چادویک بوزمن، ستاره فیلم پرفروش «پلنگ سیاه» به علت سرطان روده بزرگ درگذشت.

boseman chadwick

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از وب‌ام‌دی بوزمن که برای نخستین بار چهار سال پیش دچار سرطان روده بزرگ تشخیص داده شده بود، بیماری خود را پنهان نگه‌داشته بود.

بر اسای بیانیه‌ای در حساب توئیتری بوزمن منتشر شد، او «در طول و در فاصله جراحی‌ها و شیمی‌درمان بی‌شمار» فیلم‌های اخیرش را بازی کرده بود.

هنگامی که این بازیگر ۴۳ در سال ۲۰۱۶ مبتلا به سرطان روده بزرگ تشخیص داده شد، سرطان او در مرحله ۳ (Stage III) بود- به این معنا که از دیواره روده بزرگ فراتررفته بود، اما بعدا سرطان به مرحله چهار (Stage IV) پیشرفت کرد به این معنا که به فراتر از روده بزرگ انتشار یافت.

بوزمن در فیلم‌های گوناگونی بازی کرد، اما بیش از همه به خاطر بازی در نقش «شاه تچالا» ابرقهرمان فیلم «پلنگ سیاه» به شهرت رسید و به یک نماد بدل شد.

  • درباره سرطان روده بزرگ

کارشناسان می‌گویند مرگ بوزمن، بازتاب‌دهنده روند افزایش موارد سرطان روده بزرگ و راست‌روده در افراد جوان‌تر است. آمارها در آمریکا نشان می‌دهد که حدود ۱۲ درصد از موارد سرطان بزرگ در افراد زیر ۵۰ سال رخ می‌دهد. از طرف دیگر به علت غربالگری با کولونوسکوپی در افراد بالای ۵۰ سال باعث کاهش میزان این سرطان در افراد سالمندتر شده است، اما میزان‌های این سرطان در افراد جوانتر به طور مداوم در حال افزایش بوده است.

سرطان روده بزرگ در افراد جوان‌تر نسبت به افراد سالمندتر در مراحل پیشرفته‌تر بیماری تشخیص داده می‌شود، چرا که بیمارن و نه حتی پزشکانشان به فکر احتمال وجود این سرطان نیستند. از آنجایی تصور عمومی این است که سرطان روده بزرگ در افراد سالمندتر رخ می‌دهد، بسیاری از افراد جوانتر ممکن است علائمشان را نادیده بگیرند و مراجعه به پزشک را به تاخیر بیندازند.

اگر سرطان روده بزرگ در مراحل اولیه تشخیص داده شود، تقریبا قابل‌علاج است. حدود ۵۰ درصد افرادی که دچار این سرطان تشخیص داده می‌شوند، در مراحل اول و دوم بیماری یعنی مرحله‌ای که بیماری هنوز موضعی است و انتشار پیدا نکرده است. احتمال زنده ماندن پنج ساله در افرادی در مرحله یک و دو بیماری هستند، بیش از ۹۰ درصد.

هنگامی که بیماری به مرحله سوم می‌رسد، سرطان شروع به گسترش به بافت‌های اطراف و گره‌های لنفاوی می‌کند و در این مرحله احتمال زنده ماندن پنج‌ساله به ۷۵ درصد کاهش می‌یابد. حدود ۲۵ درصد بیماران در مرحله سوم بیماری تشخیص داده می‌شوند. هنگامی بیماری در مرحله چهارم یا پیشرفته تشخیص داده می‌شود، احتمال زنده‌ماندن پنج ساله حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد است.

دانشمندان در حال بررسی این موضوع بوده‌اند که چرا افراد جوانتر دارند به سرطان روده بزرگ دچار میشوند و برخی از آنها زیاد زنده نمی‌مانند. تصور بر این بوده است که این سرطان افرد در سنین بالاتر پیامدهای بدتری دارد ، زیرا این افراد معمولا دچار بیماری‌های همراه مربوط  به سن بالایشان هم هستند.

برخی کارشناسان معتقدند که بیماران جوانتر به شکلی از سرطان روده بزرگ مبتلا می‌شود که به علت ژنتیکی مهاجم‌تر است.

  • علائم هشدار دهنده

اگر هر به هر کدام از علائم زیر دچار شدید، بدون توجه به اینکه در چه سنی هستید، به پزشک مراجعه کنید:

- خونریزی از مقعد

- تغییرات عادات اجابت مزاج (یبوست یا اسهال)

- کاهش ناخواسته وزن در حد ۵ کیلوگرم یا بیشتر

- وجود خون در مدفوع

- درد شکمی و دل‌پیچه

  • آزمایش‌های غربالگری برای تشخیص زودرس

انجمن سرطان آمریکا در سال ۲۰۱۸ راهنمایش برای غربالگری سرطان روده بزرگ را تغییر داد و اکنون توصیه می‌کند که آزمایش‌هی غربالگری سرطان روده بزرگ با کولونوسکوپی از ۴۵ سالگی، نه ۵۰ سالگی شروع شود.

آزمایش‌های ‌غربالگری ممکن است بر اساس آزمایش‌ مدفوع مانند وجود خون مخفی در مدفوع باشد یا بر اساس دیدن درون روده بزرگ برای مثال با کولونوسکوپی.

کارشناسان می‌گویند اگر علائم فرد احتمال وجود سرطان روده بزرگ را مطرح کند، باید بدون توجه به سن بیمار کولونوسکوپی را انجام دهد.

سابقه خانوادگی، چاق بودن یا اضافه‌وزن داشتن، زندگی بی‌حرکت یا خوردن غذای با میزان بالای گوشت قرمز ازجمله عوامل خطرساز برای این بیماری هستنند.

کد خبر 544636

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار پزشکی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha