به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایسنا، معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری خراسان شمالی گفت: در حال حاضر این باغ متعلق به ستاد اجرایی فرمان امام است. در این باغ یک کوشک قدیمی وجود دارد که ادارهکل میراث فرهنگی استان به منظور حفظ این بنا عملیات مرمت را بر روی آن انجام داده است.
علی مستوفیان ادامه داد: با مرمت انجام شده در حال حاضر بنای کوشک ثابت شده است، اما برای انجام محوطهسازی آن در ابتدا باید امر تعیین تکلیف انجام شود. سال گذشته سه دانگ از محوطه این باغ به مزایده گذاشته شد و سه دانگ نیز باید تعیین تکلیف شود تا بتوان امر محوطهسازی را انجام داد. برای اینکه این باغ تبدیل به الگوی باغ ایرانی شود باید گونههای مختلف گیاهی و... در آن جا غرس شود.
اثر چهارباغ علیآباد در بجنورد یک نمونه از چهار باغ ایرانی است که در دوره قاجاریه توسط خاندان شادلو به عنوان تفرجگاه ساخته شده و شامل دو محور شمالی-جنوبی و شرقی -غربی است که جوی آبی از آن میگذشته و توسط درختان مشجر شده و در میان باغ نیز کوشکی ساخته شده است. در سالهای گذشته درختان تنومند در حاشیه محور شمالی –جنوبی و شرقی-غربی بریده شده و هنوز تنههای آن باقی مانده است.
این باغ موقعیت خوبی را برای احیاء به دلیل اینکه در حاشیه کمربندی شمالی بجنورد قرار گرفته و از سوی دیگر در نزدیکی مرکز استان قرار دارد.
چهار باغ ایرانی در اقلیمی مانند ایران یعنی در مناطق کویری، خشک و نسبتا خشک شکل میگیرد و میتوان نمونههایی از این باغ را در مجموعه پاسارگاد مشاهده کرد که کوروش برای اولین بار با ایجاد یک نظام شبکه آبیاری و درخت کاری و همچنین ساخت کوشک، چهار باغ را ساخت.
سپس این الگوی ایرانی به مرزهای خارج از کشور نیز راه یافت و در حال حاضر میتوان چهارباغ را در کشورهایی همچون تاجیکستان و ازبکستان نیز مشاهده کرد. بیشترین الگوی چهار باغ را میتوان در دوره تیموری مشاهده کرد.
حتی استقبال از این باغ به حدی بود که در نقوش قالیها نیز ورود پیدا کرد و به آن قالیها، قالیهای چهار باغ میگویند و این نشان دهنده میزان مقبولیت از این معماری در میان مردم بوده است.
نظر شما