امسال نزدیک به ۹۰ پرستار بر اثر کرونا جانشان را از دست داده‌اند و طبق آمار رسمی خانه پرستار ۸۰ هزار پرستار مبتلا به کرونا شده‌اند و در شب یلدا تعداد زیادی از آنها در قرنطینه‌اند و بسیاری دیگر در بیمارستان ها در انتظار عبور از زمستان سیاه کرونا هستند.

پرستار - کرونا

به گزارش همشهری آنلاین، شیفت‌های طولانی، صدای بوق دستگاه‌ها و ناله‌های گاه و بیگاه آدم‌های ناخوش؛ این روایت هر شب بخش‌های بستری بیمارستان‌هاست که در طولانی‌ترین شب سال، دقایقش، کندتر از شب‌های دیگر می‌گذرد.

زمستان به نیمه که برسد، خیلی‌ها دوباره رخت عزا به تن می‌کنند برای سوگواری عزیزان از دست رفته‌شان. سالگرد فوتی‌های کروناست و کارکنان بخش‌های بستری، اورژانس و آی سی یو بیمارستان‌ها، به یاد پرستاران و پزشکانی که پایان سال را ندیدند، سیاهپوش می‌شوند. درست مثل همکاران نرجس خانعلی‌زاده در بیمارستان میلاد لاهیجان که ۶اسفند سال قبل، کرونا او را از پا درآورد. یا زهرا موسوی که قرار بود امسال شب یلدا در کنار همسر و ۲ فرزند پسرش باشد.

سال پیش فاطمه عباسی، مسئول بخش بیمارستان همدان، قول داده بود به جبران یلدای قبلی، او را به خانه بفرستد. شاید فرزند مریم رحیمی هم تا آخرین شب پاییز به دنیا می‌آمد، اما مادر و فرزند، یلدای امسال را ندیدند. پرستار رحیمی درحالی‌که ۷ماهه باردار بود در ۲۷سالگی به‌دلیل ابتلا به کرونا، جانش را از دست داد. ناهید نوشاد که پرستار بیمارستان گلسار رشت بود، عمرش به شب یلدا نرسید، کرونا جان او را هم گرفت.

شب یلدای امسال در خانه فریبا ایزدپناهی، پرستار بیمارستان بهشتی شیراز و علی شیخ مرادی و غلامرضا وثوقی‌کیا، پرستاران بیمارستان قائم رشت هم شب طولانی پررنجی است؛ رنجی که از مهر ماه، همسر علی برجیس، از نیروهای درمان بخش اورژانس بیمارستان قزوین را در آغوش گرفته و رهایش نمی‌کند. آنها به تازگی ازدواج کرده بودند و یلدا، نخستین جشن دونفره‌شان بود. حالا به یاد همسر، طولانی‌ترین شب سال با طولانی‌ترین شب دلتنگی‌اش گره می‌خورد.

پرستاران از دست رفته در سال وحشت کرونا، کم نیستند و با اینکه آمار دقیق و رسمی از آنها وجود ندارد اما براساس بررسی‌هایی که خانه پرستار انجام داده، کرونا در ۱۰‌ماه گذشته جان نزدیک به ۹۰پرستار را گرفته. حالا به این عدد باید آمار خانه پرستار از ابتلای نزدیک به ۸۰هزار نفر را هم اضافه کرد. در شب یلدا، بسیاری از این پرستاران و خانواده‌هایشان در قرنطینه به‌سرمی‌برند. با این حال اما معاونت پرستاری وزارت بهداشت تعداد پرستاران مبتلا به کرونا را بیش از ۴۵هزار نفر اعلام کرده است.

سهم بالای پرستاران از شیفت‌های شب

شب یلدای امسال، تعداد زیادی از پرستاران به جبران کمبود نیرو، شیفت شب دارند؛ شیفت‌هایی که به‌گفته محمدشریفی‌مقدم، دبیرکل خانه پرستار، کندتر از شیفت‌های دیگر می‌گذرد و بسیار کسل‌کننده است.

دیانت دوست، پرستار بیمارستان شهیدبهشتی بندرانزلی پس از سال‌ها انتظار، امسال شانس ماندن در خانه را دارد. او در ۱۹سالی که پرستاری می‌کند به یاد ندارد که پرستاران تا این اندازه نسبت به مرخصی شب یلدا بی‌تفاوت باشند. آنها حتی ماندن در بیمارستان را به خانه رفتن و بالا بردن ریسک انتقال بیماری ترجیح می‌دهند:
«پرستاران به‌دلیل شغلی که دارند ممکن است ناقل بیماری باشند. در دورهمی شب یلدا هم افراد سالمند حضور دارند پس بهتر است در این جمع‌ها نباشند.»

این پرستار، سال جدید را با کرونا شروع کرد. بیماری را در بیمارستان گرفت و با درگیری شدید ریه، تعطیلات نوروز را در مرخصی استعلاجی به سر برد. همان روزها بود که پرستار ادیبی هم مبتلا شد؛ سرپرستار بخش اورژانس بیمارستان که پس از یک دوره طولانی بیماری جانش را از دست داد. بیمارستان هنوز در غم از دست دادن او سوگوار است. ۱۰‌ماه دوری از فرزند زهرا باقری وقتی نتوانست با ۲۰سال سابقه کار، بازنشسته شود، دست دختر ۲۳ساله اش را گرفت و تحویل یکی از مراکز توانبخشی داد. دخترش معلولیت شدید ذهنی دارد و با شیفت‌های طولانی و مکرر، توانایی نگهداری از دخترش را ندارد. او ۱۰‌ماه است به ملاقات دخترش نرفته، مرکز توانبخشی اجازه ملاقات نمی‌دهد و او دلتنگش است: «قبلا ماهی یک‌بار به ملاقات می‌رفتم حالا اما اجازه نمی‌دهند. عید هر سال دخترم را به خانه می‌آوردم اما عید گذشته که نشد و برای سال آینده هم وضعیت مشخص نیست.»

باقری پرستار بخش زنان و زایمان یکی از بیمارستان‌های کاشان است که اسفند سال گذشته مبتلا به کرونا شد و حالا تمام دغدغه‌اش مواجهه دوباره با این ویروس و انتقال آن به خانواده است. باقری و همکارانش سال سختی را گذرانده‌اند. چند نفر از همکاران عزادار همسرانشان شده‌اند که در پی ابتلا به کرونا فوت کرده‌اند و حالا همه در اضطراب و استرس دائمی به‌سرمی‌برند.

پرستار باقری، شب قبل یلدا، شیفت شب است، اما می‌گوید خیلی برایش فرقی نمی‌کند که شب یلدا هم در شیفت بماند:« ما به‌دلیل ماهیت شغل‌مان، همیشه در مراسم‌ و اعیاد در بیمارستان هستیم و دور از خانواده. برای خانواده‌هایمان سخت است که کنارشان نباشیم.» باقری از شرایط سخت امسال می‌گوید، از دغدغه تعویض مداوم ماسک و دستکش و ضدعفونی کردن تمام سطوح و شست و شوی مکرر دست‌ها که منجر به مشکلات پوستی برایشان شده. او استرس و فشار کاری امسال را بی‌سابقه می‌داند.

پشت گوش انداختن قوانین پرستاری

جواد توکلی، فعال صنفی و عضو هیأت مدیره نظام پرستاری مشهد معتقد است که بخشی از این استرس‌ها ناشی از کمبود نیرو و معوقات و قوانین اجرا نشده گروه پرستاری است. او که پس از ۲۵سال فعالیت‌، بازنشسته شده، مناسبت‌های زیادی را به یاد دارد که در شیفت‌های طولانی سر کار بوده: «نه فقط شب یلدا، ما شب‌های مناسبتی زیادی بوده که در بیمارستان بوده‌ایم. شب احیا، سال تحویل و سایر اعیاد همواره در بیمارستان کار کردیم. » او می‌گوید اگر تعداد پرستاران بیشتر بود، شاید می‌شد بخشی از آنها را برای شب یلدا به مرخصی فرستاد، اما زمانی که تعداد نیروها کم است، شیفت‌ها هم بیشتر می‌شود.

شب یلدا با روز پرستار همزمان شده و توکلی نسبت به حل نشدن مشکلات پرستاران گلایه می‌کند. او می‌گوید با شیوع کرونا، مردم متوجه سختی کار پرستاران شدند، درحالی‌که قبل از این ویروس، بیماری‌های دیگری هم بوده و این گروه همواره شرایط سختی را می‌گذراندند. انتقاد او به قوانینی است که در مجلس شورای اسلامی تصویب شده، اما عملی نمی‌شود: «مسئولان تنها شعار می‌دهند، واقعیت اما در بیمارستان‌ها دیده می‌شود. همان پرستارانی که حالا در فهرست فوتی‌ها قرار دارند خیلی‌هایشان می‌خواستند مشمول قانون مشاغل سخت و زیان آور شوند و زودتر بازنشسته شوند، اما کرونا گرفتند و حالا در کنار خانواده هایشان نیستند. قرار بود قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری اجرا شود که این اتفاق نیفتاد. مشکلات پرستاری قابل حل است، اما حل نمی‌شود.»

شریفی مقدم، دبیرکل خانه پرستار، با توکلی هم‌نظر است. او می‌گوید: پرستاران سال بسیار سختی را پشت سر گذاشته‌اند، آنها نزدیک به ۹۰نفر از همکارانشان را از دست داده‌اند و خیلی‌هایشان هم مبتلا شده‌اند. فشار کاری و دیدن مرگ هر روزه بیماران آنها را در وضعیت سختی قرار داده است. حالا به همه اینها بی‌توجهی به بهبود شرایطشان، اوضاع را بحرانی کرده است.

سال گذشته وزیر بهداشت در روز پرستار اعلام کرد که معوقات پرستاران را به صفر می‌رساند و چند وقت پیش پرستاران در بوشهر تجمع کردند که هنوز معوقاتشان را دریافت نکرده‌اند. شریفی مقدم می‌گوید: هر چقدر که مسئولان پرستاران و مشکلاتشان را نادیده گرفتند، مردم در این مدت، بیشترین حمایت را از آنها کردند. از هفته گذشته، پویشی با عنوان «سپاس» برای قدردانی از کادر درمان راه‌اندازی شد. قرار بر این شد تا افراد زیباترین جملات را برای قدردانی از این افراد بنویسند و برای سامانه این پویش بفرستند.

شریفی‌مقدم هم شیفت‌های شب بسیاری در کارنامه‌اش دارد. او می‌گوید: شیفت شب، بسیار طولانی و خسته‌کننده است و بر متابولیسم افراد تأثیر می‌گذارد.

منبع: روزنامه همشهری - زهرا جعفرزاده

کد خبر 573993

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار بهداشت و درمان

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha