مجموع نظرات: ۱۴
شنبه ۵ تیر ۱۴۰۰ - ۰۶:۵۶
۰ نفر

رانندگان و مالکان اتوبوس‌های بین‌شهری، کمبود قطعات اصلی، بی‌کیفیتی قطعات جایگزین چینی و ترکیه‌ای و همچنین فرمالیته شدن قوانین و قواعد حوزه حمل‌ و نقل مسافر را به‌ عنوان مقصران پشت پرده تصادف اتوبوس‌ها معرفی می‌کنند.

تصادف

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از روزنامه همشهری، از عصر دوم تیر تا صبح روز بعد، بر اثر ۲ حادثه دلخراش تصادف برای ۲ دستگاه اتوبوس مسافری بین‌شهری، ۷ جوان کشته شدند؛ ۲ خبرنگار محیط‌زیست و ۵ سرباز وطن. در روزها و ماه‌های آینده گزارش کارشناسی این حوادث تنظیم می‌شود و عوامل و مقصران احتمالی آن مشخص خواهند شد؛ اما به گواهی تجربه و فعالان صنعت حمل‌ونقل، بازهم به دلایلی که فراتر از اختیار عوامل و مقصران احتمالی است، راه بر تکرار خطر بسته نمی‌شود.

به‌دنبال وقوع ۲ حادثه مرگبار برای ناوگان اتوبوس مسافری بین‌شهری، کسی برای این ۲ واقعه جانسوز عذرخواهی نکرد؛ زیرا طبق مقررات و آیین‌نامه‌ها، همه مدعی بودند کار خود را درست انجام داده‌اند و مسائلی نظیر نقص ترمز، بی‌توجهی راننده یا هر چیز دیگری که به این ۲ حادثه منجر شده باشد، یا از سر تقصیر و عمل غیرقانونی راننده رخ داده یا ناشی از هر اتفاقی خارج از دایره اختیار مسئولان و متولیان حوزه حمل‌ونقل بوده است. رانندگان اما در گفت‌وگو با همشهری حرف‌هایی می‌زنند که می‌تواند خوانش ما از این ۲ حادثه را تغییر دهد و هشداری برای تکرار مکرر این حوادث باشد.

ترمزها تعطیل‌اند

یکی از عوامل وقوع سانحه برای اتوبوس حامل خبرنگاران محیط‌زیست، نقص در سیستم ترمز اعلام شده؛ سیستمی که یکی از حیاتی‌ترین بخش‌های وسایل نقلیه و البته پای ثابت بسیاری از سوانح رانندگی است.

همشهری در گفت‌وگو با برخی رانندگان اتوبوس‌های مسافری بین‌شهری نظر آنها را درباره نقص ترمز و سایر دلایل وقوع سوانح برای ناوگان حمل مسافر جویا شده است. علی عابدی، راننده فعال در مسیر تهران– اصفهان، پاسخ تلخی به این سؤال می‌دهد و مجموعه‌ای از مسائل و مشکلات را برای توجیه این مسئله ردیف می‌کند که بدون توجه ریشه‌ای و فقط با اتکا به بخشنامه و دستورالعمل برطرف‌شدنی نیستند.

این راننده اتوبوس بین‌شهری می‌گوید: سیستم ترمز و چرخ‌های اتوبوس فعال در حمل‌ونقل مسافر باید ۲ بار در سال بازدید و تعمیر شود که فعلا هزینه آن برای هر چرخ ۲.۵ میلیون تومان است یعنی برای ۶ چرخ ۱۵ میلیون تومان و برای ۲ بار در سال ۳۰ میلیون تومان. البته او این هزینه‌ها را مشروط به این می‌داند که دیسک ترمز آسیب نبیند؛ در غیراین صورت باید مبالغ بسیار بالاتری پرداخت شود.

عابدی بالا بودن هزینه تعمیر و بازدید دوره‌ای را فقط یک بخش از مشکل عنوان می‌کند و می‌گوید: بخش عمده ناوگان اتوبوسرانی ایرانی اتوبوس‌های اروپایی و مونتاژ شرکت داخلی است و باید با استفاده از همان قطعات اروپایی و اصلی تعمیر و نگهداری شوند اما در ۳ سال اخیر به‌دلیل تحریم، ناوگان داخلی به قطعات اصلی دسترسی ندارد و باید از انواع مشابه چینی و در بهترین حالت ترک استفاده کند که دوره بازدید و نگهداری را از ۶‌ ماه به ۲‌ ماه کاهش می‌دهد که اصلا توجیهی ندارد؛ درنتیجه اتوبوس‌ها مجبورند با همین تجهیزات بی‌کیفیت چینی کار ‌کنند یا کلاً بی‌خیال کار شوند و در پارکینگ بمانند.

مهدوی، راننده دیگری است که ضمن تأیید این گفته‌ها به همشهری می‌گوید: نقص در سیستم ترمز به مسئله‌ای عادی در ناوگان اتوبوسرانی تبدیل شده و از هر راننده‌ای سؤال شود چندین بار در داخل شهر یا جاده با این مشکل مواجه شده است؛ اما هزینه‌های نگهداری به‌قدری بالا رفته که کمتر کسی حاضر است به‌محض صدا افتادن ترمز به تعویض دیسک و صفحه اقدام کند.

او تأکید می‌کند: هفته گذشته در یک مسیر شهری به‌دلیل نشت گریس در سیستم ترمز قادر به کاهش سرعت نبوده و مجبور به رانندگی دیوانه‌وار و عبور از چراغ‌قرمز شده و در نهایت اتوبوس را با استفاده از ترمز اضطراری متوقف کرده و فقط بخت با او یار بوده که خودروهای پیش رو راه را برایش باز کرده‌اند.

از اظهارات رانندگان چنین برمی‌آید که اتوبوس‌ها می‌توانند با استفاده از سیستم ترمز ثانویه یا همان ریتارد در مدت کوتاهی با کاهش اتوماتیک دنده‌ و انتقال نیرو به گیربکس و موتور سرعت خود را کاهش دهند؛ اما به‌دلیل بالا بودن هزینه تعویض روغن و فیلتر ریتارد، این ترمز نیز در بسیاری از اتوبوس‌ها کارایی چندانی ندارد و نمی‌تواند از وقوع سوانح ناشی از نقص ترمز جلوگیری کند.

خودکشی با ناوگان فرسوده

آخرین آمارهایی که سازمان راهداری از وضعیت ناوگان اتوبوس‌های بین‌شهری منتشر کرده، مربوط به سال ۱۳۹۸ است که نشان می‌دهد در این سال ۱۳ هزار و ۷۹۵ دستگاه اتوبوس با میانگین عمر ۱۰.۵۶ سال در خدمت ناوگان حمل مسافر بین‌شهری بوده‌اند.

با توجه به اینکه به‌دلیل تحریم در ۲ سال اخیر عملا هیچ اتوبوس جدیدی وارد ناوگان اتوبوسرانی کشور نشده، در شرایط فعلی باید میانگین عمر این ناوگان به بالای ۱۲.۵ سال رسیده باشد.

گرچه طبق قوانین حمل مسافر بین‌شهری، اتوبوس‌های با عمر بیش از ۲۰ سال نهایتا می‌توانند در مسیرهای زیر ۳۰۰ کیلومتر فعالیت کنند؛ اما این آمارها نشان می‌دهد که بخش قابل‌توجهی از ناوگان فعال در مسیرهای طولانی‌تر نیز نسبت به استانداردهای جهانی عمر بالاتری دارند.

در حقیقت اتوبوس‌های اروپایی فعال در ایران، در کشورهای اروپایی نهایتا ۶ سال قادر به فعالیت در حمل‌ونقل مسافر هستند و بعدازآن باید نوسازی شوند اما در ایران بخت با نوسازی ناوگان یار نبوده و از یک‌ سو به‌دلیل تحریم‌های ظالمانه و از سوی دیگر انحصاری بودن تولید و واردات اتوبوس عملا این کار با کندی پیش می‌رود و حتی در مواقعی کاملا متوقف می‌شود.

براساس آمارهای پلیس، سالانه ۵ تا ۶ درصد از تولید ناخالص داخلی هزینه تصادفات رانندگی می‌شود که رقم بسیار چشمگیری است و حداقل از منظر آمار، اختصاص این هزینه سنگین به نوسازی ناوگان حمل مسافر، افزایش کیفیت خودروهای داخلی و بهسازی جاده‌ها می‌تواند یک معامله برد-برد برای مردم و کشور باشد.

جای خالی حرفه‌ای‌ها در حمل‌ و نقل مسافر

یکی از رانندگان که خود مالک اتوبوس بین‌شهری است به همشهری می‌گوید: رانندگی ناوگان بار و مسافر بین‌شهری یک کار تخصصی و پرخطر است اما متأسفانه به‌دلیل شرایط بد اشتغال و معیشت، هرکسی می‌تواند با داشتن گواهینامه پایه‌یک و گذراندن مراحل اداری وارد این حرفه شود.

حسینی، با اشاره به اینکه یک راننده برای ۶ تا ۸ ساعت سفر ۳۰۰ هزار تومان دستمزد می‌گیرد و دستمزد کمک‌راننده هم از ۱۵۰ هزار تومان بیشتر نیست، می‌افزاید: اتوبوس بین‌شهری حمل بار ندارد اما دستمزدها به قدری است که بسیاری تن به تخلف می‌دهند.

او با اشاره به چند سانحه دردناک تصادف اتوبوس در سال‌های اخیر می‌افزاید: در یکی از این سوانح که ۲ اتوبوس باهم برخورد کردند و ۴۴ کشته و ۳۹ زخمی برجای گذاشتند، راننده یکی از اتوبوس‌ها کارمندی بود که به‌تازگی کارت هوشمند گرفته و برای نخستین بار پشت فرمان اتوبوس بین‌شهری نشسته بود و راننده اتوبوس مقابل هم ۲۰ گالن تینر قابل اشتعال را به‌صورت غیرقانونی حمل می‌کرد.

این راننده بین‌شهری، با تأکید بر اینکه خود رانندگان نیز قربانی این اتفاقات هستند، می‌گوید: شرایط نامساعد حمل‌ونقل مسافر فقط یک دلیل ندارد که با رفع آن بتوان مشکل را حل کرد، بلکه باید به‌صورت جامع و همه‌جانبه به رفع همه مشکلات پرداخت.

مدیر فنی غایب، معاینه‌ فنی مردود

از اظهارات رانندگان ناوگان اتوبوسرانی بین‌شهری چنین ‌برمی‌آید که قوانین در این حوزه به قدر کافی وجود دارد؛ اما بخش عمده این قوانین به‌صورت فرمالیته و فقط با زدن یک مهر روی برگه اجرا شده یا نهایت با رشوه ۵۰ هزارتومانی نادیده گرفته می‌شوند. عابدی، راننده اتوبوس بین‌شهری می‌گوید: پیش از این که یک اتوبوس مسافران را سوار کند و از پایانه خارج شود، مدیر فنی شرکت باید بعد از بازدید و تأیید فنی اتوبوس، صورت‌وضعیت سفر را مهر کند؛ اما در عمل مدیر فنی در هیچ‌یک از دفاتر شرکت‌های حمل‌ونقل حضور ندارد و فقط مهر مخصوص او را برای رعایت فرمالیته قانون روی صورت‌وضعیت سفر می‌زنند. او با اشاره به اینکه این روال در سایر مراحل نیز تکرار می‌شود، می‌افزاید: اتوبوس برون‌شهری هر ۶‌ ماه باید معاینه فنی دریافت کند و ضعف ترمزها یکی از اصلی‌ترین موانع صدور معاینه فنی است اما باوجود ضعف در ترمز یا شکستگی شیشه و... هم راهی هست که بتوان قانون را دور زد و معاینه فنی گرفت! او با بیان اینکه پایین بودن دستمزد، بدهکاری مالکان و فکر و مشغله رانندگان همگی زاییده مسائلی خارج از اختیار مردم است که کیفیت کار را پایین آورده و زمینه را برای قانون‌شکنی مساعد کرده است، در اعترافی تلخ می‌گوید: در تعطیلات خردادماه امسال، تقاضای سفر در پایانه‌های تهران بسیار بیش از ظرفیت ناوگان بود و من شخصا به‌دلیل نیاز مالی در یک اتوبوس ۴۰ نفره، ۶۵ مسافر سوار کردم که کاملا برخلاف قوانین بود اما انجام شد.

نایابی اتوبوس نو و قطعات احتکاری

فعلا قیمت یک دستگاه اتوبوس اسکانیا صفرکیلومتر در بازار آزاد حدود ۵ میلیارد تومان است اما به گواه فعالان حمل‌ونقل بین‌شهری، هیچ اتوبوس صفرکیلومتری در بازار وجود ندارد؛ زیرا بعد از آخرین دور فروش اتوبوس در نیمه اول سال ۹۶ تاکنون، همه تولیدات شرکت مونتاژکار داخلی در برخی نمایندگی‌های بزرگ این شرکت خریداری و احتکار شده‌اند و فقط در دوره‌های پیک مسافر نظیر نوروز و اربعین تعدادی از آنها را با قیمت بسیار بالا وارد بازار می‌کنند.

این اتفاق برای قطعات اصلی اتوبوس‌های اروپایی فعال در ایران نیز تکرار شده و به‌گفته مالکان و رانندگان اتوبوس‌های بین‌شهری، افرادی که در این صنف شناخته شده هستند، چندین کانتینر قطعات اصلی این اتوبوس‌ها را احتکار کرده‌اند تا بازار را تشنه نگه‌دارند و بتوانند قطعات را با قیمت بسیار بالا بفروشند.

کد خبر 610103

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار حوادث

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 13
  • نظرات در صف انتشار: 1
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۹:۰۸ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۵
    13 2
    قابل توجه اقایان کاسب تحریم که می گویند با توانمندی داخلی همه چیز را خودمان تولید می کنیم به چه قیمتی از چین وارد میکنید بعد می گویید خودمان تولید میکنیم البته کشور یک جورایی الان مستعمره چین شده پس تولید چین هم میشه تولید خودمان
  • IR ۰۹:۳۲ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۵
    13 0
    جهان سومی
  • IR ۰۹:۳۸ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۵
    1 2
    همه اینها درست ولی عدم رعایت قئانین راننگی و بی توجهی پلیس مسئله مهمی است که حتی در معابر شهری به وفور دیده میشود باید جرایم رانندگی را بیشتر کرد و فرد خلافکار دوباره امتحان رانندگی دهد و باکسانیکه رعایت قوانین رانندگی را نمی کنند مصاحبه شود و علت جویا شود
  • زایری IR ۰۹:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۵
    28 0
    نتیجه گیری کلی ما از این بحث اینه که 1.قبل از سفر با اتوبوس، باید وصیت نامه مون رو حتما بنویسیم. 2. مسئولین محترم، برای نجات جان مردم (البته اگر اهمیت داره)، هرکاری لازمه انجام بدن تا تحریم نباشیم و همه تحریم ها برداشته شه و با همه صلح کنیم. 3. برای این که از عهده این هزینه ها بربیان رانندگان محترم، وام برای خرید لاستیک و سایر تجهیزات با کمترین سود در نظر گرفته شه. 4. دستمزدها و حقوق ها رو افزایش بدن تا هرکسی وارد این ناوگان که با جان مردم سر و کار داره، نشه. با تشکر.
  • مهرنگار IR ۱۰:۰۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۵
    2 0
    سلام چرا اینقدر مشکل را آنگران دیسمان می کنید؟ تاکنون چند مطالعه در خصوص رعایت مسائل ایمنی حمل و نقل اعم از خود وسیله، راننده و جاده صورت گرفته است؟ تاکنون چند مطالعه دقیق بر روی سامانه های ثبت سرعت و دستکاری های احتمالی صورت گرفته است؟ چرا قوانین رانندگی و تخلفات رانندگان و حتی چینش مسافران در اتوبوس ها به شوخی گرفته می شود؟ وضعیت اعتیاد و داشتن مدارک تخصصی برای کار با وسیله ای عمومی در موارد متعددی جدی گرفته نمی شود؟ تقربا اغلب اتوبوس ها به کمر بند ایمنی توجهی ندارند و یا حتی کمربند ندارند؟ ساعات مجاز رانندگی در هر روز چطور ؟ آیا واکنش راننده بعد از گرفتن تذکر از سوی مسافر را دیده اید؟ آنقدر تخلف عادی و مجاز شده که در صورت دادن تذکر ، در اولین ایستگاه شما را مجبور به پیاده شدن می کنند!!!!!! گشت و بررسی های نامحسوس و ادواری تمامی سازه های موثر در عملکرد حمل و نقل از مبدا تا مقصد اهمیت دارد آنجه اهمیتی ندارد سلامت و رفاه مسافر است. راستی کدام رستوران اتوبوسی از کیفیت و کمیت مقبول برخوردار است؟؟؟؟؟ کدام اتوبوس برای نماز می ایستد!!!! البته معدودی هستند
    • IR ۱۲:۴۲ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۵
      0 3
      آگراندیسمان البته. بهتره به جای این واژه فرانسوی از کلمه فارسی بزرگنمایی استفاده بفرمایید.
  • IR ۱۰:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۵
    28 0
    خیلی زور زدی همشهری که 1 دونه نظر رو منتشر کنی؟ خسته نباشی واقعا.... چقد که اسمت برازنده ته، چون از بس که به نظرات مخاطبان احترام می زاری، اهمیت می دی و منتشر می کنی!!!!... زهی خیال باطل
  • IR ۱۲:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۵
    5 0
    چیزی که ارزش نداره جون من و شماست
  • IR ۱۲:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۵
    4 0
    اینهمه آسمون ریسمون نداره که یه کلوم لب کلوم هر کی هر جا که بتونه و ازش بربیاد کم میذاره و از مردم میدزده آخرم که یه اتفاق افتاد میگن راننده مقصر بود و تمام
  • IR ۱۲:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۵
    4 0
    خدا رحمتمون کنه مرگ حقه اتوبوس و پراید وسیله
  • فرشته FR ۱۳:۱۶ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۵
    5 0
    سلام به نظر میرسد هیچ قانونی قابل اجرا نیست و متاسفانه یک عده بی مسئولیت در حال انجام کارهای روزانه خود هستند .و هرگز به مردم فکر نمی کنند.بیچاره مردم
  • IR ۱۳:۲۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۵
    7 0
    گویا الان تصادف جاده ای، حق مسلم ماست.
  • IR ۱۵:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۴/۰۵
    2 0
    با سلام . مهمترین مشل الان که اتوبوس ها و سواری ها با ان روبرو هستند کیفیت بسیار بد لنت های ترمز است