جمعه ۲۱ مهر ۱۳۸۵ - ۱۸:۵۵
۰ نفر

گروه ادب و هنر- کامران محمدی: معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: یکی از رشته‌هایی که در دوره‌های مختلف از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مورد توجه کافی قرار نگرفته، ادبیات داستانی است.

 به همین منظور، ستاد برگزاری چهاردهمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی (24 آبان - 2آذر)‌ روزی را به عنوان ادبیات داستانی برای محقق شدن این هدف لحاظ کرده است.
محسن پرویز که در نشست ستاد ویژه فعالیت‌‌های هفته کتاب سخن می‌گفت، علاوه بر این، نکته دیگری نیز گفت که بیش از اعلام برنامه‌های مرسوم هفته کتاب، قابل توجه بود: متولی هفته کتاب، وزارت ارشاد نیست و باید همه نهادها در برگزاری آن مشارکت داده شوند.
ارشاد و ادبیات داستانی
توجه پرویز که خود از نویسندگان عرصه دفاع مقدس محسوب می‌شود به ادبیات داستانی، توجهی قابل توجه و نکته‌ای است که باید بیش از این‌ها به آن توجه می‌شد، چرا که همان طور که معاون فرهنگی گفته است، پیش از این در تمام دوره‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، به ادبیات داستانی چندان پرداخته نشده است که ندادن جایزه کتاب سال به این رشته، اوج این بی‌توجهی است.
 البته توجه مسئولان هشت سال‌پیش در برگزاری مراسم 20 سال ادبیات  داستانی ایرانی و توجه  صفارهرندی در نمایشگاه کتاب امسال که منجر به جایزه ویژه ادبیات داستانی برای پنج نویسنده منتخب دولت شد، نقاط طلایی این مسیرند.
اما این دو پرسش که چرا در گذشته به ادبیات داستانی بی‌مهری شده است و توجه به ادبیات داستانی، پس از این، به چه معنا و چگونه خواهد بود، پرسش‌هایی است که پاسخ گفتن منصفانه به آن‌ها، نیاز به بررسی موشکافانه‌تری دارد. معاون فرهنگی وزارت ارشاد هر دو این پرسش‌ها را بی‌پاسخ گذاشت.
آن چه در مراسم معرفی برگزیدگان 20 سال ادبیات داستانی ایران، سبب بروز شایعات مختلفی شد که نحوه انتخاب برگزیدگان را با تردید مواجه می‌ساخت، هشت سال بعد، یعنی در نمایشگاه کتاب امسال نیز، یک بار دیگر باعث بروز همان شایعات شد. اکنون سال‌هاست که معتبرترین تئوری درباره علت ندادن جایزه کتاب سال ادبیات، تئوری اختلاف در مسئولان و داوران است و البته شدیدتر از آن،‌اختلاف میان خود داوران است.
از سوی دیگر، مساله چگونگی این توجه،‌اگر چه بحث‌‌های بسیار متعددی را به میان می‌آورد، اما گذشته از تمام مباحث ریز و درشت، دست کم در دو مقوله،‌ قابل توجه‌تر است:
1 - همان طور که محسن پرویز گفته است، تاکنون به ادبیات داستانی توجه کافی نشده است، اما اگر این کم‌توجهی را حاصل تئوری اختلاف در مدیران و برگزیدگان بدانیم، شاید مهم‌ترین و نخستین انتظار این باشد که رویکرد گذشته وزارت ارشاد، تکرار نشود و نگاه به ادبیات داستانی، فارغ از رویکردهای جناحی و... باشد. بخصوص وزارت ارشاد که بر خلاف برخی مؤسسات خصوصی که جایزه‌های جناحی می‌دهند، در حکم پدر جامعه باید نگاههای فراگیر داشته باشد.
2 - همان طور که محسن پریروز گفته است، متولی هفته کتاب، تنها وزارت ارشاد نیست؛ بنابراین اگر قرار است روزی به نام ادبیات داستانی نامیده شود، مشارکت صاحبان اصلی‌اش یعنی داستان‌نویسان، نخستین و مهم‌ترین عنصر، برای اثبات این سخن معاون فرهنگی است.
اما باقی برنامه‌ها
محسن پرویز افزود:  معرفی صاحبان کتاب ایرانی در خارج از کشور از طرح‌های مهمی‌است که هفته کتاب نقطه آغازی برای آن به شمار می‌رود.
وی ضمن اشاره به نامگذاری روزهای هفته کتاب، به ادغام دو روز کتاب کودک و نوجوان و کتاب و دانش آموز برای امسال خبر داد و گفت:  مشارکت هر چه بیشتر نهادها و سازمان‌ها به هرچه بهتر برگزار شدن هفته کتاب کمک می‌کند و این نهادها می‌توانند طرح‌ها و پیشنهادهای خود را به ستاد برگزاری هفته کتاب اعلام کنند.همچنین معاون امور فرهنگی گفت:  معاونت امور فرهنگی در نظر دارد به مناسبت سال پیامبر اعظم در چهاردهمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی‌ایران به خرید کتاب‌های چاپ شده با موضوع پیامبر اعظم اقدام ‌کند.
وی ادامه داد:  این کار که توسط ستاد برگزاری پیگیری می‌شود به مناسبت سال پیامبر اعظم(ص) و ترویج سیره آن رسول گرامی‌انجام خواهد شد و ناشران می‌توانند یک نسخه از کتاب‌های چاپ شده با موضوع پیامبر اعظم (ص) را تا تاریخ هفتم آبان ماه جهت بررسی به دبیرخانه اداره کل امور کتاب و کتابخوانی هیأت خرید کتاب تحویل دهند.
کد خبر 5857

پر بیننده‌ترین اخبار ادبیات و کتاب

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز