زمانی که برای دوخت لباسی دست به کار می‌شوید هزاران بار آن لباس را تصور می‌کنید. اگر نتیجه همه زحمات ما آن‌طور که باید دیده نشود، ممکن است دیگر به سراغ خیاطی نرویم و پارچه‌ای را که با همه ذوق و شوق خریده بودیم، کنار بگذاریم. پس حتما در تک‌تک مراحل دوخت باید نکاتی را به خاطر داشته باشید.

sewing

به گزارش همشهری‌آنلاین، اگر لباسی که می‌دوزیم آنطور که می‌خواهیم نشود و این موضوع تکرار شود، غالباً تمام اشتیاق و خلاقیت شما را در آغاز مسیر خیاطی از بین می‌برد. اما ما چنین چیزی را نمی‌خواهیم. در این مطلب مجموعه‌ای از نکات ساده اما مهم برای دوخت لباس را با شما مطرح کرده‌ایم. با به کار بردن دقیق این نکته‌ها درجه کیفیت دوخت خود را ارتقا دهید و یکی از تمیزترین لباس‌های خود را داشته باشید.

پارچه باکیفیت انتخاب کنید

نکته دوخت ۱:

انتخاب پارچه باکیفیت، پیش‌شرط اول ما برای دوخت یک لباس زیبا است. این نکته شاید ارتباط مستقیم با نکات خیاطی و دوخت نداشته باشد اما بر کیفیت لباس شما قطعا اثرگذار خواهد بود.

پارچه باکیفیت، گران است. در بعضی مواقع ممکن است محصول نهایی بسیار گران‌تر از آنچه در فروشگاه‌ها پیدا کرده‌اید باشد. اما اینکه خودتان دست به کار شدید بسیار لذت‌بخش است. برای صرفه‌جویی در هزینه بیش از آنچه نیاز دارید خریداری نکنید. 

با کمک الگوی خیاطی و دستورالعمل‌های کلی موجود میزان پارچه مورد نیاز برای لباس را تهیه کنید. 

 پارچه را قبل از دوخت بشویید

نکته دوخت ۲:

این نکته را فراموش نکنید، بیشتر پارچه‌ها هنگام شستشو جمع می‌شود و به اصطلاح آب می‌روند. اگر پارچه را قبل از دوخت نشویید، لباس دوخته شده شما بعد از استفاده در شست‌وشوی اول فرم کلی خود را از دست می‌دهد و کوچک می‌شود.

شست‌وشوی پارچه چیزی نیست جز شستن با دست و خشک شدن صحیح آن با توجه با ویژگی پارچه. به یاد داشته باشید قبل از آغاز برش همه چین و چروک‌ها را به خوبی اتو کنید.

۱۵ نکته کاربردی خیاطی برای دوخت لباسی بی‌نقص

بریدن پارچه را به درستی یاد بگیرید

نکته دوخت ۳:

برای برش پارچه از قیچی تیز و  باکیفیت استفاده کنید. برش یکی از مراحل سخت خیاطی است که به دقت فراوان نیاز دارد. تصور کنید اگر مجبور به انجام این کار با قیچی‌های بی‌کیفیت و کند باشید چقدر این مرحله سخت و مشقت‌بار خواهد شد. در واقع در این نکته ما به تاثیر کیفیت قیچی شما بر کیفیت برش، دوخت و لباس نهایی شما می‌پردازیم. برش‌های صاف و پیوسته دوخت باکیفیتی به ما می‌دهد.

  • برای مراقبت از قیچی خود باید این نکات را بدانید:

چیزی به جز پارچه با آن برش نزنید. برای مثال برش کاغذ با قیچی پارچه باعث کند شدن آن می‌شود.

مراقب باشید که از دست شما نیافتد. ضربه وارد شده باعث می‌شود در هنگام برش قیچی تاب بردارد.

در هنگام برش پارچه‌های ضخیم (زمستانی) لایه‌لایه برش بزنید و یک‌باره دو یا چند لایه را با هم نبرید. فشار وارد شده به قیچی باعث تاب‌خوردگی قیچی می‌شود. 

هنگام برش پارچه ضخیم با دو دست قیچی را مهار کنید تا فشار یکنواختی به آن وارد شود.

هنگام برش حتما پارچه را روی میز کار ثابت کنید و با اتو پارچه را پهن کنید. حتما دو سر ترکی پارچه را روی هم بگذارید و مطمئن شوید پارچه هم‌راستا است. تاب و کجی پارچه باعث می‌شود هنگام برش الگو کج قرار بگیرد و لباس به مرور زمان کج شود و تاب بردارد.

هنگام چیدمان الگو بر روی پارچه قسمت جلو لباس را با لبه صاف میز کار یا ترکی لباس چک کنید تا راستا لباس حفظ شود.

یک چرخ خیاطی خوب تهیه کنید

نکته دوخت ۴:

چرخ خیاطی شما یک ابزار فانتزی نیست که برای کار با آن زیبایی‌اش مهم باشد. چرخ خیاطی راسته و زیگ‌زاگ برای خیاطان تازه‌کار کافی است. در هنگام خرید چرخ خیاطی باید توانایی چرخ خود را بشناسید و بدانید که برای دوخت لباس‌های خاصی مثل شلوار لی و لباس‌های ضخیم زمستان به چرخ‌های حرفه‌ای نیاز دارید. چرخ خیاطی باید آنقدر قوی باشد که بتواند ساعت‌های کار طولانی دوخت را تحمل کند و در مدت‌زمان طولانی از کار نیفتد.

یکی از نکات مهم شناخت قسمت‌های داخلی چرخ خیاطی و قطعات آن است. زیرا اگر بخواهید مرتباً از آن استفاده کنید باید آشنایی کاملی با مهم‌ترین ابزار خیاطی خود داشته باشید. در ابتدا دوختن خط مستقیم با چرخ خیاطی را بیاموزید و همچنین با کوک‌های متنوع و ویژگی آن‌ها در چرخ خود آشنا شوید.

پس از هر مرحله دوخت درزها را با اتو به‌خوبی پرس کنید

نکته دوخت ۵:

پس از دوخت هر درز به کمک اتو گرم هر درز را اتو کنید. از سنگینی اتو استفاده کنید و درزها را فشار دهید. اتوکاری مرحله به مرحله درزها تاثیر زیادی بر روی ظاهر نهایی لباس شما خواهد گذاشت. این یک نکته به ظاهر ساده اما بسیار تاثیرگذار است. تنظیمات دمای اتو خود را بر اساس جنس پارچه خود انتخاب کنید و با فشار دست مناسب همه درزهای دوخته‌شده را مرحله به مرحله اتو کنید.

اتو سرد بعد از هر مرحله باعث می‌شود درزها کاملا باز و صاف شود. برای این کار یک جسم سنگین مانند یک سنگ یا یک اتوی خاموش دیگر را بعد از اتوی هر درز به صورت ثابت بر روی درز بگذارید.

۱۵ نکته کاربردی خیاطی برای دوخت لباسی بی‌نقص

از لایی با جنس مناسب لباس خود غافل نشوید

نکته دوخت ۶:

از لایی برای ایجاد استحکام پارچه و محکم ایستادن لباس استفاده می‌شود. از پارچه لایی معمولا در قسمت یقه، پشت جیب‌ها، دو طرف جلو لباس و… استفاده می‌شود.

لایی را در پشت پارچه اصلی خود به کمک اتو بچسبانید. مراقب باشید که اتو را روی پارچه نکشید، فقط اتو را روی پارچه قرار دهید و بردارید. کشیدن اتو بر روی لایی و پارچه باعث کشیده شدن و تاب برداشتن پارچه شما می‌شود. ما به شما پیشنهاد می‌دهیم برای جلوگیری از کشیده شدن و تاب برداشتن پارچه تکه بزرگی از پارچه را لایی بزنید سپس تکه‌های الگو را از آن ببرید. این‌گونه برش‌های شما سالم خواهد ماند.

در خرید لایی صرفه‌جویی نکنید، تا زمانی که خیاطی می‌کنید هر روز به آن نیاز دارید. (به هر حال مغازه‌ای که در آن خرید می‌کنید هرگز کمتر از ۱ متر نمی‌فروشد.)

مراقب چرخ خیاطی خود باشید

نکته دوخت ۷:

چرخ شما می‌تواند خیاطی را از هنری لذت‌بخش به شکنجه تبدیل کند. در استفاده از چرخ هوشیار باشید. مرتب چرخ را روغن‌کاری کنید و اجازه ندهید پرز و نخ در آن جمع شود. هر چند وقت یک‌بار چرخ خود را به تعمیرگاه ببرید و آن را سرویس کنید.

دوخت لباس را با الگو بیاموزید

نکته دوخت ۸:

الگوهای خیاطی را می‌توان خود آماده کنید و یا از خرازی‌ها تهیه کرد. آماده‌سازی الگوهای شخصی متناسب با اندام شما یا خرید الگوی خیاطی آماده که نکات ظریف طراحی در آن رعایت شده بسیار به شما کمک خواهد کرد.

برش پارچه بدون تهیه الگو اشتباه است. با کشیدن الگو شما تمام آنچه مد نظر دارید را بررسی و با دقت اعمال می‌کنید. در واقع به تمام جزئیات آن فکر می‌کنید و هنگام دوخت نیز کار آسان‌تری در پیش روی دارید.

۱۵ نکته کاربردی خیاطی برای دوخت لباسی بی‌نقص

ابزار خیاطی باکیفیت تهیه کنید

نکته دوخت ۹:

برای آغاز خیاطی شما به ابزار ضروری خیاطی مانند چرخ خیاطی، قیچی، سنجاق، گچ و کاغذ الگو نیاز دارید. اما اگر قصد انجام خیاطی به صورت جدی را دارید، برای بهبود کیفیت دوخت و سلامت جسمانی خود باید سایر وسایل و لوازم خیاطی را که کارتان را آسان می‌کنید نیز تهیه کنید. برای مثال میز برش مناسب، میز مناسب برای اتوکاری، مانکن با سایز مناسب و … .

مراحل دوخت لباس را از قبل مرور یا یادداشت کنید

نکته دوخت ۱۰:

با توجه به اینکه لباس‌های امروزه برش‌های متفاوت و خاصی را دارند، دوخت تمیز آن‌ها و شباهت طراحی ذهنی شما به نتیجه کار نیازمند به مرور مراحل دوخت لباس و یادداشت‌برداری از نکاتی است که در هر مرحله باید انجام بدهید. نکات مربوط به طراحی لباس، نکات مورد نظر در هنگام برش‌ لباس و مراحل و ترتیب دوخت قطعات لباس را اگر فکر شده پیش ببرید قطعا نتیجه مطلوبی را خواهید داشت.

همیشه بر روی درزهای منحنی لباس چرت‌های کوچک ایجاد کنید

نکته دوخت ۱۱:

برای اینکه درزها به خوبی فرم بگیرند، ایجاد این چرت‌ها یک ضرورت محسوب می‌شود. خصوصاً اگر درزهای منحنی باشند و فرم بدن را به صورت کامل نشان دهند. این چرت‌ها را ایجاد کنید، سپس به کمک اتو فرم درست لباس را ایجاد کنید. این برش‌های کوچک مانع کشیدگی لباس و بد فرم ایستادن درزها می‌شود.

یراق و تزئینات لباس باکیفیت و زیبا بخرید

نکته دوخت ۱۲:

یراق و تزئیناتی که روی لباس خود استفاده می‌کنید کیفیت نهایی لباس شمارا فریاد می‌زند. یک لباس با دوخت و پارچه مناسب با یک زیپ، دکمه و یراق ارزان‌قیمت خراب می‌شود. بنابراین در این مورد حتما بهترین‌ را برای لباس خود تهیه کنید.

۱۵ نکته کاربردی خیاطی برای دوخت لباسی بی‌نقص

لباس‌ها را قبل از سجاف آویزان کنید

نکته دوخت ۱۳:

برای اطمینان از اینکه پارچه ریزش خود را انجام داده و بعد از دوخت شاهد تاب‌خوردگی یا کشیدگی در لباس نباشیم، قبل از دوخت سجاف، لباس را چند ساعتی آویزان کنید. تاب لباس‌های تازه دوخته شده از این طریق از بین خواهد رفت. پس از دوخت لباس شاهد ریزش درست پارچه بر روی تن خواهید بود.

تکنیک‌های ظریف‌دوزی در خیاطی را دنبال کنید

نکته دوخت ۱۴:

تمیزدوزی لبه‌های پارچه، استفاده از بخیه‌های نامرئی و پس‌دوزی همه تکنیک‌هایی است که طراحان برای خلق کارهای نفیس خود استفاده می‌کنند. آن‌ها را بیاموزید و به کار ببرید.

استانداردهای نصب را در لباس رعایت کنید

نکته دوخت ۱۵:

برخی از استانداردهای لباس وجود دارد که باید اطمینان حاصل کنید که در لباس شما نیز رعایت شده است. حتما اطمینان حاصل کنید که از این نکات اطلاع دارید و از آن‌ها پیروی می‌کنید. این‌گونه به لباسی که دوخته‌اید افتخار خواهید کرد.

شما باید موارد زیر را در لباس نهایی خود بررسی کنید:

دکمه‌ها به راحتی، مرتب و بدون فشار بسته می‌شوند. 

نخ بخیه یا دوخت کاملا از ته بریده شده‌اند. 

دکمه‌ها و جا دکمه‌ها همه در فاصله مساوی از لبه قرار می‌گیرند. 

بخیه‌ها همه یکدست و صاف هستند. 

یقه‌ها به طور مرتب قرار می‌گیرند، در هر دو طرف برابر هستند، یقه زیرین به سمت یقه بالا نمی‌چرخد. 

گوشه‌ها به زیبایی مرتب شده‌اند و کاملا بیرون کشیده شده‌اند. 

قسمت جلوی لباس (Cf) در هر دو طرف بدنه به طور مساوی قرار گرفته و یکسان به نظر می‌رسد. 

پشت یقه بر روی خط گردن به طور مرتب و بدون هیچ برآمدگی در داخل لباس چرخانده شده است. 

لبه‌های پارچه به درستی و یک دست برگردانده شده است. 

نقش و نگارهای پارچه‌ای که انتخاب کرده‌اید به زیبایی بهم پیوسته است. 

دوخت سجاف بدون هیچ‌گونه برآمدگی و در فاصله مساوی از لبه لباس قرار دارد. 

وقتی کفش می‌پوشید، لبه شلوار به فاصله ۲ سانتی متر از زمین قرار می‌گیرد. 

سر آستین بالای دستان شما را لمس می‌کنند. 

طراحی و دوخت لباس با ارزش است. اما لباسی با دوخت نامناسب باعث دلسردی شما از نتیجه کار می‌شود. با رعایت این نکات لباسی می‌دوزید که به آن افتخار کنید.

منبع: مجله اینترنتی کمد

کد خبر 594072

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار مهارت‌های زندگی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha