«رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، در جلسه امروز (دوشنبه) شورای حکام، ادعاها درباره مسائل پادمانی مرتبط با برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران را تکرار کرد.

رافائل گروسی

به گزارش همشهری‌آنلاین به نقل از فرارو، رافائل گروسی طی اظهاراتی در آغاز جلسه امروز گفت: «نبود پیشرفت برای شفاف‌سازی درخصوص سوالات آژانس حول صحت و کامل‌بودن اعلامیه‌های پادمانی ایران، بر توانایی آژانس اتمی برای مطمئن‌شدن از ذات صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران، تأثیر جدی می‌گذارد».
وی همچنین ادعا کرد جلسات گفتگو با ایران احتمالا نتیجه مثبتی نداشته باشد.

وبگاه اطلاع‌رسانی آژانس اتمی ساعتی بعد، مشروح بیانیه مقدماتی گروسی در جلسه شورای حکام را منتشر کرد که بخش مربوط به ایران به شرح ذیل است:

«گزارش من درباره راستی‌آزمایی و نظارت در جمهوری اسلامی ایران در راستای قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل، فعالیت‌های مرتبط آژانس در چند ماه قبل را پوشش داد.

تا تاریخ ۲۳ فوریه ۲۰۲۱، آژانس بر اجرای تعهدات مرتبط هسته‌ای ایران ذیل برجام را راستی‌آزمایی و نظارت کرد. با این حال، از تاریخ ۲۳ فوریه، آن‌چنان که در گزارش من نیز تصریح شده، فعالیت‌های راستی‌آزمایی و نظارتی آژانس در نتیجه تصمیم ایران برای توقف اجرای تعهدات مرتبط هسته‌ای ذیل برجام، از جمله پروتکل الحاقی، تحت تأثیر قرار گرفته است. ماه قبل، من و [علی اکبر]صالحی (رئیس سازمان انرژی اتمی ایران) به توافقی رسیدیم که آژانس بتواند آگاهی لازم [بر فعالیت‌های هسته‌ای ایران]را تا ۲۴ ژوئن ۲۰۲۱ حفظ کند. من به‌شکل مناسب، به ارائه گزارش ادامه خواهم داد.

شما همچنین گزارش من با عنوان توافق پادمانی ان‌پی‌تی با جمهوری اسلامی ایران را دریافت کردید که اقدامات آژانس برای شفاف‌سازی سوالات مرتبط با صحت و کمال اعلامیه‌های ایران ذیل توافق پادمانی و پروتکل الحاقی را تشریح می‌کرد. گزارش من یافته‌های آژانس در ارتباط با ۴ مکان اعلام‌نشده در ایران و پاسخ‌های ایران به درخواست‌های آژانس برای شفاف‌سازی را نشان داد.

 از زمان گزارش قبلی من، ایران هیچ اطلاعات جدیدی در رابطه با یکی از مکان‌ها ارائه نداده، به هیچکدام از سوالات آژانس پاسخ نداده و اطلاعاتی درباره دو مکان دیگر ارائه نکرده، و البته یک بیانیه مکتوب درباره مکان چهارم آنهم بدون مستندات ارسال کرده است. وجود ذرات متعدد اورانیوم با منشأ انسانی در سه مکان در ایران که به آژانس اعلام نشده بود، همچنین وجود ذرات تغییریافته ایزوتوپی در یکی از این مکان‌ها، نشانه واضحی است از اینکه مواد اتمی یا تجهیزات هسته‌ای آلوده به مواد اتمی در این مکان‌ها وجود داشته است.

بعد از چندین ماه، ایران هنوز هم توضیحات لازم برای وجود ذرات مواد اتمی در یکی از این سه مکان را که آژانس به آن‌ها دسترسی تکمیلی داشت، ارائه نکرده است. در نبود چنین توضیحی از سوی ایران، عمیقاََ نگران هستم که مواد اتمی در یکی از سه مکان اعلام‌نشده در ایران وجود داشته و مکان‌های کنونی آن مواد اتمی اکنون برای آژانس نامعلوم است. ایران همچنین سوالات درباره مکان اعلام‌نشده دیگر را پاسخ نداده و مکان فعلی اورانیوم طبیعی به شکل دیسک فلزی را شفاف‌سازی نکرده است.

من نگران این هستم که مباحثات فنی بین آژانس و ایران تاکنون نتایج مورد نظر را نداشته و به تبع آن، پیشرفتی در شفاف‌سازی این مسائل پادمانی حاصل نشده است. نبود پیشرفت برای شفاف‌سازی درخصوص سوالات آژانس حول صحت و کامل‌بودن اعلامیه‌های پادمانی ایران، بر توانایی آژانس اتمی برای مطمئن‌شدن از ذات صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران، تأثیر جدی می‌گذارد».

جلسه ماه ژوئن شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ساعتی پیش در وین آغاز شد و مدیرکل آژانس بیانیه مقدماتی این جلسه را قرائت کرد. (جزئیات بیشتر)

شبکه «بی بی سی» نیز در این خصوص گزارش کرد که شورای حکام جلسه فصلی مفصل خود که از امروز (دوشنبه) تا روز جمعه (۲۱ خردادماه) ادامه دارد و برنامه هسته‌ای ایران، یکی از دستورکارهای آن است، آغاز کرد.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هفته گذشته (۱۰ خردادماه)، دو گزارش فصلی خود را برای ارائه به نشست این هفته شورای حکام آژانس منتشر کرد که یکی از آن گزارش‌ها مربوط به راستی آزمایی اجرای برجام در ایران می‌شد و گزارش دیگر نیز درباره چند موضوع باقیمانده پادمانی که مورد اختلاف ایران و آژانس بود.

جلسه امروز شورای حکام پشت درهای بسته برگزار می‌شود و آن طور که در برخی گزارش‌ها آمده است، برخی از ۳۵ عضو این شورا به واسطه شیوع بیماری کرونا، از طریق ویدئوکنفرانس در نشست این هفته حاضر هستند.

نشست شورای حکام در حالی آغاز شده است که منابع خبری به رویترز اعلام کرده‌اند که انگلیس، فرانسه، آلمان و ایالات متحده آمریکا به دنبال صدور قطعنامه علیه ایران در نشست هفته آینده شورای حکام آژانس اتمی نیستند.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارش جدید فصلی خود درباره اجرای توافق هسته‌ای ایران مدعی شده بود که این گفتگوها نتیجه‌بخش نبوده و ایران از ارائه توضیحات لازم درباره ذرات اورانیوم کشف‌شده در چند سایت این کشور خودداری کرده است. این گزارش، روز ۳۱ مه (۱۰ خردادماه) در اختیار اعضای شورای حکام قرار گرفت.

کد خبر 606002

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار سیاست‌خارجی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha