در این بخش نگاهی به بازیگران به یادماندنی و فیلمهایشان داریم، فیلمهایی که پس از مرگ آنها به نمایش درآمدند و با استقبال عمومی مواجه شدند.
رادولف والنتینو
این هنرپیشه که یکی از ستارگان مسلم سینمای صامت به شمار میآمد بزرگترین موفقیت دوران حرفهایاش را با فیلم پسر شیخ داشت که دنبالهای بر فیلم شیخ (1921) به شمار میآمد. فیلم پسر شیخ در 9 جولای سال 1926 در لسآنجلس اکران افتتاحیه شد اما قهرمان 31 ساله آن در 15 آگوست در هتل امباسادور در نیویورک دچار حمله قلبی شد و با وجود اینکه بستری شد و تحت عمل جراحی قرارگرفت، 8 روز بعد درگذشت و در اکران عمومی فیلم در 5 سپتامبر حضور نداشت.
کلارک گیبل
پادشاه اسبق هالیوود یکی از بهترین بازیهایش را در فیلم ناجورها در نقش کابویی ارائه داد که زندگی شخصیاش از هم میپاشد. او آنقدر زنده نماند تا بازی خود را در این فیلم تماشا کند و البته ناجورها آخرین فیلم همبازیاش مریلین مونرو ستاره دیگر سینمای جهان هم محسوب میشد. گیبل در 16 نوامبر 1960 در حالیکه 59 سال بیشتر نداشت بر اثر چهارمین ایست قلبی درگذشت.
این اتفاق کمی پس از پایان فیلمبرداری رخ داد و در مورد دلیل این سکته قلبی شایعات فراوانی بر سر زبانها بود اما پزشکان در نهایت اعلام کردند که بازی در این فیلم که به قدرت بدنی بالایی نیاز داشت دلیل اصلی مرگ او بوده است چرا که در یکی از سکانسها قرار بود اسبها برای مسافتی شخصیت گیبل را روی زمین بکشند اما او حاضر نشد از بدلکار برای این صحنه استفاده شود و اصرار کرده بود تا خود او در این سکانس بازی کند.
ناتالی وود
این هنرپیشه43 ساله هنوز چند صحنه جزئی را برای بازی در فیلم علمی- تخیلیاش به نام توفان ذهن داشت که در نوامبر 1981 در ساحل کاتالونیا غرق شد. پس از آن با وجود به اتمام رسیدن فیلمبرداری بیش از 90 درصد فیلم، استودیو متروگلدوین مایر اعلام کرد که کار ناقص مانده و از شرکت بیمه تقاضای غرامت برای ناقص بودن کار کرد.اما داگلاس ترامبل کارگردان فیلم اظهار داشت که میتواند به کار ادامه دهد و باقی فیلم را از زوایایی فیلمبرداری کرد که میتوانست با استفاده از آن حضور ناتالی وود را با بهرهگیری از تصاویر گذشته جبران کند اما این فیلم پس از اکران در سال 1983 با نقدهای منفی روبهرو شد هر چند که ترامبل آن را به وود تقدیم کرده بود.
گلوریا فاستر
بازیگر آفریقایی- آمریکایی که با بازی در نقش اوراکل در فیلم ماتریکس در سال 1999 در بین طرفداران این فیلم جایگاه خوبی داشت، در سن 67 سالگی بر اثر بیماری دیابت درگذشت. این اتفاق در 29 سپتامبر 2001 رخ داد و او که در قسمت دوم فیلم ماتریکس نیز بازی کرده بود نتوانست شاهد اکران این فیلم باشد. در فیلم سوم ماتریکس تهیهکنندگان به ناچار مری آلیس را جایگزین او در نقش اوراکل کردند.
جان کازل
این هنرپیشه توانا که در دوران حضور کوتاه مدتش در سینما تنها در 5 فیلم حضور یافت، کارنامهای کاملا درخشان دارد و هر 5 فیلمی که او در آنها بازی کرده بود نامزد دریافت اسکار بهترین فیلم شدند. کازل از دنیای تئاتر به سینما آمده بود و در فیلمهای پدرخوانده، مکالمه، پدرخوانده 2، بعدازظهر سگی و شکارچی گوزن بازی کرد و بازیهای به یاد ماندنی در فیلمهای پدرخوانده در نقش فردو و بعدازظهر سگی در نقش دوست شخصیت الپاچینو در جریان سرقت و گروگانگیری در بانک از خود به جای گذاشت.
او در حالی که برای بیماری سرطان تحت درمان بود از سوی مایکل چیمینو کارگردان فیلم شکارچی گوزن برای بازی در این فیلم انتخاب شد. استودیو یونیورسال که نگران زنده ماندن این هنرپیشه تا پایان کار بود از تایید او سر باز زد اما در نهایت با پافشاری چیمینو ناچار به پذیرش او شد. کازل کمی پس از پایان فیلمبرداری در 12 مارس 1978 درگذشت ولی فیلم در ماه دسامبر اکران شد و اسکار بهترین فیلم را بهدست آورد.
الیور رید
برای پر کردن خلأ نبود رید در چند سکانس فیلم گلادیاتور - که در سال 2000 اسکار بهترین فیلم را به دست آورد -یک تیم از متخصصان جلوههای ویژه وارد عمل شدند تا او بتواند پس از مرگ همچنان در این فیلم حضور داشته باشد. این هنرپیشه 61ساله انگلیسی در 2 می1999 بر اثر سکته قلبی درگذشت و این در شرایطی بود که هنوز باید سکانسهایی با حضور او در کشور مالت فیلمبرداری میشد. برای این منظور تهیهکنندگان تصمیم گرفتند با صرف هزینهای 3 میلیون دلاری تنها 2 دقیقه از فیلم اولیور رید را به شکل دیجیتال خلق کنند و فیلم در زمان اکران در سال 2000 به او تقدیم شد.
آلیا
دو ماه قبل از مرگ گلوریا فاستر دستاندرکاران فیلم ماتریکس شاهد مرگ یکی دیگر از هنرپیشههای فیلم بودند. آلیا خوانندهای که تنها در آمریکا بیش از 32 میلیون نسخه از آلبومهایش به فروش رفته بود در سن 22 سالگی در 22 آگوست 2001 در سانحه سقوط هواپیما جان باخت. او قرار بود در قسمتهای دوم و سوم فیلم ماتریکس نقش زیرا را ایفا کند اما پس از مرگ او این نقش به جادا پینکت اسمیت همسر ویل اسمیت داده شد. آلیا در فیلمهای رومئو باید بمیرد و همچنین در ملکه نفرینشدگان ایفای نقش کرده بود. این فیلم که براساس رمانی از آن رایس ساخته شده بود در سال 2002 اکران شد و موفقیت زیادی در گیشه داشت.
اما در فهرست دیگر هنرپیشگانی جای دارند که بازیشان به قدری مورد پسند داوران آکادمی اسکار قرار گرفت که نام آنها در بین نامزدان اسکار جای گرفت.
ولی در بین این کاندیداهای فقید تنها پیتر فینچ بود که در سال 1976 اسکار بهترین بازیگر نقش دوم را برای فیلم شبکه به دست آورد. این اتفاق شاید امسال هم برای هیث لجر بهخاطر بازی در فیلم شوالیه سیاه رخ دهد. در ادامه نگاهی کوتاه به فهرست هنرپیشههایی داریم که نتوانستند در مراسم اسکار شرکت کنند چرا که دیگر حضور فیزیکی در این دنیا نداشتند!
جین ایگلز
فیلم: نامه (1929 )
ایگلز که سخت به هروئین معتاد بود به خاطر مصرف فراوان موادمخدر جان باخت و در مراسم اسکار آن سال جایزه را به مری پیکفورد که در فیلم کوکت بازی کرده بود واگذار کرد.
جیمز دین
فیلمها: شرق بهشت (1955) و غول(1956)
دین تنها هنرپیشهای است که پس از مرگ برای بازی در دو فیلم نامزد اسکار شد ولی هیچکدام از آن جوایز به او نرسید. دین که در سال 1955 در یک سانحه رانندگی جان خود را از دست داد در سال 1956 اسکار را به ارنست بورگناین – برای فیلم مارتی – و در سال پس از آن به یول براینز – برای فیلم پادشاه و من – واگذارکرد.
اسپنسر تریسی
فیلم: حدس بزن چه کسی برای شام میآید؟(1967)
تریسی که بر اثر حمله قلبی کمی پس از پایان فیلمبرداری درگذشت رقابت اسکار را به راد استایگر برای فیلم در گرمای شب واگذار کرد.
پیتر فینچ
فیلم: شبکه (1976)
فینچ که او هم بر اثر حمله قلبی درگذشت تنها هنرپیشهای است که جایزه اسکار را پس از مرگش به دست آورد.
رالف ریچاردسون
فیلم:گریت استوک و افسانه تارزان (1984)
ریچاردسون که بر اثر سکته قلبی جان باخت نتوانست در رقابت با هین انگور اسکار را به دست آورد و جایزه به این هنرپیشه برای فیلم کشتزارهای مرگ رسید.
ماسیمو ترویسی
فیلم:پستچی (1995)
پس از اینکه ترویسی بهخاطر سکته قلبی درگذشت در مراسم اسکار آن سال برای دو جایزه بهترین هنرپیشه و بهترین فیلمنامه اقتباسی نامزد اسکار شد، اما در هیچکدام نتوانست به موفقیتی دست یابد. نیکلاس کیج برای فیلم ترک کردن لاسوگاس و اما تامسون برای فیلمنامه اقتباسی حس و حساسیت اسکار را بهخود اختصاص دادند.
لسآنجس تایمز- یواسای تودی