به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایرنا بیوک ملکی در مورد چهارمین دوره جایزه انتخاب کتاب سال دفتر شعر جوان (جایزه قیصر امینپور) گفت: شاعران متولد سال ۶۸ و ۶۸ به بعد که در سال ۹۸ کتاب چاپ کردهاند، از امروز (پنجشنبه ۳۰ مرداد ۹۹) تا ۱۰ مهر ۹۹ میتوانند با ارسال آثار خود (از هر کتاب چهار جلد) به دفتر شعر جوان به نشانی: تهران، خیابان شریعتی، خیابان شهید کلاهدوز، نبش خیابان نعمتی، خانه شاعران ایران، دفتر شعر جوان در این جایزه شرکت کنند.
وی در مورد داوران این دوره از جایزه یادشده توضیح داد: امسال بنا شده که از نیروهای جوان، فعال و باتجربه، در کنار شاعران پیشکسوت برای داوری استفاده شود. در مرحله اول خانم سمانه کهربائیان و خانم راضیه بهرامی و در مرحله دوم، آقای محمدباقر کلاهی اهری، آقای سیدعلی میرافضلی و خانم فاطمه سالاروند آثار را داوری میکنند.
این شاعر حوزه کودک و نوجوان در مورد هدف از برگزاری این جایزه گفت: هدف دفتر شعر جوان معرفی شعر خوب و شاعر خوب به جامعه است و ما محدودیتی در این زمینه از نظر موضوع و قالب شعری نداریم. همه کتابهای شعر چه در قالبهای کهن و چه قالبهای نوین، نیمایی و سپید در این داوری بررسی میشوند.
ملکی در مورد حمایتهای دفتر شعر جوان از برگزیدهها نیز گفت: به طور طبیعی برگزاری چنین کاری به افراد و امکانات زیادی نیاز دارد و ما با امکانات محدود دفتر و نیروی اندک همه تلاشمان را میکنیم که چون دورههای پیشین، این برنامه هم به سالمترین و دقیقترین شکل برگزار شود.
وی افزود: روال اصلی چنین جشنوارههایی این است که شاعران و ناشران کتابهایشان را برای بررسی بفرستند، اما ممکن است ناشری یا شاعری کتاب را نفرستد، در این صورت برای این که کتابی از قلم نیفتد آن کتاب یا کتابها را دفتر تهیه میکند. انتخاب دقیق کتابهای خوب، اولین اقدام حمایتی دفتر شعرجوان است و باید جامعه و نهادهایی مانند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت آموزش و پرورش و وزارت علوم و دیگر نهادهای فرهنگی هم از برگزیده های این جشنواره حمایت کنند.
- فعالیتهای دفتر شعر جوان در دوره جدید
ملکی در مورد دیگر فعالیتهای دفتر شعر جوان در دوره جدید بعد از دوره تعطیلی چندساله گفت: دفتر شعر جوان از سال ۹۴ فعالیتهای جدید خود را آغاز کرد. در این دوره نیز مانند قبل اصلیترین هدف و برنامههای دفتر آموزش شاعران جوان بوده است. به این شکل که هرسال فراخوان داده میشود (بهتازگی این فراخوان داده شده) و جوانان مستعد اشعارشان را میفرستند و شعرهایشان توسط چند استاد بررسی میشود و از میان آنها بهترینها برای عضویت در دفتر شعر جوان انتخاب میشوند.
وی ادامه داد: این افراد در یک گروه تلگرامی عضو میشوند و هر ماه سه شعر خود را ارسال میکنند. کارشناسان شعرها را میخوانند و نقد آن ها را به شکل فایل صوتی در کانال میگذارند؛ به این شکل، کسی که شعرش نقد شده، نه تنها میتواند نقد شعر خود را بشنود بلکه همه اعضا میتوانند همه نقدها را بشنوند.
مدیرعامل دفتر شعر جوان تاکید کرد: این روند از گذشته وجود داشته است و شاعرانی چون زندهیاد قیصر امینپور، آقایان ساعد باقری، اسماعیل امینی و محمدرضا محمدی نیکو، در دفتر شعر جوان اشعار رسیده شاعران جوان را میخواندند و نقد میکردند و نقدها برای اعضا به شکل صوتی و ضبطشده روی نوار کاست یا مکتوب ارسال میشد؛ ولی امروز به وسیله فضای مجازی کار راحتتر و سریعتر شده است. در دوره جدید علاوه بر بعضی استادانی که نام برده شد، آقای عبدالجبار کاکایی هم در بعضی از دورهها برای نقد آثار اعضا با ما همکاری داشتهاند.
وی افزود: حمایتهای دفتر شعر جوان از این شاعران فقط به نقد کارها محدود نمیشود و هر فصل بر اساس نیاز اعضا کتاب هم خریداری و برای آنها ارسال میشود. همچنین در پایان یک سال و یک دوره، کنگرهای برای اعضای ثابت دفتر برگزار میکنیم که همه اعضای تهرانی و شهرستانی سه روز در تهران حضور مییابند، البته امسال به دلیل شیوع کرونا کنگره برگزار نمیشود.
مدیر عامل دفتر شعر جوان ادامه داد: از کارهای تازه دفتر هم یکی این است که به جز افرادی که به عنوان عضو اصلی انتخاب می شوند، از بین کسانی که به مرحله نهایی راه پیدا نمیکنند، اما استعداد دارند و با راهنمایی و کار بیشتر میتوانند برای دوره های بعد آماده شوند هم یک گروه مجزا تشکیل دادهایم به عنوان همراهان دفتر شعر. گروهی جداگانه با کارشناسانی دیگر که در چند دوره گذشته فاطمه سالاروند و آرش شفاعی که از اعضای دوره های اول دفتر شعر بودهاند و اکنون از شاعران شناخته شدهاند، آثار اعضای این گروه را نقد و بررسی کردهاند.
ملکی در مورد اختتامیه چهارمین دوره جایزه قیصر امینپور که به شکل مجازی و غیر حضوری برگزار میشود نیز گفت: به روال گذشته پس از انتخاب نهایی کتابها لوح های تقدیر، تندیس و جوایز نقدی به برگزیدگان اهدا خواهد شد و به طریقی به دستشان خواهد رسید.
نظر شما