به گزارش همشهری آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، انتخاب رشته دقیق و اصولی یکی از برگهای برنده داوطلبان کنکور سراسری برای قبولی در رشته و دانشگاه دلخواه است. با شروع انتخاب رشته و مدت زمان ۳ تا ۴ روزه، بسیاری از مشاوران کنکور از این آب گلآلود شروع به ماهیگیری میکنند و با اعلام قیمتهای نجومی جیب بیش از یک میلیون خانواده را خالی میکنند.
انتخاب رشته کنکور سراسری سال ۱۳۹۹ هم از روز گذشته چهارشنبه ۲ مهر ماه آغاز شده است و تا شنبه ۵ مهر ادامه دارد. با شروع اعلام نتایج کنکور امسال هم مانند سالهای گذشته بازار تبلیغات مشاوران داغ شده است. هر داوطلب کنکوری برای انتخاب رشته باید به یک مشاوره کنکور مراجعه کند تا با توجه به رتبه کسب شده خود بتواند بر کرسی رشته و دانشگاه تراز کسب شده تکیه بزند.
بسیاری از داوطلبان کنکور که سودای تکیه زدن بر کرسیهای دانشگاههای دولتی را در سر میپروانند، فریب شعارهای اغواکننده مشاوران سودجو را میخورند و به انها مراجعه میکنند. مشاورانی که ادعا میکنند با رتبههای نجومی شما را به دانشگاهها دولتی و رشتههای تاپ میرسانند. مشاورانی که با مراجعه به آنها و گذاشتن کارنامه اولیه کنکور روی میزشان و دیدن رتبه ۲۰ و ۳۰ هزار رقمی شما میگویند: قبول میشوید.
اما گردش مالی مشاوران کنکور در کمتر از یک هفته چه بهایی دارد که بسیاری از دانش آموزان را متحمل هزینههای گزاف میکند؟
- انتخاب رشته ۴۰ دقیقهای ۶۰۰ تا ۲.۵ میلیون
افشین مسافری مشاوره تحصیلی و کنکور درباره قیمت انتخاب رشته کنکور سراسری گفت: قیمت انتخاب رشته هر سال به طور معمول بین ۱۵ تا ۲۰ درصد بالا میرود. قیمتهای مختلفی در بازه زمانی انتخاب رشته میشنویم از ۶۰۰ هزار تومان به بالا قیمتهای مختلفی داریم.
این مشاوره تحصیلی در ادامه بیان کرد: قیمتهای غیر متعارف درباره انتخاب رشته نه امسال بلکه هر سال زیاد است و میشنویم. بالاترین قیمتی که امسال از مشاوران شنیده ایم یک میلیون و ۸۰۰ تا ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است. هر انتخاب رشته حداقل ۴۰ دقیقه زمان نیاز دارد و برخی از دانش آموزان به چند جلسه مشاوره نیاز دارند. البته برخی از مشاوران علاوه بر هزینه ثابت برای جلسات بیشتر هزینه جداگانه دریافت میکنند.
یک مرکز مشاوره مشاوره خود را ۷۵۰ هزار تومان عنوان و بیان کرد که باید قبل از مراجعه رزرو انجام دهید تا زمانی برای شما مشخص شود و سپس مراجعه کنید.
پدر یک داوطلب کنکور ریاضی سال ۹۹ که کارمند است، میگوید: برای مشاوره و انتخاب رشته نمیدانیم چه کار کنیم. به شدت سردرگم هستیم. در تماس با مشاوران مختلف هزینههای مختلفی از یک میلیون و ۲۰۰ تا یک میلیون و ۷۰۰ شنیده ایم که مراجعه نکردیم.
او میگوید: با پرس و جوی فراوان یک مشاور پیدا کردیم که ۴۰۰ هزار تومان برای مشاوره دریافت میکرد که آن هم گفت ۴۰۰ نفر برای مشاوره وقت رزور کرده اند و دیگر وقت ندارم. الان نمیدانم که باید چه کار کنیم. توان پرداخت این هزینههای بالا را هم نداریم.
- صنعت پولساز کنکور
بازار یک هفتهای انتخاب رشته، تنها جزئی از صنعت پولساز کنکور است که در تمام طی سال و حتی در تمام مقاطع تحصیلی فعال است. محمد بطحایی وزیر سابق آموزش و پرورش در آبان ۹۷ گفته بود: گردش مالی موسسات کمک آموزشی گاهی تا ۱۵ هزار میلیارد تومان گزارش میشود و این رقم به طور غیررسمی تا ۴۰ هزار میلیارد نیز برآورد شده است.
رسول خضری، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس نیز اسفند سال ۹۷ گفته بود: گردش مالی این آموزشگاهها و موسسات خصوصی، یک الی ۲ برابر بودجه آموزش و پرورش است که اگر این پول در آموزش و پرورش و به صورت زیربنایی هزینه میشد، قطعا در حوزه آموزش و پرورش جزء کشورهای سرآمد مانند فلاند و ژاپن بودیم.
- مشاوران سیریناپذیر
عباس فرجی کارشناس تعلیم و تربیت نیز در این باره گفته است: اگر داوطلبان بدانند که تمامی این انتخاب رشتهها با نرم افزاری خاص انجام میشود دیگر فریب این افراد را نمیخورند. همه این افرادی که مؤسسات انتخاب رشته راه اندازی کردند رقمهای عجیب و غریبی از داوطلبان میگیرند برخی از داوطلبان هم به خاطر شرایط خاصی که دارند این رقمها را میپذیرند.
او با تأکید براینکه برخی از افراد یک تا ۱۰ میلیون تومان برای انتخاب رشته میگیرند، میگوید: جالب اینجاست برخی از همین افراد با وعدههای مختلفی مثل قبولی قطعی در کنکور یا طرح ادعاهای کذبی مثل استفاده از مشاوران و کارمندان سازمان سنجش، سعی میکنند اعتماد داوطلب و خانواده هایشان را جذب کنند، اما این مسأله حقیقت ندارد. داوطلبان اصطلاحات دفترچه را نمیدانند و به همین دلیل به سراغ مؤسسات میروند و مبالغی هزینه میکنند. در حالی که در خود دفترچه به صورت کامل همه موارد توضیح داده شده و مطالعه کامل آن برای انتخاب رشته کفایت میکند.
- فریب مشاوران کلاهبردار را نخورید
مشاوران کنکور در حالی هزینه ۴۰۰ هزار تا ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی را برای مشاوره اعلام میکنند که انتخاب رشته در پایگاههای انتخاب رشته آموزش و پرورش بین ۱۶۰ تا ۱۸۰ هزار تومان است و هزینه انتخاب رشته مجازی سازمان سنجش هم ۱۰ هزار تومان.
مشاوران کنکور در برابر هجمهها برای گردش مالی بالای خودشان اظهار کرده اند که تمام داوطلبان کنکور برای انتخاب رشته به مشاور مراجعه نمیکنند و از کل داوطلبان فقط ۱۰ درصد برای انتخاب رشته به مشاور مراجعه میکنند.
در کنکور سراسری امسال یک میلیون و ۱۲ هزار و ۴۰۶ نفر مجاز به انتخاب رشته شده اند. اگر این ادعای مشاوران را بپذیریم که فقط ۱۰ درصد برای مشاوره مراجعه میکنند، ۱۰ درصد این تعداد میشود ۱۰۱ هزار و ۲۰۴ نفر. بر این اساس اگر به صورت میانگین حساب کنیم که هر داوطلب ۶۰۰ هزار تومان برای انتخاب رشته پرداخت کند، گردش مالی این مشاوران کنکور ۶۰ میلیارد و ۷۲۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان میشود.
داوطلبان اگر دفترچه راهنمای انتخاب رشته را بخوانند و به تراز هم در هر زیر گروه و منطقه بومی خود توجه کنند، خودشان هم میتوانند انتخاب رشته کنند و نیازی به صرف این هزینههای گزاف نیست.
علاوه بر این داوطلبان باید در قبول رتبه خود واقع بین باشند و فریب لفاظیهای برخی مشاوران سودجو را نخورند. چون هیچ انتخاب رشتهای نمیتواند فردی را که موفق به کسب حد نصاب لازم برای یک دانشگاه تاپ نشده باشد، روی صندلی آن دانشگاه بنشاند.
نظر شما