رئیس کمیته میراث فرهنگی شورای شهر تهران با انتقاد از وضعیت روستاهای تاریخی شمال و جنوب تهران گفت: تهران با داشتن ظرفیت‌های خوب گردشگری در بهترین حالت معبر عبور گردشگران است.

حسن خليل آبادي

به گزارش همشهری آنلاین، حسن خلیل‌آبادی در نطق پیش از دستور در جلسه امروز شورای شهر تهران که به مناسبت روز جهانی گردشگری قرائت شد، گفت: متاسفانه ایران با دارا بودن رتبه پنجم جهان در جاذبه‌های طبیعی و همچنین تنوع اقلیم، اقوام و گویش‌ها و با توجه به ظرفیت‌های فراوان تاریخی، پزشکی، فرهنگی و مذهبی برای جذب گردشگر هنوز تا نقطه مطلوب در رشد این صنعت فاصله دارد و در سال‌های گذشته حداکثر ۰.۲ درصد از درآمد گردشگری جهان سهم اقتصاد ایران بوده است.

خلیل‌آبادی گفت: در تهران به علت فقدان سیاستگذاری کلان و ساز و کار واحد، مدیریت شهری نه تنها از این اقتصاد بهره چندانی ندارد، حتی هزینه‌کرد هم داشته است.

رئیس کمیته میراث فرهنگی و گردشگری شورای شهر تهران با اشاره به وجود پارک‌های سرخه حصار، پارک جنگلی چیتگر، پارک طالقانی، باغ گیاه‌شناسی و ده‌ها بوستان و مجموعه‌های تاریخی، تفریحی و فرهنگی و مذهبی مثل برج میلاد و مجموعه عباس‌آباد، افزود: علی‌رغم آنکه برای تمامی این مراکز بودجه تخصیص داده می‌شود، درآمد پایداری را شاهد نیستیم و علت آن چیزی جز مغفول ماندن این حوزه و وجود درآمدهای ناپایداری مثل تراکم‌فروشی و عوارض فصلی در مدیریت شهری نیست.

خلیل‌آبادی با بیان اینکه مدیریت شهری بر اساس بند ۲۲ ماده ۵۵ قانون شهرداری‌ها مکلف است از میراث طبیعی، تاریخی، مذهبی و ... شهر حفاظت کند و می‌تواند از این راه بر درآمدهای شهری بیافزاید؛ با اشاره بر ضربه وارد شده به صنعت گردشگری به سبب بیماری کووید ۱۹، گفت: با پدیده کرونا که سایه سنگین خود را بر سر بشریت و مشاغل مختلف خصوصا صنعت گردشگری گسترده است، روبه‌رو هستیم و بر اساس آمار شورای جهانی گردشگری و سفر، نه تنها ایران بلکه در سراسر جهان ۵۰ میلیون شغل مربوط به صنعت گردشگری در معرض خطر است و در ایران صنعت گردشگری با شیوع کرونا حدود سه هزار میلیارد تومان زیان دیده است.

وی ادامه داد: انتظار می‌رود وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، شهرداری تهران و همه ارکان نظام با کمک و همراهی دیگر بخش‌های دولتی و خصوصی مرتبط با توسعه گردشگری، به یاری این صنعت که به تازگی درحال روی پای خود ایستادن بود بیایند و این حوزه حساس و زودرنج را یاری کنند، چراکه در صورت شکست در حوزه گردشگری بازآفرینی آن دشوار خواهد بود.

خلیل‌آبادی، شعار روز جهانی گردشگری در سال ۲۰۲۰ را گردشگری و توسعه روستایی خواند و افزود: روستاهای اطراف تهران همچون افجه، واریش، وردیج، کن و سولقان نیز سرشار از جاذبه‌های طبیعی است و هر کدام می‌توانند مقصدی عالی برای گردشگری باشند که در مرکز شهر بوده و اکنون حوزه شهری قلمداد می‌شود؛ در شهرری نیز روستاهایی مانند امین‌آباد، آراد، عشق آباد، کلین، ده خیر، فیروزآباد و ... وجود دارد که آثار تاریخی و طبیعی فراوانی را در خود جای داده‌اند.

رییس کمیته میراث فرهنگی شورای شهر تهران، وضعیت روستاهای شمال تهران را مطلوب‌تر از روستاهای جنوبی دانست و اظهار کرد: روستاهای جنوبی که در شهرری واقع شده‌اند، مورد آماج بی‌مهری‌های پایتخت قرار گرفته‌اند و به جای هدف گردشگری و اشتغال‌زایی در این حوزه مورد حمله مشاغل مزاحم تهران هستند و سرریز این معضلات به ری سبب شده آرادکوه را با پسماند بشناسیم نه با روستای تاریخی و یخچال طبیعی آن، امین‌آباد را با بیماران روانی و کارخانه سیمان تهران به خاطر آوریم، نه با بقعه بی بی شهربانو و استودان و ... در حالی‌که تمامی این روستاها دارای جاذبه‌های تاریخی به نامی هستند.

وی در ادامه تصریح کرد: روستای امین‌آباد که در دامنه کوه بی‌بی شهربانو قرار دارد و نقطه ثقل و مرکزی ری قدیم و باستانی است، متاسفانه با وجود بقعه بی بی شهربانو، گنبد اینانچ و استودان که مقبره‌ای تاریخی در شهرری است، رها شده و سیمان تهران جای جای این کوه با عظمت و بام جنوبی تهران را می‌بلعد.

رئیس کمیته میراث فرهنگی و گردشگری شورای شهر تهران با تاکید بر عدم استفاده بهینه و مطلوب از آرادکوه گفت: در کشورهای دیگر، با پسماند کوه مصنوعی می‌سازند و در ایران با پسماند آرادکوه را زینت می‌دهیم که بوی نامطبوع آن مانع از حضور گردشگران به تهران می‌شود و متاسفانه در حال تخریب کوه بی‌بی شهربانو هستیم، در حالی که کارخانه سیمان تهران در حال تخریب این بنا است و این بنای تاریخی می‌تواند بام جنوبی تهران باشد و در گذشته نیز یکی از گزینه‌های احداث برج میلاد بوده است.

وی با اشاره به بین‌المللی بودن کوه بی‌بی‌شهربانو اظهار کرد: امروز بنای تاریخی بی‌بی شهربانو میزبان مسافرانی از هند، افغانستان، پاکستان و زرتشتیان است.

خلیل‌آبادی ادامه داد: این بنا چه به صورت مستند و چه غیر رسمی زیارتگاه اقشار مختلفی است، اما باید از میان کامیون های معدن، لودر و در غبار کارخانه سیمان به این زیارتگاه راه یافت و کلین که زادگاه شیخ کلینی بوده است در کنار کویر حسن‌آباد رها شده است. ده خیر که آتشگاهی با سه هزار سال سابقه را در خود جای داده هیچ امکاناتی را برای گردشگران ندارد، عشق‌آباد که دریاچه آن پذیرای گونه‌های مختلف پرندگان است، تبدیل به قطبی برای تاسیس کارگاه‌های شیمیایی و ضد محیط زیست شده است.

رئیس کمیته میراث فرهنگی و گردشگری شورای شهر خاطرنشان کرد: متاسفانه اتوبان امام علی(ع) از مکانی در شهرری می‌گذرد که دو شهر تاریخی زیرزمینی بازمانده از دو زلزله سهمگین شهرری در آنجا قرار دارد، این در حالی است که اساتید باستان‌شناسی دانشگاه شهید بهشتی به شهردار وقت تهران تذکر دادند و سازمان میراث فرهنگی هم مقاومت نکرده و امروز ما در این اتوبان بر میراث گذشتگان‌مان ماشین می‌رانیم و شهری که می‌تواند در صورت کاوش، دو دوره پر رونق ری را به دنیا بشناساند، زیر هزاران تن آسفالت و بتن و ... مدفون شده است.

خلیل‌آبادی با اشاره به شعار روز جهانی گردشگری گفت: در سال توسعه روستایی گردشگری، باید به عنوان مدیریت شهری تهران توجه داشته باشیم که این روستاها در حریم پایتخت قرار دارند و با همگرایی با فرمانداران، بخشداران و دهیاران این مناطق تلاش کنیم رویکرد تخریبی را از روستاهایی که می‌توانند مقصد گردشگری باشند، به سمت گردشگری و رونق آن سوق دهیم، چراکه امروز مصیبتی که بر دوش روستاها بار شده، شاید در هیچ کجای تاریخ چنین ستمی بر آنان روا داشته نشده است.

رئیس کمیته میراث فرهنگی و گردشگری شورای شهر تهران، ری و تجریش ابراز امیدواری کرد: امید است که با تشکیل سازمان گردشگری شهرداری تهران که در ماده ۷۲ برنامه سوم توسعه شهر تهران آمده است، بتوانیم ساماندهی و سیاستگذاری واحد در این حوزه را به گونه‌ای تدوین کنیم که شهرداری اماکن میراثی را به عنوان یکی از محل‌های درآمد پایدار قرار دهد و تهران همچون مادرید، لندن، استانبول و ... مقصد گردشگرانی شود که هزاران دلار خود را برای بازدید از آن شهرها هزینه می‌کنند.

وی ادامه داد: امروز تهران مقصد گردشگری نیست و در بهترین حالت معبری برای گردشگران است و پس از توقف در فرودگاه امام خمینی(ره) به روستاهای دوردست و شهرهای شیراز، اصفهان، کاشان و ... عظیمت می کنند و از تهران با همه تاریخ، میراث فرهنگی و طبیعی که دارد، عبور می‌کنند... باید تهران را مقصد گردشگری کنیم.

کد خبر 552562
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار شورای شهر

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 5
  • نظرات غیرقابل انتشار: 1
  • IR ۱۲:۲۰ - ۱۳۹۹/۰۷/۰۶
    8 0
    بهترين راهكار براي آرادكوه آنست كه شبيه كشورهاي پيشرفته زباله هايمان را در كوره كارخانه سيمان تهران بريزيم