خداحافظ پنچری!
چند سال پیش مهندس های یکی از کارخانههای لاستیکسازی فرانسه به این فکر افتاده بودند که لاستیکی بسیار محکم بسازند، لاستیکی که داخل آن از هوا پر نشده باشد و هیچوقت و در هیچ شرایطی هم پنچر نشود. این فکر میتوانست انقلابی بزرگ در صنعت لاستیکسازی برپا کند و همین اتفاق هم افتاد.
این مهندس ها لاستیکی را اختراع کردهاند که از ورقههای کوچکی از رشتههای شیشهای درست شده است. این لاستیک، که میشود در اتومبیل و موتور از آن استفاده کرد، هیچوقت نمیترکد و برای همین هم امنیت رانندگی را خیلی بیشتر میکند. هنوز معلوم نیست که این لاستیک ها چه زمانی به بازار عرضه می شوند.
«سرنا»، ماه کوچولوی سرخ آسمان
نام «سرنا» را شنیدهای؟ سرنا جرمی آسمانی است در منظومه شمسی، با قطری حدود هزار و هشتصد کیلومتر. فاصله سرنا (که یک قمر کوچک است و سیاره به حساب نمیآید) با خورشید حدود 13میلیارد کیلومتر است. رنگ آن مثل سیاره مریخ سرخ است و نام آن هم از نام یکی از الهههای اسطورهای مردم قطب شمال برداشته شده است؛ الهه ای که به اعتقاد آنها در عمق یخزده اقیانوس منجمد شمالی زندگی میکند. زمانی که سرنا کشف شد، دورترین جرم آسمانی منظومه شمسی از خورشید به شمار میآمد، اما بعد از آن «اریس» کشف شد که نسبت به سرنا از خورشید دورتر است.
از سال1930 تا زمانی که سرنا کشف شد، بزرگترین اجرام آسمانی کشف شده منظومه شمسی، به ترتیب پلوتون و بعد سرنا بودند، اما بعد از آن جرم های دیگری هم کشف شدند که از سرنا بزرگتر بودند.
جزیره اسرار آمیز
حتماً نام «آتلانتیس» را شنیدهای؛ جزیرهای افسانهای که 9500 سال پیش از میلاد مسیح وجود داشته و بعد زیر آب رفته. از روی این افسانه فیلمهای زیادی ساخته شده، از جمله انیمیشنی به نام «آتلانتیس، امپراتوری گمشده» که شرکت والت دیسنی آن را سال 2001 به نمایش درآورد.
افسانه آتلانتیس خیلی قدیمی است و برای اولین بار در کتاب «گفتوگوها» نوشته افلاطون، فیلسوف مشهور و بزرگ یونان باستان، آمده است. در این کتاب آمده که آتلانتیس بر شانههای هرکول سوار بوده و مرکز مهم نیروی دریایی اروپا و آفریقا به حساب میآمده، اما زمانی که در حمله به شهر آتن شکست خورده، در عرض یک شب و یک روز به زیر آب رفته است.
با وجود این که به نظر میرسد افلاطون این افسانه آتلانتیس را خلق کرده تا نظریههای سیاسیاش را بیان کند، اما خیلی از پژوهشگران هنوز فکر میکنند ممکن است افلاطون این افسانه را با الهام از سنتها و افسانههای قدیمیتر نوشته باشد، بعضیها هم فکر میکنند آتلانتیس اصلاً افسانه نبوده و واقعیت داشته است.
ابتدایی ولی شگفت انگیز!
شاید به نظر تو که با مدرنترین رایانههای امروزی کار میکنی، ماشینحساب وسیلهای ابتدایی و پیشپا افتاده باشد، اما دهه 60 قرن بیستم، زمانی که اولین ماشین حسابهای الکترونیک اختراع شد، همسن و سالهای تو از خوشحالی بال در آورده بودند، هر چند اولین ماشینحسابهای الکترونیک حدود 16 کیلوگرم وزن داشتند و قیمتشان هم آنقدر زیاد بود که کمتر کسی میتوانست یک ماشینحساب شخصی داشته باشد.
ماشینحسابهای الکترونیک هم مثل همه پدیدههای فناوری امروزی، خیلی سریع پیشرفت کردند و چیزی از اختراعشان نگذشته بود که ماشین حسابهای جیبی به بازار آمدند. این ماشینحسابهای کوچک قیمتهای مناسبتری داشتند و عده بیشتری میتوانستند آنها را بخرند.