به گزارش همشهریآنلاین به نقل از گاردین، جو بایدن روز سهشنبه پیش از انتشار گزارش محرمانه پرونده قتل جمال خاشقچی با کاخ پادشاهی عربستان سعودی تماس گرفت و با ملکسلمان ۸۵ ساله گفتوگو و رایزنی کرد. کارشناسان پیشبینی کرده بودند رئیس جمهوری آمریکا خلاف همتای پیشین خود درباره مسائل حقوق بشری در عربستان کوتاه نمیآید و به احتمال زیاد خواستار روشن شدن مواضع ریاض درباره دست داشتن محمد بنسلمان در نقشه قتل وحشیانه روزنامهنگار ناراضی میشود.
سفارت عربستان در واشنگتن روز گذشته با تایید گفتوگوی تلفنی بایدن با ملکسلمان، اعلام کرد «دو طرف درباره تقویت و گسترش روابط دوجانبه، فعالیتهای ایران در منطقه و راههای دستیابی به صلح در یمن» رایزنی کردهاند. مقامهای عربستان پیشتر هم خواهان حضور خود به عنوان یکی از طرفهای اصلی در مذاکرههای هستهای غرب با ایران شده بودند، هرچند کسی هنوز این خواسته و موضع ریاض را جدی نگرفته است.
رئیس جمهوری آمریکا در نخستین سخنان خود پس از ورود به کاخ سفید اعلام کرده بود دیگر از عربستان در جنگ یمن حمایت نمیکند و فرآیند فروش سلاح به ائتلاف درگیر در این جنگ را هم متوقف میکند. هرچند هنوز جزئیات بیشتر از ریز گفتوگوهای بایدن و ملکسلمان درباره ایران منتشر نشده، مقامهای ایرانی پیشتر تاکید کرده بودند درباره برجام و توافق هستهای گفتوگو و مذاکره نمیکنند و به این ترتیب، حضور عربستان در مذاکرههای احتمالی آینده اساسا منتفی است.
نقش و جایگاه بنسلمان در روابط ریاض و واشنگتن در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ بسیار چشمگیر و گسترده بود اما با آمدن بایدن، کاخ سفید اعلام کرد فقط شخص پادشاه را در عربستان میشناسد و جایگاهی برای ولیعهد، ملکسلمان، قائل نیست. اگر آمریکا بخواهد روابط خود را با ریاض بر اساس پرونده قتل جمال خاشقچی پیش ببرد و تنطیم کند، شاید بنسلمان ناچار شود دیر یا زود از قدرت کناره بگیرد و برای در امان ماندن از تحریمهای هدفمند واشنگتن به کاخهای خود در اروپا پناه ببرد.
در گزارش کوتاه کاخ سفید از گفتوگوی تلفنی جو بایدن و پادشاه عربستان سعودی هم فقط یک بار نام ایران آمده است؛ جایی که به تعهد ایالات متحده برای دفاع از خاک عربستان در برابر حملههای نیروهای نظامی تحت حمایت ایران اشاره شده است.
نظر شما