بسیاری تصور می کنند که دموکرات‌ها و جمهوریخواهان در خط مشی کلی خود نسبت به ایران، تفاوت‌های بنیادینی دارند اما بررسی‌ها نشان می‌دهد که هر دو در سیاست «دیپلماسی با پشتوانه فشار» مشترک هستند.

بایدن

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از مهر، در آستانه انتخابات آمریکا در آبان ۱۳۹۹، اظهار نظر و گمانه‌زنی درباره شیوه تعامل دولت آتی آمریکا با ایران در موضوع هسته‌ای بالا گرفته است. برای پی بردن به اینکه دولت احتمالی «جو بایدن» نامزد دموکرات و دولت احتمالی «دونالد ترامپ» نامزد جمهوریخواه، چه برنامه‌ای دراین‌باره دارند؛ می‌توان به اظهارنظرهای کارشناسان و مشاوران سیاست خارجی آنها رجوع کرد.

  • دموکرات‌ها؛ اعتقاد عمیق به دیپلماسی با پشتوانه فشار

«جیکوب سالیوان» سیاستمدار آمریکایی و از جمله افراد مؤثر در ایجاد مجاری ارتباطی پشت‌پرده برای مقدمه‌سازی مذاکرات برجام در دوره اوباما، مشاور اصلی بایدن در حوزه سیاست خارجی است. بررسی اظهارات وی نشان می‌دهد که اتخاذ سیاست «دیپلماسی با پشتوانه فشار» برنامه اصلی دولت بایدن برای مواجهه با ایران است. در ادامه خلاصه‌ای از اظهارنظرهای سالیوان به‌صورت فهرست‌وار آمده است.

۱- «اکنون همه باید به این درک رسیده باشند فرمولی که دولت اوباما در پیش گرفت – که همان دیپلماسی با پشتوانه فشار بود – فرمولی است که می‌تواند دوباره درباره ایران کارساز باشد؛ نه فقط در مسأله هسته‌ای بلکه در تمام مسائل و چالش‌های مرتبط با ایران. توافق طراحی‌شده و حمایت‌شده بین امارات و اسرائیل نمونه‌ای از راهکارهایی است که بایدن از آن‌ها برای مقابله با تهدیدات ایران بهره خواهد برد که این می‌تواند شامل ورود به دیپلماسی سرسختانه، مقتدرانه، با آگاهی کامل و مستظهر به پشتوانه فشار باشد».

۲- «نشستن پشت میز معامله و چانه‌زنی با ایران به معنی کوتاه آمدن در مقابل ایران و امتیاز دادن به این کشور نیست. آن‌چه که در این سال‌ها برای همه اثبات شده این است که آمریکا ظرفیت عظیمی برای ایجاد فشار علیه کشورها از طریق ابزار تحریم دارد. ما چه در دوره اوباما و چه در دوره ترامپ از این ظرفیت استفاده کردیم. ایران از این موضوع به‌خوبی آگاه است. بایدن عمیقاً معتقد است که می‌توان با ایجاد تعاملی متقابل و هم‌افزا بین دیپلماسی و فشار، به تمام اهداف خود در مقابله با ایران دست یافت».

۳- «بایدن عمیقاً معتقد است که راهی برای ایجاد تعامل و هم‌افزایی بین طرف دیپلماسی این معادله و طرف فشار این معادله وجود دارد که می‌تواند اهدافی که می‌خواهیم را برای ما تأمین کند».

با استناد به این اظهارات، می‌توان با اطمینان گفت که در صورت پیروزی جو بایدن در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰، دیپلماسی دولت بایدن، متکی به پشتوانه فشار خواهد بود.

  • جمهوری‌خواهان؛ دیپلماسی با پشتوانه فشار حداکثری

جمهوری‌خواهان نیز به بیانی دیگر، سیاست «دیپلماسی با پشتوانه فشار» را دنبال می‌کنند. به عنوان نمونه، وزارت خارجه آمریکا در انتهای بیانیه اخیر خود پس از اعمال تحریم‌های جدید، مدعی شد: به گسترش تحریم‌های خود ادامه می‌دهیم تا ایران به این تصمیم برسد که با ما وارد مذاکراتی جامع شود- مذاکراتی که رفتارهای مخرب ایران را کنترل کند. ما همواره آماده دیپلماسی با ایران هستیم اما ایران باید آن را با دیپلماسی پاسخ دهد، نه با خشونت و خونریزی بیشتر و انحراف از برنامه هسته‌ای. تا آن زمان فشار حداکثری ادامه خواهد یافت».

«سعید قاسمی نژاد» عضو بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها (FDD) است- بنیادی که از مهمترین محافل فکری جمهوری‌خواهان به شمار می‌رود. وی اخیراً در مقاله‌ای ادعا کرده است: «صرف نظر از اینکه ترامپ یا بایدن در نوامبر پیروز شوند، وقتی در ژانویه دوره جدید ریاست جمهوری آغاز می‌شود، ساکن کاخ سفید دست پُری در مقابله با حکومت اسلامی در تهران خواهد داشت. منطقی است که واشنگتن فشار را بر جمهوری اسلامی افزون کند و شل نگیرد. افزایش فشار نهایتاً ایران را وادار به بازگشت به میز مذاکره می‌کند».

بسیاری تصور می‌کنند که دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان در خط مشی کلی خود در مواجهه با ایران، تفاوت‌های بنیادینی دارند اما بررسی مواضع هر دو جریان نشان می‌دهد که هر دو در سیاست «دیپلماسی با پشتوانه فشار» مشترک هستند و در این زمینه تفاوتی با یکدیگر ندارند.

کد خبر 553373

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار سیاست‌خارجی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha