به گزارش همشهریآنلاین به نقل از ایسنا، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در بخشی از یک گفتوگو با استفانی لیختنشتاین خبرنگار آزاد مستقر در وین در پاسخ به این سوال که آیا فکر میکند تفاهمنامه آژانس با ایران برای تداوم بازرسیهای آژانس از تاسیسات ایران پس از ۲۴ ژوئن باز هم تمدید خواهد شد یا نه، گفت: من هنوز منتظر این هستم که ایران به من جواب بدهد. هنوز هم پیگیر ایران هستم و به آنها میگویم ما باید نشستی داشته باشیم، مجازی یا حضوری و مذاکره کنیم.
همانطور که در کنفرانس خبری آخرم گفتم، حفظ این وضع که وضعی موقت است یا تمدید آن دارد سختتر و سختتر میشود. آیا قرار است به توافق موقت ادامه دهیم یا نه؟ آیا ۲۴ ژوئن پایان آن است؟ چون اگر این طور باشد، چند کار هست که باید انجام دهیم، از پاک کردن اطلاعات (ثبت شده در دوربینهای داخل تاسیسات ایران) شروع میشود. این کار باید به طرز درستی با حضور ما انجام شود، چون تجهیزات ما است.
گروسی در ادامه در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر این که آیا نمیخواهد اطلاعات ثبت شده در دوربینها پاک شوند، توضیح داد: معلوم است که نه. اما همین طور نمیخواهم تا ابد به این روش ادامه دهیم.
او همچنین درباره این که با توجه به آخرین گزارشش از وضعیت تاسیسات ایران، دسترسی آژانس به تاسیسات ایران با وجود این تفاهم نامه موقت هم محدود است، تشریح کرد: بله خیلی محدود است. به همین دلیل است که در گزارش آخرم جدولی را گنجانده بودم تا چیزهایی را نشان بدهم که بازرسان ما نمیبینند. عموم مردم باید این موضوع را بدانند. خلاصه منظورم این است که در حال حاضر، دیگر نباید بیشتر از این محدود شویم، در عین حال هم این توافق موقت راهکار پایداری نیست. این توافق نمیتواند به عنوان جایگزین یک رویکرد صحیح راستی آزمایی نسبت به برنامه هستهای ایران در نظر گرفته شود.
مدیر کل آژانس در پاسخ به این که آیا صحت دارد توافق قبلی درباره مشخص کردن جزئیات بازرسیهایی که آژانس میتواند انجام بدهد، دفعه آخر تمدید توافق میان ایران و آژانس تمدید نشده است، بیان کرد: ضمیمه فنی توافق هنوز هم به کار بسته میشود. همکاران ایرانی ما به خاطر ملاحاظات سیاسی نمیخواستند وارد تشریفات تمدید یک توافق شوند.
گروسی در پاسخ به این سوال که آیا با توجه به انتخابات ریاست جمهوری ایران، انتظار دارد که تعاملات آژانس با ایران تغییر کند، گفت: ایران یک کشور مستقل است، اما از دیدگاه من، هیچ مزیتی در سخت گیری در روابط با آژانس یا دنبال کردن سیاست تقابل با آژانس برایشان وجود ندارد.
این فقط در هر سطحی برای ایران مشکل ایجاد خواهد کرد و به نفعشان نیست. من پذیرای همکاری با رئیس جمهور بعدی ایران و شنیدن نظرات ایران هستم. میخواهم در اسرع وقت با رئیس جمهور جدید بنشینیم اعتمادسازی کنیم و یک ارتباط را شکل دهیم. چون مسیری طولانی را باهم طی خواهیم کرد.
او درباره این که در گزارش آخرش راجع به مسائل پادمانی از جمله پیدا شدن ذرات مواد هستهای در چند محل در ایران و عدم ارائه توضیحان از سوی ایران در این باره، ابراز نگرانی کرده بود و چرا وجود این آثار مواد هستهای نگرانکننده است، توضیح داد: برخی میگویند این یک حساسیت بیش از حد و موضوعی کم اهمیت و قدیمی است.
اگر این طور است و چیزی پشتش نیست، لطفا بگذارید نگاهی به آن بیاندازیم و شفافسازی کنیم. چون چطور میشود مبنای برجام را داشته باشید که هنوز فعال است، آن هم بر اسای اعتماد دو جانبه، وقتی احساس میکنید که چیزهای دیگری در حال رخ دادن هستند که از آن خبر ندارید. اما رویکرد من عمل گرایانه است. بیایید شفافسازی کنیم. اگر چیزی پشت این موضوع نیست، پس مشکلی هم نیست و اعتماد به نفس و اعتماد ایران فقط بالا خواهد رفت.
گروسی همچنین در پاسخ به این سوال که اگر ایران تا ماه سپتامبر که نشست بعدی شورای حکام است، پاسخی درباره این تحقیق ندهد، چه اتفاقی خواهد افتاد، گفت: امیدوارم از الان تا آن موقع پیشرفتی واقعی کنیم. اگر این طور نشود، گزارشهای من به شورای حکام بسیار شفاف هستند و این موضوع را به وضوح توضیح خواهم داد. اما امیدوارم در آن وضعیت قرار نگیریم.
او درباره این که آیا برنامهای برای مذاکرت با ایران در زمینه این مسئله در ۲۱ ژوئن وجود دارد یا نه، گفت: کمی سردرگم هستم، چون ایران میخواست حدود ۲۱ ژوئن دیدار کنیم اما دیگر پیگیر نشدند. ما را به یک گردهمایی دعوت کردند اما ظاهرا چنین چیزی در کار نیست. شاید یادشان بیاید که دعوت به نشست و مذاکره کردند. اما فقط مشارکت کافی نیست. باید این روند را جدی گرفت.
مدیر کل آژانس درباره این که نقش او و آژانس در مذاکرات احیای توافق هستهای در وین چیست و انتظار دارد توافق حاصل از این مذاکرات چگونه باشد تا آژانس بتواند نقشش را به عنوان ناظر و بازرس انجام دهد، توضیح داد: ما عضو مذاکرات نیستیم. سعی میکنیم از طریق رایزنی با مذاکره کنندگان از روند مذاکرت حمایت کنیم. ما کمک میکنیم ببینند اموری که بر سرشان مذاکره میکنند از نظر بررسی واقعیت و راستی آزمایی چگونه هستند.
گروسی در آخر در پاسخ به این سوال که آیا میداند سانحه اخیر رخ داده در تاسیسات هستهای نطنز چه تاثیری روی آن گذاشته است، گفت: بله تاثیر داشته است. گزارش آخرم به نوعی این موضوع را نشان میدهد. ارزیابی خسارت طبعا به سرویسهای امنیتی ایران ربط دارد. اما یکی از معیارهایی که میتوان آن را در نظر گرفت، سرعت افزایش ظرفیت تولید است. این موضوع، موضوعی جدی بوده است و در فعالیت آن جا مشهود است. اما همچنین شاهد فعالیتهای زیادی از جمله جا به جایی سانتریفیوژها هستیم، بنابراین فعالیت ادامه یافته است.
نظر شما