شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۰۸:۰۶
۰ نفر

کاهش تمایل سرمایه‌گذاران برای خرید سهام موجب شده سهم ۸۵درصدی بازار سهام از کل معاملات بازار سرمایه به ۲۸درصد تنزل کند که در تاریخ بازار سرمایه بی‌سابقه است. به‌نظر می‌رسد کاهش انتظارات تورمی موجب شده صاحبان نقدینگی ریسک سرمایه‌گذاری در بازار سهام را نپذیرند و پول خود را صرف سرمایه‌گذاری در بازارهای کم‌ریسک‌تر کنند.

بورس

به گزارش همشهری‌آنلاین، حجم تقاضا برای خرید سهام در فروردین امسال نسبت به پارسال ۴۱درصد افت کرد و از ۸۵درصد کل معاملات بازار سرمایه به ۲۸درصد رسید، اما در مقابل برای نخستین بار در تاریخ بازار سرمایه ۵۶درصد از کل معاملات بازار سرمایه به معاملات اوراق بدهی اختصاص یافت و ارزش کل معاملات این اوراق دست‌کم ۲۱۰۰ درصد (بیش از ۲۱ برابر) رشد کرد.

آمارها نشان می‌دهد حجم معاملات سهام درفروردین امسال به‌طور چشمگیری کاهش یافته و در مقابل حجم معاملات اوراق بدهی، فارغ از این که چه‌کسی در حال خرید آن است، به‌شدت افزایش یافته است.

این ارقام نشان می‌دهد نقدینگی که پارسال در همین دوره صرف خرید سهام می‌شد، امسال به‌دلیل تغییر مولفه‌های اقتصادی، به سمت معاملات اوراق بدهی مهاجرت کرده است.

بخش عمده این اوراق بدهی را بانک‌ها و صندوق‌های سرمایه‌گذاری خریده‌اند، سرمایه‌گذاران خرد نیز تحت‌تأثیر تغییر رویکرد این سرمایه‌گذاران بزرگ، حجم سرمایه‌گذاری خود را در صندوق‌های سرمایه‌گذاری با درآمد ثابت افزایش داده‌اند، تحت‌تأثیر این رویداد جریان ورود نقدینگی به این صندوق‌ها افزایش یافته است.

افزایش سرمایه‌گذاری سهامداران خرد در یونیت‌های صندوق‌های سرمایه‌گذاری با درآمد ثابت، به‌معنای سرمایه‌گذاری غیرمستقیم سهامداران حقیقی و کوچک در اوراق بدهی است. موضوعی که چندی پیش مدیران فرابورس درباره آن آدرس غلط به فعالان بازار داده بودند.

به‌ نظر می‌رسد بخشی از دلایل این موضوع تغییر در رویکردهای اقتصادی به‌دلیل کاهش انتظارات تورمی و رکود در بازارهای موازی است که موجب شده تمایل برای خرید اوراق بدهی یا خرید واحدهای صندوق‌های با درآمد ثابت که بخش عمده منابعشان در اوراق بدهی سرمایه‌گذاری شده، افزایش یابد.

با این حال صندوق‌های سرمایه‌گذاری با درآمد ثابت از اسفند پارسال مکلف شدند دست‌کم ۱۵درصد از منابع مالی موجود در سبدشان را در سهام سرمایه‌گذاری کنند.

افت ۴۱درصدی تمایل مردم برای خرید سهام 

در فروردین‌ماه پارسال جمعا ۱۳۹ هزار میلیارد تومان سهام در بورس تهران و فرابورس دادوستد شده بود اما این میزان امسال به ۸۱ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان رسید. این آمار نشان می‌دهد تقاضا برای خرید سهام تا ۴۱درصد افت کرده و موجب شده ارزش معاملات بازار سهام ۵۷ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان کاهش یابد.

کاهش تمایل سرمایه‌گذاران برای خرید سهام موجب شده سهم ۸۵درصدی بازار سهام از کل معاملات بازار سرمایه به ۲۸درصد تنزل کند که در تاریخ بازار سرمایه بی‌سابقه است.

به‌نظر می‌رسد کاهش انتظارات تورمی موجب شده صاحبان نقدینگی ریسک سرمایه‌گذاری در بازار سهام را نپذیرند و پول خود را صرف سرمایه‌گذاری در بازارهای کم‌ریسک‌تر کنند. از ابتدای امسال تاکنون به‌دلیل تداوم روند نزولی شاخص بورس ۵ هزار میلیارد تومان نقدینگی از بازار سهام خارج شده است.

رشد ۲۱۰۰درصد معاملات اوراق بدهی

گزارش همشهری حاکی است: همزمان با کاهش شدید تقاضا برای خرید سهام تقاضا برای خرید اوراق بدهی در بازار سرمایه به‌طور بی‌سابقه‌ای افزایش یافته است. طبق آمار موجود ارزش کل معاملات اوراق بدهی در فروردین امسال در مقایسه با پارسال ۲۱۱۹درصد افزایش یافته است.

در فروردین پارسال جمع کل معاملات اوراق بدهی در بورس تهران و فرابورس معادل ۷ هزار و ۲۵۰ میلیارد تومان بود اما امسال ارزش کل این معاملات با ۱۵۳ هزار و ۶۰۲ میلیارد تومان رشد به ۱۶۱ هزار میلیارد تومان رسیده است. حجم معاملات این اوراق فقط در فرابورس ۳۵۸۴درصد رشد کرده است.

همچنین تحت‌تأثیر رشد معاملات اوراق بدهی برای نخستین بار در تاریخ بازار سرمایه، ۵۶درصد از کل معاملات بازار سرمایه به معاملات اوراق بدهی اختصاص یافت. پیش از این در هیچ دوره‌ای، سهم معاملات سهام از کل معاملات بازار سرمایه، به کمتر از ۷۵درصد نرسیده بود.

این ارقام تأیید می‌کنند سرمایه‌گذاران، به‌دلیل تغییر در مؤلفه‌های اقتصادی، سبک سرمایه‌گذاری خود را به سمت سرمایه‌گذاری‌های کم‌ریسک‌تر تغییر داده‌اند.

برخی تحلیل‌گران برآورد می‌کنند به‌دلیل کاهش انتظارات تورمی به‌ویژه از آبان پارسال بخشی از نقدینگی راهی سپرده‌های مدت‌دار بانکی شده، با این حال به‌دلیل غیرشفاف بودن آمارهای اقتصادی، اطلاعات دقیقی در این‌باره وجود ندارد اما به‌نظر می‌رسد با توجه به نرخ بهره منفی و تعیین نرخ ۱۶ تا ۱۸درصدی در شورای پول و اعتبار برای سپرده‌های مدت‌دار، اوراق بدهی جذابیت بیشتری برای سرمایه‌گذاران داشته است.
 

صندوق‌های قابل معامله

در فروردین امسال جمعا ۲۹۰ هزار میلیارد تومان انواع محصولات ازجمله سهام، اوراق بدهی، کالا، اوراق مشتقه و یونیت‌های صندوق‌های سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه داد و ستد شده که از این مقدار ۷درصد به صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله اختصاص داشته است.

سهم این صندوق‌ها از کل معاملات بازار سرمایه در فروردین پارسال ۵درصد بود که نشان می‌دهد سرمایه‌گذاران امسال نسبت به پارسال به خرید واحدهای این صندوق‌ها تمایل بیشتری داشته اند؛ چنان که ارزش معاملات صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله در بوس ۱۴۳درصد رشد کرده و به ۲۰ هزار و ۶۰۰ میلیاردتومان رسیده است.

هم‌اکنون واحدهای این صندوق‌ها در بورس‌های تهران، فرابورس و بورس کالا دادوستد می‌شود و هرکدام از این صندوق‌ها ازجمله صندوق‌های سرمایه‌گذاری در طلا طرفداران خود را دارد.

دادو ستد کالا

آمارها نشان می‌دهد ارزش کل کالاهایی که در فروردین امسال در بورس کالا دادوستد شده است در مقایسه با فروردین سال قبل ۲۹۱درصد رشد کرده و از ۶ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان به ۲۵ هزار میلیارد تومان رسیده است.

در فروردین امسال ۹درصد از کل معاملات بازار سرمایه به معاملات محصولات فلزی و معدنی، پتروشیمی و فرآورده‌های نفتی اختصاص داشته است که این میزان پارسال معادل ۴درصد از کل معاملات بازار سرمایه بود.

آمارها نشان می‌دهد در فروردین امسال ۱۲ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان محصولات صنعتی و معدنی در بورس کالا دادوستد شده که این میزان در مقایسه با پارسال ۳۵۸درصد رشد نشان می‌دهد.

ارزش کل معاملات محصولات پتروشیمی هم در فروردین امسال ۲۵۰درصد رشد کرده و به ۷ هزار میلیارد تومان رسیده، پارسال جمع معاملات محصولات پتروشیمی ۲ هزار میلیارد تومان بود.

ارزش فرآورده‌های نفتی مبادله شده در بورس کالا هم در فروردین امسال در مقایسه با پارسال ۲۰۰درصد رشد کرده و به ۵ هزار و ۱۵۰ میلیارد تومان رسیده است. 

سهام چگونه از سکه افتاد

کد خبر 596946

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 11
  • نظرات در صف انتشار: 9
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • امیر IR ۰۸:۱۵ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۴
    26 2
    هیچ وقت دیگه به بازار سهام برنمیگردم. شما اعتماد مردم رو نابود کردید
    • IR ۱۰:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۴
      20 0
      دولت از جیب مردم برداشت تا مملکت رو اداره کنه
    • IR ۱۰:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۴
      12 8
      جات خالیه داداش برگرد
  • غلامحسین محمد نژاد IR ۰۸:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۴
    10 0
    خرید اوراق بدهی از سوی بانک ها عملا تکلیف شده است و اونا نمی تونن نخرند ؛ پر واضح است با برنامه ای که برای بورس چیده شد و پول مردم به برخی حقوقی ها و نیز خواص منتقل شد عملا در شرایط حاضر دیگر حقیقی خرد سراغ خرید سهام نرفته و نخواهد رفت . متاسفانه منفعت طلبی برخی ها که خود دولت نیز به نوعی دست اندر کار بود به کشور و حاکمیت لطمه ای زد که عملا غیر قابل جبران می باشد .
  • IR ۱۰:۲۵ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۴
    18 0
    من دسترنج کارمندیم رو گذاشتم تو بورس. درآمدی که به خاطرش مالیات داده بودم و تنها امیدم این بود که پول حلالم تو این مملکت به یه دردی بخوره و سود کنه اما همه امیدم رو ناامید کردید خدا جوابتونو بده
    • IR ۱۰:۲۹ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۴
      7 10
      این که به شما و امثال شما ظلم شد شکی نیست اما بورس هم قلق هایی داره که باید بلد باشید نمی شه بی گدار به آب بزنید فقط به امید سود بیشتر ایشالله سرمایه ت برگرده داداش اما بدون بورس بازی کار هر کسی نیس
    • غلامحسین محمد نژاد IR ۱۲:۰۰ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۴
      15 1
      دوست عزیز اولا کسی بی گدار به آب نزده است و حسب توصیه مسئولین و دولت مردم عمل کرده اند . در ثانی در بازاری که نزدیک یک ساله همه نمادها تقریبا یکدست حدود 70 درصد ریزش داشته اند اصلا بحث با گدار بی گدار مطرح نیست ؛ این بازار وارن بافت را نیز ورشکست می کند . واقعیت امر هم توصیه های صورت گرفته از سوی مسئولین درست بود و هم اقدام مردم در راستای اجرایی کردن توصیه ها ولیکن متاسفانه مثل بسیاری از کارهای دیگر در کشور باب مفسده و رانت خواری در بورس نیز باز شد و باعث شد به جای تزریق نقدینگی موجود نزد مردم به زیر ساختار های تولیدی و اساسی کشور این پول ها از جیب یک سری خواص سر در آورد که الان معلوم نیست خارج از کشور است کجاست و نکته مهم اینکه الان مسئولین محترم نظام نیز دیگر کاری از دستشان بر نمی آید که این نیز جای بسی تاسف است .
  • IR ۱۰:۳۱ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۴
    12 1
    همون بلایی که با بورس سر مردم آوردن الان میخوان با بیت کوین سر مردم بیارن
  • IR ۱۰:۳۴ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۴
    10 4
    حالا دم انتخابات باز بورس سبز می شه چار روز بعد با کله سقوط میکنه
  • IR ۱۰:۳۸ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۴
    13 0
    دولت اگه به فکر مردم بود سود بانکی رو بالا میبرد نه این که بیاد بورس رو یه مدت رونق بده تا پولای مردم رو از چنگشون بکشه بیرون آدم دیدم که پراید زیر پاشو فروخته به امید این که سر سال ماشین خارجی بگیره الان نشسته کاسه چه کنم دست گرفته و تو سر خودش می زنه
    • IR ۱۰:۳۹ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۴
      9 8
      چقدر خود دولت و کارشناس ها گفتن بورس برای طولانی مدته نرید فرش زیر پا و ماشین حونه بفروشید برای بورس کسی گوش نکرد