول رد شد و نمایندگان گفتند مقابلهای با دولت نداشته و تنها مطالبهگرند، اما ادبیات و رفتارهای نمایندگان فراتر از این مطالبهگری و رویکرد نظارتی مجلس را نشان میداد.
با گذر دو ماه از عمر مجلس یازدهم، این روند تشدید شد تا جایی که در روز حضور محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه در مجلس، رفتارها عملا به توهین و تهمت رسید. حتی یکی از نمایندگان نیز در مورد حسن روحانی، رئیسجمهوری شائبه نفوذی بودن را طرح کرد. با این حال بعد از سخنان رهبر انقلاب اسلامی درباره شیوه تعامل مجلس و دولت، انتظار میرفت این رفتار و گفتار اصلاح شود. از اولین نشانههای آن، اعلام کنار گذاشتن طرح استیضاح رییسجمهوری از سوی امضاکنندگان آن بود. با این حال اخبار نشان میدهد تب نمایندگان مجلس یازدهم در برخورد با دولت هنوز هم تند است.
دیروز نایب رئیس مجلس شورای اسلامی در حالی از طرح ۲۳۰ سوال از سوی نمایندگان از وزرا و ارجاع آنها به کمیسیونهای تخصصی مجلس به منظور رسیدگی خبر داد که تنها دو ماه از عمر مجلس یازدهم میگذرد و عمده این زمان نیز به تثبیت ارکان مجلس گذشته است. روز گذشته محمدحسن آصفری در تذکری شفاهی با استناد به ماده ۲۰۷ آییننامه داخلی مجلس بیان کرد: براساس این ماده هرکدام از نمایندگان میتوانند درخصوص مسائل داخلی وخارجی از وزرا سوال بپرسند. امروز ارزش پول ملی کشور آنقدر کاهش یافته است که اگر پول خرد را کیلویی بفروشیم ارزشش از پول واقعی بیشتر میشود.
وی در ادامه اظهار کرد: نزدیک به یک ماه است که از وزیر اقتصاد درخصوص علت کاهش ارزش پول ملی سوال کردم و درخصوص مسائل مربوط به حوزه تولید و کشاورزی نیز سایر نمایندگان سوالاتی را از وزرا طرح کردند.
نایب رییس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در ادامه تصریح کرد: چرا هیئت رئیسه سوالات را در دستور کار قرار نمیدهد؟ سوالات باید به طور فوری به کمیسیون مربوطه ارجاع شود و کمیسیون ظرف دو هفته با حضور وزیر به سوال رسیدگی کند. امروز مردم سوال دارند که علت کاهش ارزش پول ملی چیست؟ روغن ۵ کیلویی در بازار با قیمت ۵۰ هزار تومان به فروش میرسد یک نفر باید پاسخگو باشد.
امیرحسین قاضیزاده هاشمی، نایب رییس مجلس که ریاست جلسه علنی را برعهده داشت در پاسخ به تذکر وی بیان کرد: تاکنون ۲۳۰ سوال به هیات رییسه واصل شده و همه به کمیسیونهای تخصصی ارجاع داده شده است. هیات رییسه کمیسیونها باید جلسه تشکیل داده و گزارش کمیسیون را به صحن تحویل دهند تاکنون گزارشی در خصوص سوال از وزرا از سوی کمیسیون به هیئت رئیسه تحویل داده نشده است.
اما وزرا تنها چهرههای دولت در تیررس نمایندگان مجلس یازدهم نیستند. هر چند به گفته امضاکنندگان استیضاح حسن روحانی این طرح کنار گذاشته شده است، اما نمایندگان قصد دارند رییسجمهوری را برای طرح سوال به مجلس بکشند. دیروز نماینده اراک در تذکر دیگری به هیئت رئیسه گفت که سوال ۱۹۵ نماینده از رئیسجمهوری در دستور کار مجلس قرار گیرد.
محمدحسن آصفری در این باره اظهار کرد: طبق ماده ۲۱۰ آییننامه داخلی و براساس اصل ۸۸ قانون اساسی درصورتی که حداقل یک چهارم کل نمایندگان بخواهند درباره یک یا چند وظیفه رییسجمهوری سوال کنند باید سوال و یا سوالات خود را روشن و مشخص امضا کرده و به رئیس مجلس بدهند. هفته گذشته ۱۹۵ نماینده ۵ سوال اساسی در حوزه مسائل اقتصادی کشور به هیئت رئیسه تحویل دادند. وی افزود: نمایندگان درباره مسائل کشور به ویژه بالا رفتن قیمت دلار سوالاتی مطرح کردند که امروز دلار به ۲۵ هزار تومان رسیده است.
سوالات همچنین درباره علت افزایش قیمت طلا و کالاهای مورد نیاز مردم بوده است. در حالی این سوال تحویل هیات رییسه داده شده که امروز ۱۳ دستور کار داریم ۱۲ مورد مربوط به رایگیری برای مجامع و شوراها است. درست است که مجلس باید روال عادی کار خود را طی کند اما یکی از کارها هم سوال از رئیسجمهوری است.
این نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: مجلس یازدهم مجلس انقلابی است که قرار است بر خط حرکت کند، امروز مردم نسبت به مشکلات اقتصادی و تورم و ناکارآمدی دولت گلایهمند هستند دولتمردان باید نسبت به این گرانیها و افزایش قیمت دلار و طلا پاسخگو باشند. لذا درخواست ما این است سوال نمایندگان از رئیسجمهوری در دستور کار قرار گیرد. محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این تذکر گفت: حتما موضوع طبق آییننامه دنبال میشود.
البته نگاه دیگری نیز نسبت به حل مسائل و مشکلات با طرح سوال از وزرا وجود دارد؛ نگاهی که معتقد است طرح این سوالات از وزرا مشکلات را حل نمیکند و مجلس بهتر است به حل مساله بپردازد.
عباس گودرزی، نماینده بروجرد در مجلس در تذکری با استناد به بند ۱۱ ماده ۲۲ آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی بیان کرد: شان مجلس شورای اسلامی اقتضا میکند تا نسبت به وضعیت نابسامان معیشتی مردم توجه بیشتری داشته باشد. حضرت آقا فرمودند اولویت اول مجلس شورای اسلامی باید مباحث اقتصادی باشد. اینکه صرفا ما مسائل را تذکر دهیم و از کنار آن عبور کنیم مشکلی حل نخواهد شد.
وی در ادامه اظهار کرد: بنده تقاضا میکنم به این مساله توجه جدی داشته باشیم اینکه ما از مسئولان سوال بپرسیم و دو ماه وقت مجلس شورای اسلامی را بگیریم مشکلی از مردم حل نمیشود. مردم انتظار حل مساله دارند. از نظر بنده باید تمام ماموریتها و کارهای روزمره مجلس متوقف شود و هر یک از کمیسیونها مسئولیت حل یکی از مسائل کشور را در بازه زمانی معین بر عهده بگیرند.
نماینده بروجرد در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: از نظر بنده اینکه ما با رایگیری برای انتخاب ناظران مجلس شورای اسلامی در شوراهای مختلف وقت جلسه علنی را میگیریم بطالت است و نمایندگان باید از روزمرگی فاصله بگیرند وگرنه امید مردم مخدوش میشود.
هر چند سوال و استیضاح از ابزارهای نظارتی به حق مجلس محسوب میشود و عملکرد دولتمردان در بسیاری از موارد نیز جای طرح این سوالات را دارد، اما رفتار و گفتار مجلسنشینان، سوابق اجرایی برخی از آنها، سوابق برخورد با شرایط مشابه در دولتهای نهم و دهم و درنهایت میزان تعدد و شدت این برخوردها، بدون ارائه راهحل مشخص در شرایط فعلی و تنها با گذشت دو ماه از عمر دولت، این شبهه را درباره عملکرد برخی از آنان به وجود میآورد که شاید رویکرد پوپولیسم و تقابل با دولت به هر شکل را در پیش گرفتهاند. نکتهای که در آینده نه چندان دور صحت و سقم آن روشنتر خواهد شد.
نظر شما