وزیر بازرگانی 40 روز پیش و در حاشیه جلسه علنی مجلس اینگونه از واردات گندم در سالجاری خبر داد. میر کاظمی که برای چانه زنی بر سر اخذ مجوز واردات کالاهای اساسی قدم به پارلمان ایران گذاشته بود در نهایت توانست رضایت نمایندگان را در مجلس هشتم کسب کند. میرکاظمی در حالی توانست رضایت نمایندگان پارلمان کشور را کسب کند که مشاور وزیر بازرگانی در امور آرد و نان به تازگی اعلام کرده است که برای جبران کاهش تولید بر اثر خشکسالی ناگزیر به واردات 5 میلیون تنی گندم در سالجاری هستیم.
در همین راستا معاون وزیر بازرگانی از ورود اولین محمولههای گندم خریداری شده از کشورهای خارجی به میزان یک میلیون تن تا یک ماه آینده خبر داد و گفت: براساس برنامهریزیهای صورت گرفته، در ماههای آینده، ماهیانه یک میلیون تن گندم وارد کشور کشور خواهد شد. مجید پارسانیا در گفتگو با مهر درخصوص واردات گندم از سایر کشورها به ایران گفت: اعلام رقم واردات 5 میلیون تنی گندم از سوی وزیر بازرگانی یک پیشبینی محسوب میشود که به نظر میرسد واقع بینانه باشد.
تقویت ذخایر استراتژیک کشور
معاون وزیر بازرگانی افزود: بهمنظور تقویت ذخایر استراتژیک کشور به واردات گندم نیز مبادرت شده که ما این کار را از ابتدای سال در دستور کار خود قرار داده و نیاز گندم خود را خرید و برای حمل آن برنامهریزی کردهایم. وی تصریح کرد: بهطور طبیعی ایران در خرید گندم، خود را محدود به هیچ کشوری نمیداند، این درحالی است که هم اکنون که ایران در حال خرید گندم از دنیا است و وارد بازار خرید شده، بیشتر گندم در نیمکره شمالی در حال تولید و عرضه در بازار است که به تبع، ما نیز از این مبادی خریدهای خود را صورت میدهیم.
مدیرعامل شرکت مادرتخصصی بازرگانی دولتی ایران افزود: البته کشورهای اروپایی نیز یکی از بازارهای هدف ایران برای خرید گندم و واردات آن است؛ ولی اگر خریدهای ایران استمرار داشته باشد، قطعا به فصل عرضه گندم از سوی کشورهای نیمکره جنوبی نظیر استرالیا نیز نزدیک شده و میتوان از این کشورها خریدهایی را انجام داد.
پارسانیا گفت: محمولههای گندم خریداری شده از سوی ایران از کشورهای خارجی تا یک ماه آتی به میزان یک میلیون تن وارد کشور میشود؛ ضمن اینکه بهطور متوسط پیشبینی شده که طی ماههای آتی، ماهانه یک میلیون تن گندم وارد کشور شود.
وی اظهار داشت: ایران در سالجاری با پدیده خشکسالی با ابعاد وسیع مواجه است که البته تاکنون به این میزان در تاریخ ایران ثبت نشده، آثار این خشکسالی در بخشهای مختلف کشور نمودار شده و واکنشهای درخور نیز برای مقابله با اثرات آن پیشبینی شده است.
معاون وزیر بازرگانی با اشاره به تصویب لایحه خشکسالی در مجلس شورای اسلامی، خاطرنشان کرد: بارندگی در سالجاری نسبت به سنوات گذشته حدود 50 درصد کاهش یافته و به تبع آن نیز میزان خرید گندم توسط شرکت بازرگانی دولتی نیز کاهش یافته است.
خرید 6 میلیون تن گندم از کشاورزان
وی افزود: تاکنون حدود 2 میلیون و 600 هزارتن گندم مازاد نیاز کشاورزان داخلی خریداری شده که این رقم کاهش قابل توجهی را نسبت به سال گذشته نشان میدهد. دولت به محض دریافت اطلاعات حاکی از این کاهش در تولید، مصوباتی را در حوزههای مختلف از جمله گندم مورد نیاز برای نان مصرفی کشور داشته و ابلاغیههای لازم را نیز صورت داده است که به موجب آن لایحه خشکسالی به مجلس ارائه شد.
مدیرعامل شرکت مادرتخصصی بازرگانی دولتی ایران درخصوص پیشبینی تا آخر فصل خرید گندم گفت: اگر این نسبت بارندگی را معادل نسبت تولید گندم بدانیم، میتوان پیشبینی کرد که وزارت بازرگانی تا سقف 6 میلیون تن خرید داخلی گندم را در سالجاری داشته باشد.