خبری در رسانه‌های ژاپن مبنی بر تلاش شینزو آبه برای کمک به تجارت خارجی ایران منتشر شد که گفته شده بود این تلاش بدلیل راضی نشدن تهران شکست خورده درحالی که این آمریکایی‌ها بودند که در آستانه سفر «آبه» به تهران با پس گرفتن وعده‌های خود به «آبه» و انجام اقدامات ضد امنیتی در خلیج فارس عملا به تلاش‌های وی بی‌اعتنایی و سعی کردند مانع سفر او به تهران شوند.

آبه شينزو نخست‌وزير ژاپن

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایسنا، چند روز پیش خبرگزاری کیودو ژاپن به نقل از برخی منابع مدعی شده‌ است «دولت شینزو آبه در استانه سفر سال گذشته نخست وزیر ژاپن به ایران در تلاش برای کاهش تنش‌ها میان ایران و آمریکا، به طور مخفیانه معاوضه نفت خام ایران با غلات آمریکایی را پیشنهاد داده بود ولی این تلاش دیپلماتیک به دلیل راضی نشدن تهران شکست خورده است»، خبرگزاری ایسنا در پیگیری این موضوع اطلاع پیدا کرده است که نخست وزیر ژاپن قبل از سفر به تهران در مورد ابتکاری برای کمک به کاهش تنش در منطقه و فشار تحریم‌های غیر قانونی رژیم آمریکا، مشورت‌هایی را با ایران انجام داده بود.

بر اساس اطلاعات به دست آمده توسط ایسنا، ایران به دلیل روابط دوستانه با ژاپن و احترام به آبه شینزو و با اعلام اینکه هیچ‌گونه اعتمادی به اظهارات مقامات آمریکایی ندارد، آمادگی خود را برای شنیدن پیشنهاد نخست وزیر ژاپن اعلام کرده بود، اما آمریکایی‌ها  در آستانه سفر آبه به تهران، با پس گرفتن وعده‌های خود به آبه و انجام برخی اقدامات ضد امنیتی در خلیج فارس، عملا به تلاش‌های وی بی‌اعتنایی کرده و سعی کردند مانع سفر شوند، اما روابط دوستانه و دیرینه دو کشور موجب شد آبه سفری موفقیت‌آمیز به تهران داشته باشد.

بر اساس این گزارش کیودو چند روز پیش در گزارش خود نوشته بود دو منبع دولتی ژاپن به این رسانه اطمینان داده‌اند که پیشنهاد معاوضه نفت خام ایران با غلات آمریکایی در ژوئن ۲۰۱۹ طی سفر آبه به ایران به عنوان تلاشی برای میانجیگری میان ایران و آمریکا مطرح شده بود.

طبق این طرح، تحریم‌های آمریکا علیه ایران از طریق معاوضه ذرت و سویای واشنگتن با نفت خام تهران از طریق ژاپن دور زده می‌شد. آمریکا در آن زمان در جنگ تجاری با پکن به سر می‌برد و به دنبال خریدارانی برای غلات خود بود و ایران نیز به دلیل تحریم‌ها، به دنبال فروش نفت بود.

کیودو در این گزارش مدعی می شود این تلاش دیپلماتیک که محوریت آن بیشتر ترغیب ایران به مذاکره با آمریکا بود، در نهایت ناکام ماند چراکه ژاپن نتوانست بر اصرار ایران مبنی بر برداشته شدن تمامی تحریم‌ها پیش از گفت‌وگو با آمریکا غلبه کند.

این منابع گفته‌اند: بی‌اعتمادی عمیق ایران به ایالات متحده و سیاست‌های بی‌ثبات دونالد ترامپ نیز عاملی برای شکست میانجیگری ژاپن بود.

یک منبع دیگر مدعی شده است که علی‌رغم ناکامی طرح ژاپن، طرح‌های پیشنهادی سایر کشورهای دوست نیز با جدیت بررسی می‌شد.

در سپتامبر سال گذشته، فرانسه پیشنهاد تهیه یک خط اعتباری برای ایران به ارزش ۱۵ میلیون دلار را ارائه کرده بود.

این منبع خاطرنشان کرد که پیشنهاد ژاپن از پیشنهاد فرانسه بهتر آماده و تنظیم شده بود. در اواخر ۲۰۱۹ نیز تلاش‌هایی برای ترغیب ایران به در نظر گرفتن هر دو پیشنهاد ژاپن و فرانسه به منظور افزایش احتمال حصول توافق انجام شده بود.

کد خبر 548127

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار سیاست‌خارجی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha