رئیس شورای عالی مصالحه افغانستان امروز ۲۷ مهر ماه در آغاز سفری سه‌روزه در تهران است. عبدالله عبدالله، در این سفر سه‌روزه با مقامات ارشد ایران، از جمله حسن روحانی رئیس‌جمهور، محمدجواد ظریف، وزیر خارجه و محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی دیدار و درباره روند صلح افغانستان گفت‌وگو خواهد کرد.

عبدالله عبدالله

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از شرق، سفر عبدالله عبدالله به تهران در شرایطی اتفاق می‌افتد که او مأموریت فرایند سخت و پیچیده صلح افغانستان را در دست دارد. عبدالله که در انتخاباتی پرحاشیه رقیب اشرف غنی بود، در توافقی با غنی این سمت را در اختیار گرفته است، درحالی که رقیبش اداره دولت را به دست دارد. در عمل، از میان این دو سیاست‌مدار، عبدالله که از باقی‌مانده‌های مجاهدین افغانستان است، کار سخت‌تر و مسیر صعب‌العبورتری را پیش‌رو دارد که البته تأثیرگذاری بلندمدت‌تری نیز خواهد داشت.

طالبان، مانع اصلی تحقق صلح در افغانستان، با وجود اخباری که از گفت‌وگوها و تعاملاتش با ایالات متحده و مذاکراتش در دوحه می‌رسد، همچنان دست از ایجاد ناامنی در افغانستان برنداشته است و در میان مذاکرات، به حملات خود در خاک این کشور ادامه می‌دهد. رویکرد طالبان به فرایند صلح و ادامه تشنج‌آفرینی این گروه در حین ادامه مذاکرات صلح، تنها یکی از دلایلی است که باعث می‌شود برخی ناظران، رویکرد آمریکا در این زمینه را با اولویت خروج از افغانستان بدانند. از نگاه این تحلیلگران، این رویکرد آمریکا با رهبری دونالد ترامپ، تا حد زیادی بیش از آنکه متوجه تحقق صلح باشد، به دنبال پایان‌دادن به حضور آمریکا و خروج نیروهای آمریکایی از این کشور است و این خود باعث شده طالبان با جاه‌طلبی بیشتری نسبت به آینده خود در افغانستان عمل کند. آنها هم‌زمان که نشانه چندانی از بر زمین گذاشتن سلاح‌هایشان نشان نمی‌دهند، مدعی و خواستار نقش‌آفرینی در ساختار حکومت افغانستان و حتی تعیین ساختار این حکومت بر اساس تشکیل حکومت اسلامی هستند.

در این میان البته، تنوع قومی در افغانستان و به تبع آن تنوع نهادهای قدرت و مدعی قدرت و از طرف دیگر تصمیم‌گیری درباره ساختار کلی حکومت نیز از مسائلی است که در یک افغانستان باثبات باید به آن رسیدگی شود اما تنش‌آفرینی‌های طالبان در روند صلح از یک‌سو و رویکرد رو به خروج ایالات متحده از سوی دیگر، فعلا بقیه مسائل را در سایه قرار داده است.

در همین شرایط و با توجه به آنچه احتمالا به‌زودی خلأ حاصل از خروج یا کاهش ایفای نقش ایالات متحده به قیمت بازترشدن دست طالبان خواهد بود، نقش ایران به‌عنوان همسایه و قدرت منطقه‌ای در کمک به تحقق صلح بیشتر خواهد شد؛ ایرانی که چه در زمان حضور نیروهای ایالات متحده و چه بدون آنها، همواره از طرف‌های تعامل در این زمینه بوده است. اکنون اما نقش ایران در کمک به این فرایند می‌تواند بیش‌ازپیش هم بشود. در چنین فضایی است که متولی این پروژه سخت در تلاش است از تمامی امکاناتش برای تحقق این مهم استفاده کند و در همین مسیر، امروز راهی تهران شده است تا با همسایه قدیمی درباره این روند به مذاکره و گفت‌وگو بپردازد.

کد خبر 558001

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار سیاست‌خارجی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha