برخی از افراد دارای عفونت با کروناویروس جدید هیچگاه علائمی بروز نمی‌دهند، در مقابل دیگرانی به شدت بیمار می‌شوند و می‌میرند. علت این تفاوت چیست؟

coronavirus

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ای‌بی‌سی نیوز در حالیکه هفت ماه از شروع پاندمی کووید-۱۹ می‌گذرد، دانشمندان در تلاش هستند که علت این تفاوت را دریابند.

چند نظریه در این باره مطرح شده است. یک نظریه این است که دچار شدن به سایر ویروس‌ها در گذشته ممکن است به مبارزه بدن با ویروس کرونای جدید کمک کند. چهار کروناویروس دیگر باعث سرماخوردگی می‌شوند و عملا مرگبار نیستند.

پژوهشگران انستیتوی ایمنی‌شناسی «لا هولا» یافته‌های جدیدشان را درباره چگونگی پاسخ دستگاه ایمنی به کووید-۱۹ در ژورنال Cell منتشر کردند. این یافته ‌ها نشان داد افرادی که قبلا به کووید-۱۹ مبتلا شده‌اند، هنگامی دوباره در معرض کروناویروس جدید قرار می‌گیرند، پاسخ قوی ایمنی بروز می‌دهند، چرا دستگاه ایمنی از قبل این ویروس را می‌شناخته است.

اما این پژوهشگران همچنین دریافتند که حدود ۴۰ تا ۶۰ درصد از افراد مورد برسی که هیچگاه دچار عفونت کووید-۱۹ نبودند، پاسخ ایمنی قوی به این ویروس نشان می‌دهند.  این دانشمندان احتمال دادند که بدن این افراد به علت تماس قبلی با خویشاوندان نزدیک کووید-۱۹ – یعنی کروناویروس‌های عامل سرماخوردگی- توانایی «بازشناسی» کروناویروس جدید را پیدا کرده است.

شمار زیادی از ویروس‌ها در رده کروناویروس‌ها قرار می‌گیرند، از جمله ویروس‌های عامل سرماخوردگی، سارس و مرس.

یک بررسی منتشر شده در ژورنال ساینس در اوائل ماه اوت نمونه‌های خون به دست آمده پیش از کشف پاندمی کووید-۱۹ را بررسی کرده بود. این دانشمندان با جدا کردن سلول‌های ایمنی از این نمونه‌ها دریافتند که این سلول‌ها پاسخ قوی مشابهی را نسبت به ویروس کووید-۱۹ و چهار کروناویروس دیگر عامل سرماخوردگی از خود نشان می‌دهند.

این یافته‌ها می‌توانند توضیح دهند که چرا برخی از افراد دچار بی‌علامت هستند یا دچار بیماری خفیف‌تر می‌شوند و دیگران بیماری شدیدی پیدا می‌کنند.

با وجود جالب بودن این یافته‌ها اما رفتار ویروس‌ها و سلول‌های ایمنی در آزمایشگاه نسبت به بدن انسان متفاوت است  و بنابراین باید منتظر پژوهش‌های بیشتر در تایید این یافته‌ها بود.

از طرف دیگر با وجود اینکه هر کسی دست کم یک بار در عمرش سرماخورده است، اما شدت بیماری کووید-۱۹ بین افراد متفاوت است. بنابراین عوامل دیگری هم ممکن است دست‌اندرکار باشند.

برخی کارشناسان معتقدند دلیل این تفاوت ممکن است بیشتر به ژنتیک مربوط باشد تا ابتلای قبلی به سرماخوردگی.

انسان‌ها از لحاظ ژنتیکی با هم تفاوت دارند. بچه‌هایی هستند که در طول سال ۱۰ تا ۱۲ بار سرما می‌خوند که کاملا غیرعادی است و هنگامی که ژنوم آنها بررسی می‌شود، جهش‌هایی یافت می‌شود که آنها را نسبت به سرماخوردگی آسیب‌پذیرتر می‌کند.

برخی از دانشمندان هم به ضعف دستگاه ایمنی در سالمندان به عنوان علت بیماری شدیدتر در آنها اشاره می‌کنند.

با افزایش سن دستگاه ایمنی تحلیل می‌رود. این پدیده را «پیری ایمنی» می‌نامند و در این شرایط بدن دیگر مانند سابق نمی‌تواند عفونت‌ها را کنترل کند. بنابراین عفونت شدیدتری بروز می‌کند و علائم هم شدیدتر می‌شود.

کد خبر 543025

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha